Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Balsys: Daugiabučių sienų siūlių remontas – su neskaidrumo ir broko prieskoniu

Kai kurių daugiabučių namų administratoriai sienų siūlių remonto darbus užsakinėja beveik kasmet, o namų gyventojai po tokių darbų skundžiasi pablogėjusia gyvenimo kokybe: namo butuose kaupiasi drėgmė, drėksta ir pelija sienos. 
Linas Balsys
Linas Balsys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dėl netinkamai vykdomų sienų siūlių remonto darbų kreipiausi į Aplinkos ministeriją, kad ši reglamentuotų stambiaplokščių namų išorinių siūlių remonto darbus. 

Mane nustebino atsakingų valdininkų paaiškinimai, jog siūlių remontas priskiriamas prie menkaverčių paprastojo remonto darbų, todėl jam nėra taikomi jokie statybos techniniai reglamentai, o darbai atliekami pagal pačių įmonių susigalvotą technologiją. 

Namo siūlių remontas dabar gyventojams siūlomas masiškai. Toks remontas gyventojams kainuoja nemažus pinigus, o užsakovams ir vykdytojams yra lengvas pasipinigavimo šaltinis.

Dažnai nutinka, jog po siūlių remonto gyventojai sulaukia priešingų rezultatų, nei tikėjosi – bute juntama padidėjusi drėgmė, randasi juodasis pelėsis. Kilo įtarimas, kad kai kurios įmonės, tiesiog pripurkšdamos putų į siūles iš išorės, ne remontuoja, o sugadina namo konstrukcinę sandarą. Blogiausia, kad  šie darbai ne tik nėra niekaip reglamentuoti, vykdomi pagal pačių įmonių susidarytas technologines korteles, bet ir neatliekama jokia kokybės kontrolė, darbams netaikoma jokia garantija. Tai – akivaizdus namo gadinimas.

Susipažinus su statinio ir statinio konstrukcinės dalies atestuoto eksperto prof. Česlovo Ignatavičiaus atlikta studija bei kitų specialistų pateikiama informacija tampa akivaizdu, jog stambiaplokščių namų siūlės buvo projektuojamos atlikti vėdinimo – drenavimo funkciją, o šiuo metu Lietuvoje dažniausiai taikoma stambiaplokščių namų siūlių remonto technologija sunaikina šią siūlių paskirtį, o tai gali pažeisti visą namo konstrukciją.

Šią problemą galėtų išspręsti Aplinkos ministerija, įteisinusi stambiaplokščių namų išorinių siūlių remonto darbus ne kaip paprastą, menkavertį atnaujinimą, o kaip namo konstrukcinei būklei itin svarbų remontą, kuris turi turėti statybos techninį reglamentą ir privalo būti kontroliuojamas.

Linas Balsys yra Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius