Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Linas Pečiūra: Šiandien jau gyvename „debesyse“, o kas toliau?

Debesų kompiuterijos paslaugos ir toliau sparčiai populiarėja visame pasaulyje – skaičiuojama, kad jau kitąmet debesijos duomenų centrai apdoros daugiau nei 90 proc. apkrovų internete, o absoliuti dauguma kompanijų jau naudos šią technologiją savo versle.
Linas Pečiūra
Linas Pečiūra / Asmeninio archyvo nuotr.

Augant debesijos populiarumui, atsiranda ir vartotojų nuogąstavimų – rinkos tyrimų duomenimis, organizacijos labiausiai baiminasi dėl savo duomenų saugumo ir privatumo. Vis tik ekspertai sutinka, kad grėsmių išvengti padės savalaikė ir tinkamai atlikta naudojamos debesų ekosistemos peržiūra, kuri ir tampa šiuolaikinių kompanijų dėmesio objektu.

Verslas peržiūri debesijos sistemas

Turbūt niekam nebekyla abejonių, kad anksčiau ar vėliau didžioji dalis duomenų iš fizinių duomenų centrų bus perkelti į debesų kompiuteriją. Šios technologijos populiarumas auga kasmet, nuo pat tada, kai ji buvo pristatyta, tačiau anot ekspertų, „lubos“ dar nepasiektos.

Skaičiuojama, kad jau 2021 m. debesijos duomenų centrai apdoros 94 proc. visų apkrovų internete, o visa industrija 2023 m. bus vertinama 623 mlrd. JAV dolerių, kai 2018 m. jos vertė siekė „tik“ 272 milijardus, praneša „Reporter Link“.

Siekdami prisitaikyti prie kintančios rinkos, verslai šiandien ypač daug dėmesio skiria duomenų perkėlimui „į debesis“, jei to dar nepadarė. Tyrimų bendrovės „451 research“ duomenimis, daugiau nei 90 proc. verslų naudoja ar planuoja pradėti naudoti debesijos paslaugas. Tad akivaizdu, jog klausimas yra ne, „ar persikelsime į debesis“, bet „kada tai įvyks“?

Dėl šios priežasties vienu didžiausių kompanijų rūpesčiu šiandien tampa ne tik duomenų perkėlimas, bet ir tinkamas debesų platformų efektyvumo įvertinimas. Jis padeda užtikrinti, kad iš anksto būtų identifikuotos galimos grėsmės ir rasti sprendimai, kaip veiklą vykdyti efektyviai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtys duomenų centre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtys duomenų centre

Šie aspektai vartotojams ypač svarbūs – tyrimų duomenimis, informacijos privatumas ir saugumas debesijoje kelia daugiausiai nuogąstavimų verslams. Tad siekiama visomis įmanomomis priemonėmis sukurti tokią sistemą ir jos valdymo principus, kad būtų užtikrinta kokybiška duomenų apsauga. Be to, naudojant debesų kompiuterijos paslaugą bene pusė apklausose dalyvaujančių kompanijų tikisi reikšmingo kaštų sumažinimo ir optimizavimo. Būtent todėl šiandien bendrovės vis daugiau investuoja į detalią jų naudojamos ekosistemos analizę.

Kaip atrodo šis įvertinimas?

Įprastai ekosistemos peržiūra taikoma 5 srityse – vertinant paslaugų kokybę, saugumą, patikimumą, efektyvumą ir optimalų išlaidų valdymą. Tokiu būdu nustatoma geriausia debesijos ekosistemos naudojimo praktika ir pasiūlomi tolimesni žingsniai siekiant optimizuoti verslo sąnaudas.

Be to, ši peržiūra padeda verslui geriau suprasti ir pažinti naudojamą sistemą ir taip ilgainiui gerinti debesijos pritaikymą savo veikloje. Taip pat, jos metu iš anksto įvertinamos rizikos sritys ir pasiūloma, kaip grėsmes efektyviausiai pašalinti.

Tokį operacijų „auditą“ neseniai atliko suomių teisines ir sveikatos technologijų paslaugas teikianti kompanija „Citrus Solutions“. Bendrovė „Amazon Web Services“ debesiją „paveldėjo“ iš kitos įmonės, kai šią įsigijo, tačiau nežinojo, kaip ekosistemą efektyviai vystyti toliau. Todėl po analizės tikėjosi rasti geriausius įrankius, padedančius sumažinti išlaidas, automatizuoti procesus ir apskritai efektyvinti „DevOps“ įrankių naudojimą „AWS“ aplinkoje.

Po „AWS Well-Architected Review“ peržiūros kompanijai buvo pasiūlyta rizikų švelninimo strategija bei konkrečios priemonės, kaip galima sukurti nuoseklią sistemą, padedančią debesijoje greitai diegti programas.

Tokiu būdu peržiūrą atlikusi kompanija „Crayon“ padėjo klientui optimizuoti debesijos paslaugų apkrovas ir rado naujų „DevOps“ metodų ir sprendimų panaudojimo būdų „AWS“ platformoje.

Peržiūrėjus sistemas: ko galime tikėtis ateityje?

Panašu, kad debesų kompiuterijos rinka ir toliau stabiliai augs ir, be abejo, kartu didės debesų kompiuterijos populiarumas. Organizacijos visame pasaulyje planuoja vis daugiau investuoti į šią sritį ir kuo daugiau procesų perkelti „į debesis“. O tai jau darančios įmonės sieks peržiūrėti savo turimas sistemas ir efektyvinti jų veiklą.

Populiariausia paslauga ir toliau greičiausiai išliks programinės įrangos kaip paslaugos „SaaS“ debesijos modelis. Pasaulinės tyrimų bendrovės „Gartner“ duomenimis, 2021 m. šis paslaugų modelis tiekėjams vien per 2021 m. atneš 113 milijardų JAV dolerių apyvartą. Toliau seks „IaaS“ ir „PaaS“ paslaugos, tad geriausiųjų trejetukas, panašu nesikeis.

Populiariausios debesijos paslaugų tiekėjos poziciją ir toliau išlaikys „Amazon Web Services“, kurios vienais iš oficialių partnerių Baltijos šalyse neseniai tapo ir kompanija „Crayon“. „AWS“ užima apie 35 proc. debesų kompiuterijos rinkos, o pajamos iš šių paslaugų sudaro net 13 proc. visų gigantės „Amazon“ pajamų.

Debesų kompiuterijos statistika taip pat rodo, kad smulkaus ir vidutinio verslo išlaidos viešajai debesijai auga tris kartus greičiau nei privačiosios debesijos sprendimų diegimui skirtos išlaidos. Tad tikimasi, kad ilgainiui šis atotrūkius tik didės.

Linas Pečiūra yra tarptautinės programinių technologijų kompanijos „Crayon“ Paslaugų ir debesijos sprendimų komandos vadovas Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius