Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Laimingų metų!

Kaip gyvensime 2009-aisiais? „Katastrofiškai!”, – sužaižaruoja pesimistų akys. „Prastai…” – numykia realistai. „Kaip nors…” – vos išspaudžia optimistai.

Nuotaikos nekokios. Pasaulinės bėdos sumišo su vietinėmis, o naujoji valdžia griebėsi tokių permainų, kurios prie gero gyvenimo greitai priprantančiam žmogui ir negalėjo būti malonios. Visa tai dar gaubia baugi nežinios skraistė: kaip bus?

Tačiau bent tol, kol neišgaravo šventinė atmosfera, norisi į ateitį žiūrėti linksmiau, nors tai sunkoka be didelio žiupsnio ironijos.

Pavyzdžiui, naujaisiais metais atsiras papildomos motyvacijos gyventi sveikiau. Nors valdžia prognozuoja, jog infliacija sieks tik apie 5 proc., niekas negali garantuoti dėl konkrečių prekių. Juo labiau, kad padidėję Pridėtinės vertės ir Pelno mokesčiai, nėra iš tų veiksnių, kurie mažintų kainas. Atlyginimų kilimas jau stabtelėjo, o įmonės ėmė bankrutuoti arba atleidinėti darbuotojus. Sudėjus šias ir kitas priežastis, pavyzdžiui, elektros brangimą, tampa akivaizdu, kad turimas pinigų kiekis vers sutelkti dėmesį į pirmo būtinumo prekes. Taigi malonumams, kurie dažniausiai neturi daug bendro su sveikata, liks mažiau lėšų.

Be to, kad ir taip turėsime mažiau pinigų, dėl didėjančių akcizų kovą ir rugsėjį gerokai pabrangs cigaretės. Tai rūkaliams bus dar viena argumentas keisti gyvenimo būdą. Dėl išaugusio akcizo teks atsisakyti ir vieno kito litro alkoholio. Kai kuriuose miestuose pabrangus važiavimui viešuoju transportu jo keleiviai trumpesnius atstumus galbūt ims vaikščioti pėsčiomis.

Tiesa, sveikai gyventi neagituoja analitikai, prognozuojantys, jog 2009-aiais toliau pigs nafta. Tačiau Lietuvoje degalų kainas skambiai kilstelės tie patys akcizai. Be to, vis dar egzistuoja galimybė, jog metams įsibėgėjus atsiras ir visuotinis automobilių savininkų mokestis. Akcizai ne tik pavers mus sveikesniais, bet ir doresniais – juk ši rinkliava kartais vadinama „nuodėmės mokesčiu”.

Beje, nuo sausio nebebus galima susigrąžinti ir dalies gyventojų pajamų mokesčio perkant naują kompiuterį su programine įranga. Puiki proga patausoti akis, ypač vaikų, nes juos domina tik naujausi žaidimai, kurių senesni kompiuteriai „nepaveža”.

Kainų ir mokesčių kilimas bei sustingęs ar sumažėjęs uždarbis privers ne tik sveikiau gyventi, bet ir nuodugniau pamąstyti, kaip taisyti gyvenimo kokybę. Kai kas imsis ieškoti pigesnių būdų gauti naujais akcizais apkrautų prekių. Pastaruoju metu jau buvo įpratome pasukti galvą prieš ką nors pirkdami. 2009-aisiais turbūt suksime ją dar intensyviau, taigi toliau treniruosime kūrybiškumo gysleles. Išradingumas padės ir tiems, kurie pradės ieškoti naujų mokesčių sistemos spragų.

Teks daugiau skaičiuoti, todėl tapsime racionalesni.

Kultūros, meno, mokslo ir socialinių darbuotojų algos augs keletą kartų mažiau nei planuota anksčiau. Kadangi pragyvenimas brangs kur kas sparčiau, dalis šių žmonių ir toliau dirbs tik iš idėjos. Panašiai gali nutikti ir su kūrėjais-ne-žvaigždėmis. Tik idėjinis nusiteikimas sulaikys dalį tautos nuo visiško nusivylimo viskuo.

Belieka to ir palinkėti 2009 metais – sveikatos, kūrybiškumo, racionalumo ir gerų idėjų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje