Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Loreta Soščekienė: Seimūno ūsais varvanti gerovė pradangina realybės jausmą?

Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas kalė dar vieną vinį į savo partijos šūkį „Svarbiausia - žmogus!“. Šį kartą socialdemokratas sublizgėjo, nušnekėdamas į pievas apie pareigūnų pensinį amžių ir pensijas.
Loreta Soščekienė
Loreta Soščekienė / Pareigūnų profesinė sąjungos nuotr.

Panašu, kad laisvas darbo grafikas, nekontroliuojamos tūkstantinės išlaidos ir kitos privilegijos A.Sysą taip užliūliavo, kad jis vasarą pradėjo nebesusigaudyti, kas jis, kokiai partijai priklauso ir kaip turėtų bendrauti su žmonėmis, atstovaudamas kairiesiems.

Nes tėškė kaip fabrikantas iš carinės Rusijos. A. Sysas pareiškė, kad pareigūnų statusas šiuo metu yra ir taip privilegijuotas ir todėl jie į pensiją turėtų išeitu net ne po 25 metų, o po 30 metų!

Šis nušvitimas jam atėjo, Seimo komitetuose svarstant įstatymo projektą, kuriuo siūloma pareigūnų tarnybos laikotarpį ilginti nuo 20 iki 25 metų.

Argumentuodamas jis leido fantazijai lietis laisvai ir paporino, kad „šiandieninės civilizacijos sąlygomis sveikam 45-50 metų vyrui, net ir moteriai (!), išeiti į pensiją yra ne tik fiziškai gerokai per anksti, bet ir finansiškai nepagrįsta – juk dirbdami asmenys užsidirba sau pensiją. Žinoma, labai populiaru pareigūnams išėjus į ankstyvą pensiją įsidarbinti įvairiais būdais ir taip pasididinti savo pajamas, dar šalia gaunant pensiją, tačiau tai jau yra visos sistemos iškreipimas“.

Statutiniai pareigūnai, jei tik sveikata leidžia, turi galimybę likti tarnyboje. Ir lieka, nes jei jis uždirbo apie 580 eurų (vidutinis pareigūno atlyginimas šiandien), jo pensija bus apie 120 eurų per mėnesį.

Noriu gerbiamam A.Sysui priminti, kad net ir „šiandieninės civilizacijos sąlygomis“ statutiniai pareigūnai, jei tik sveikata leidžia, turi galimybę likti tarnyboje. Ir lieka, nes jei jis uždirbo apie 580 eurų (vidutinis pareigūno atlyginimas šiandien), jo pensija bus apie 120 eurų per mėnesį.

Tačiau! Pareigūnams taikomi labai griežti sveikatos reikalavimai. Kur kas griežtesni nei Seimo nariams, kurie gali darbe nesirodyti savaitėmis, gerti darbo metu alkoholinius gėrimus, skraidyti keliais, spjaudami į saugų greitį. Ir jie visai tai daro, o po to įsistato kvailio akis ir ima taškytis seilėmis, aiškindami, jog jie nekalti.

Deja, bet dažniausiai net ne pats pareigūnas sprendžia, gali jis dirbti ar ne. Tai – medikų kompetencija. Paprastesni sveikatos būklės reikalavimai taikomi kabinetų darbuotojams, gerokai griežtesni – ugniagesiams, narams, patruliams ir t. t.

Ne pirmą kartą pastebime ypatingą A.Syso „nemeilę“ statutiniams pareigūnams. Emocijos emocijomis, bet kaip Seimo vicepirmininkas jis turėtų būti objektyvus ir nešališkas, susipažinęs su realia situacija.

O reali situacija tokia: Lietuvoje „labai populiaru“ statutiniams pareigūnams, išėjusiems į pensiją, ne „įsidarbinti įvairiais būdais“, o visiškai nerasti tinkamo darbo. Ne kartą buvo kalbėta, kad buvusi pareigūno profesinė kvalifikacija dažnai nesutampa su darbo rinkos poreikiais, tad rasti darbą, ypač mažesniuose rajonuose, yra gan sudėtinga.

Bloginti sąlygas daug išminties nereikia, o štai padaryti viską, kad statutinė tarnyba būtų patraukli, kad į mūsų gretas ateitų savo srities profesionalai, kažkodėl neskubama.

Jeigu jau reiškiamas toks rūpestis statutiniais pareigūnais, gal reiktų pradėti nuo vidaus tarnybos statuto projekto priėmimo Seime, o tuomet pereiti prie pensijų.

Bloginti sąlygas daug išminties nereikia, o štai padaryti viską, kad statutinė tarnyba būtų patraukli, kad į mūsų gretas ateitų savo srities profesionalai, kažkodėl neskubama.

Gerbiamas Seimo nary Algirdai Sysai, norite susipažinti su privilegijuotų pareigūnų kasdienybe naktinėse pamainose? Pavažinėti ankštuose ir gal net privemtuose automobiliuose, susipažinti su neadekvačiais ir labai agresyviais skustagalviais ar skirti su kirviu mojuojančius primyžtakelnius alkoholikus jų landynėse? O gal norite palakstyti su keliolika kilogramų sveriančia įranga gaisro sukūryje? Ar ištraukti keletą sumaitotų ir klykiančių avarijų aukų? Laukti kontrabandininkų ir spėlioti, ar jie ginkluoti, ir kaip priešinsis?

Tai – tik maža dalis jūsų vardijamų pareigūnų „privilegijų“.

Prašome, esate kviečiamas prisijungti ir vasaros metu pastebėti, kaip dirba pareigūnai. Rasite drąsos? Ar tik prie stalo esate išradingas?

Loreta Soščekienė yra Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius