Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Laimonas Judickas: Ką būtina žinoti FNTT patikrinimo metu?

Specialiųjų tarnybų patikrinimai ne vienam kelia stresą. Ne retas galvoja, kad jų gali prisišaukti tik nesąžiningai veikiantys asmenys, tačiau, ar visada vizitai būna tik pas tokius asmenis? Juk galima net nežinoti, su kokia dukterine įmone, jos klientais ar akcininkais veikla susisiekia verslo grandinėje. Todėl kiekvienam pravartu žinoti, kaip elgtis ir į ką atkreipti dėmesį tokių patikrinimų metu.
Laimonas Judickas
Laimonas Judickas / „Judex“ nuotr.

Ką verta žinoti?

Patikrinimas gali būti atliekamas tiek fizinio asmens ar juridinio asmens buveinėje, tiek FNTT biure, jei turima informacijos ar kyla pagrįstų įtarimų dėl nusikalstamos ar neteisėtos veikos.

Tikrinamas fizinis ar juridinis asmuo gali reikalauti tyrimą vykdančių pareigūnų prisistatyti, pateikti tarnybinį pažymėjimą, pavedimą atlikti patikrinimą ar teismo nutartį (kai atliekamas poėmis arba krata).

Į ką atkreipti dėmesį?

  • kas yra tikrinamas (pvz.: ar pavedime atlikti patikrinimą nurodytas tikrinamas asmuo, buveinės adresas sutampa su faktiškai tikrinamu asmeniu, jo buveinės vieta);

  • kam pavesta atlikti patikrinimą (pvz.: ar tikrinime dalyvauja pavedime nenurodyti asmenys);

  • koks patikrinimo tikslas (pvz.: koks laikotarpis, kokie duomenys yra tikrinama ar ieškoma konkrečių dokumentų, duomenų);

  • data, kada turi būti atliktas patikrinimas (pvz.: ar nurodyta konkreti patikrinimo data, terminas sutampa su faktiškai atliekamo patikrinimo laiku).

Patikrinimo negali atlikti vienas pareigūnas

Draudžiama atlikti patikrinimą vienam pareigūnui. Patikrinime gali dalyvauti tiek FNTT ūkinės finansinės veiklos tyrimo specialistas, tiek ir kitų kontrolės institucijų pareigūnai (pvz. muitinės, policijos pareigūnai).

  • Patikrinimo metu gali dalyvauti ūkio subjekto vadovas, darbuotojas, atstovas ar patalpų, kuriuose vyksta patikrinimas, savininkas, jo atstovai.

Tyrimą atliekantys pareigūnai negali drausti tikrinamajam pasikviesti atstovus (advokatus, advokatų padėjėjus), kad jie dalyvautų patikrinime.

  • Patikrinimo metu gali būti paimti dokumentai, jų originalai ir daiktai.

Patikrinimą atliekantys pareigūnai turi teisę paimti dokumentų originalus, neatidėliotinais atvejais – ir daiktus (kompiuterių kietuosius diskus, konkrečius įrenginius, prietaisus, prekes) patikrinimui atlikti arba užantspauduoti patalpas. Dokumentai ar daiktai paimami surašius paėmimo aktą (2 egz.). Jame nurodoma, iš kur, kas, kada paimta, kas paėmė, kam dalyvaujant, dalyvaujančių asmenų pastabos.

  • Galima reikalauti FNTT pateikti paimtų dokumentų kopijas.

Pateikus raštišką prašymą, paimtų dokumentų kopijos turi būti padaromos per tris darbo dienas nuo prašymo gavimo dienos. FNTT patikrinimo metu galima iš karto pasidaryti paimamų dokumentų kopijas (pvz. fotografuoti, skenuoti dokumentus), jei tam neprieštarauja patikrinimą atliekantys pareigūnai.

  • Rekomenduojama užtikrinti dokumentų ir duomenų atsarginių kopijų kaupimą ir atnaujinimą.

Patikrinimo metu paimtų telefonų, kompiuterių kietųjų diskų grąžinimas gali užtrukti neapibrėžtą laiką. Dėl to rekomenduojama pasirūpinti duomenų skaitmeninėmis kopijomis (angl. k. backup copy), pvz.: turėti buhalterinės apskaitos suvestinių, ataskaitų, klientų kontaktų aktualias elektronines kopijas.

  • Patikrinimo akte aprašoma patikrinimo eiga, jo rezultatai, kas konkrečiai tikrinta, kas nustatyta. Pažeidimo esmė (jei pažeidimai nustatomi) turi būti aprašyta aiškiai ir tiksliai.

Patikrinimo metu dalyvavę asmenys patikrinimo akte gali nurodyti savo pastabas dėl vykusio patikrinimo (t. y. išdėstyti pastabas ir pareiškimus dėl patikrinimo eigos, patikrinimą vykdžiusių pareigūnų veikimo ar neveikimo, nesutikimą su nustatytais pažeidimais ir / ar kitus paaiškinimus). Patikrinimo akte pateikti paaiškinimai, nurodytos pastabos gali turėti reikšmės vėliau vertinant tikrinto subjekto kaltės laipsnį / atsakomybę švelninančias arba sunkinančias aplinkybes.

  • Patikrinimo metu FNTT neradus ar trūkstant konkrečių duomenų, vėliau juos pateikti arba juos patikslinti.

Po patikrinimo FNTT galima pateikti dokumentus, daiktus, duomenis ar patikslinimus, jeigu yra toks poreikis ir galimybė (pvz. po patikrinimo randamos ieškotos sutartys, sąskaitos, buhalterinės apskaitos dokumentai ir pan.).

  • Po pirmojo patikrinimo gali būti atlikti pakartotinai patikrinimai.

FNTT pareigūnai gali atlikti pakartotinius patikrinimus nepriklausomai nuo to, ar pirmo patikrinimo metu buvo nustatyti kokie nors pažeidimai ar ne. Galima situacija, jog vykdytas patikrinimas nebuvo baigtas arba siekiama surinkti papildomų duomenų, įrodymų.

Laimonas Judickas yra „Jurex“ advokatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius