Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Savickas: Kol Dulkys skėsčioja rankomis, per mėnesį sunaikinamos dešimtys tūkstančių vakcinų

Skaitau ir netikiu. Per liepą išpilta daugiau negu 14 tūkst. koronaviruso vakcinų dozių! Tiek vakcinų dozių užtektų paskiepyti visus Ignalinos r. ar Zarasų r. pilnamečius gyventojus.
Lukas Savickas
Lukas Savickas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Skelbiama, kad kovą utilizuota vos 20, balandį – jau 479, birželį – peržengta tūkstančio riba, na o liepai dar tik įpusėjus – skaičiuojama jau antra dešimtis tūkstančio utilizuotų vakcinų.

Reaguodamas į šiuos paskelbtus duomenis, kreipiausi į sveikatos apsaugos ministrą, prašydamas pateikti informaciją kokia šių valstybės biudžeto lėšomis koronaviruso nepanaudotų ir utilizuotų vakcinų vertė. Remiantis viešai prieinama informacija, galima drąsiai teigti, kad vien liepos mėnesį išpiltų vakcinų vertė viršijo 200 tūkst. eurų. Ir tai, neskaičiuojant ypatingų logistikos sąlygų ir t.t.

Tačiau didėjančiu pagreičiu utilizuojami šimtai tūkstančių eurų – ne didžiausia Lietuvos bėda. Juk kiekviena išpilta vakcina, yra dar viena galimai neišsaugota gyvybė. Jau vakar buvo reikalingi sisteminiai sprendimai, siekiant ženkliai paspartinti vakcinavimo tempus. Daugybė jų viešoje erdvėje ne kartą aprašyti, aplinkinėse valstybėse taikomi. Tam reikalingi principiniai ir greiti Vyriausybės sprendimai.

Kiekviena išpilta vakcina, yra dar viena galimai neišsaugota gyvybė.

Štai vienas konkretesnių – žiniasklaidos skambiai pramintas „skiepadieniu“. Dar balandžio mėnesį kartu su kolegomis sėkmingai pateikėme įstatymo projektą, numatantį papildomą laisvą dieną pasiskiepijusiems, tačiau birželį Vyriausybė pateikė neigiamą išvadą ir de facto padėjo projektą į stalčių. Tačiau šiandien – praėjus mėnesiui ir aiškiai matant dėl strigusios vakcinacijos artėjantį naują karantiną – verslo atstovai patys jau ragina Vyriausybė darbuotojams siūlyti ne vieną, o dvi laisvas dienas! Tai tik vienas pavyzdys, kiek kainuoja laiku nepriimtas sprendimas..

Duodu dar vieną nemokamą idėją – sveikatos ministrui ar premjerei paprašyti Lietuvoje veikiančių religinių lyderių pagalbos pasiekiant tikinčiųjų bendruomenes. Jei Jungtinės Karalystės Vyriausybei tai pavyko, galbūt ir mūsų Vyriausybė sugebės imtis iniciatyvos.

Jeigu jau patys nesugebame organizuoti sparčios vakcinacijos, tai bent jau turėkime padorumo jų nepilti į kanalizaciją.

Todėl paprašiau sveikatos apsaugos ministrą atsakyti ar imtasi veiksmų siekiant užkirsti kelią analogiškos situacijos pasikartojimui ateityje? Jei taip, tai kokių? Taip pat prašau pateikti informaciją ar imtasi veiksmų dėl kitų Lietuvos Respublikos įsigytų ir nepanaudotų koronaviruso vakcinų (neįskaitant farmacijos kompanijos „AstraZeneca“), dovanojimo trečiosioms šalims ar šių vakcinų perpardavimo kitoms Europos sąjungos šalims narėms.

Jeigu jau patys nesugebame organizuoti sparčios vakcinacijos, tai bent jau turėkime padorumo jų nepilti į kanalizaciją. Dovanokime jas tiems, kurie jas gebės laiku panaudoti ir prisidėti prie globalaus imuniteto kūrimo.

Lukas Savickas yra Lietuvos Respublikos Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius