-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Balsys: Kokį signalą iš Seimo tribūnos stengėsi pasiųsti ministras J.Olekas?

Praėjusį ketvirtadienį krašto apsaugos ministras J.Olekas atsakinėjo į Seimo narių pateiktus klausimus apie An-2 katastrofą. Salėje triukšmas, mažai kas įdėmiai klausėsi. Tuo tarpu ministras, ramiu balsu dėstydamas savo įvykių chronologijos versiją, vienoje vietoje, man bent jau taip atrodė, stengėsi pasiųsti signalą – savęs gelbėjimo signalą.
Linas Balsys
Linas Balsys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Štai stenogramos ištrauka: „Aš ži­nią ga­vau šeš­ta­die­nį vė­lai va­ka­re, da­bar ne­ga­lė­čiau tiks­liai pa­sa­ky­ti lai­ko, man at­ro­do, jau te­mo. Rei­kė­tų pa­si­žiū­rė­ti, gal­būt ga­lė­siu at­rink­ti pa­gal te­le­fo­nų skam­bu­čius ir tiks­les­nį lai­ką pa­sa­ky­ti, jei­gu to rei­kės. Taip pat da­viau su­ti­ki­mą, kad ta in­for­ma­ci­ja bū­tų pa­skelb­ta pla­čiau, ir ta in­for­ma­ci­ja bu­vo per­duo­ta pre­zi­den­tū­rai. Ki­tų ins­ti­tu­ci­jų, ma­no ži­nio­mis, ji ne­pa­sie­kė.“

Kitaip tariant, dar tą patį vakarą apie įvykius turėjo sužinoti ir prezidentė D.Grybauskaitė. Galima numanyti, jog tai jai turėjo pranešti nacionalinio saugumo patarėjas. Gali būti, kad šeštadienio vakarą, jei buvo vėloka, ir nepranešė, nenorėdamas trukdyti šalies vadovės poilsio. Bet jau sekmadienio rytą – privalėjo pranešti!

Marijampolėje prezidentė visą laiką buvo šalia ministro J.Oleko. Būtų neįtikėtina, jei jiedu nebūtų apie įvykį pakalbėję ir nepasitarę, ką daryti.

Vadinasi, prezidentė D.Grybauskaitė, vykdama į Marijampolėje vykusią kariuomenės ir visuomenės šventę, garantuotai žinojo apie įvykį. Marijampolėje prezidentė visą laiką buvo šalia ministro J.Oleko. Būtų neįtikėtina, jei jiedu nebūtų apie įvykį pakalbėję ir nepasitarę, ką daryti.

Prezidentė yra ir vyriausioji Ginkluotųjų pajėgų vadė, todėl jos žodis čia turėjo būti lemiamas. Matyt, ir buvo. Jei ministras, kaip rašo savo interpeliacijos siūlymo rašte liberalai ir konservatoriai „...nenutraukė savaitgalio poilsio, negrįžo į darbą...“, „ ... nepanaudojo viso turimo sistemos potencialo siekiant tinkamai organizuoti tokiais atvejais itin svarbius ryšius su visuomene, neužmezgė ryšių su šoko ištiktais artimaisiais...“ , „ ... neįvertino situacijos, tęsė apsilankymą Marijampolėje vykusioje Kariuomenės ir visuomenės dienos šventėje...“, – galiu kirsti lažybų, jis tai darė su Vyriausiosios Ginkluotųjų pajėgų vadės prezidentės D.Grybauskaitės pritarimu.

Ir bandė apie tai pranešti, kalbėdamas iš Seimo tribūnos. Kodėl taip nedrąsiai ir užmaskuotai? Tokie nacionaliniai lietuviškosios politinės virtuvės ypatumai.

Geresnis (nesuderintas) klausimas: kelintą valandą gegužės 16 d prezidentė D.Grybauskaitė sužinojo apie nelaimę ir kodėl, būdama Ginkluotojų pajėgų vadė, Marijampolėje nenurodė ten jai pasirodymą surengusiam sraigtasparniui kuo skubiau skristi į nelaimės vietą? Noriu atsakymo. Man tai padėtų, apsisprendžiant dėl interpeliacijos ministrui.

Linas Balsys yra Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius