-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lukas Savickas. Laukta pergalė: žmonės gali susigrąžinti savo pinigus už neteisėtas baudas

Šią savaitę švenčiame pergalę prieš nesąžiningus elektros tiekėjus: žmonės gali susigrąžinti pinigus iš tiekėjų už nesąžiningai taikytas baudas.
Lukas Savickas
Lukas Savickas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) pagaliau ne tik viešai pripažino savo grubią klaidą, bet ir oficialiai paskelbė, kad nepriklausomi elektros tiekėjai neturėjo teisės iš buitinių elektros vartotojų ir mažų įmonių reikalauti jokių sutarties nutraukimo ar netesybų mokesčių, o surinktas baudas privalo grąžinti.

Situacija, kai gyventojai buvo laikomi elektros tiekėjų pinklėse, terorizuojami sumokėti išgalvotas baudas ar grasinami perduoti antstoliams tęsiasi nuo 2021 metų liepos iki pat šios dienos. Nors Parlamentinę kontrolę kartu su Seimo Ekonomikos komiteto kolegomis pradėjome dar praėjusių metų lapkritį, mane pasiekia gyventojų skundai, kad elektros tiekėjai jiems vis dar siunčia laiškus reikalaudami sumokėti baudą už nutraukiamą sutartį.

Nepaisant to, kad istorija viešai nuskambėjo žiniasklaidoje, ministerija kreipėsi išaiškinimo į Europos komisijos atstovybę, VERT‘o atstovai pro sukąstus dantis pripažino, kad neteisingai interpretavo teisės aktus ir taip LEIDO elektros tiekėjams pelnytis iš gyventojų, elektros vartotojams vis dar daromas spaudimas.

Kol kas neaišku, kokio dydžio manipuliacijos dėl vartotojų teises ginti turinčios institucijos (VERT) atstovų neprofesionalumo buvo vykdomos per šiuos dvejus metus, tačiau paviešinęs šią situaciją sulaukiau daugybės istorijų apie reikalaujamas sumas nuo keliasdešimties eurų iki milijoną viršijančių sumų.

Liūdniausia matyti, kad kai kurie vartotojai, net ir sumokėję neteisėtai išreikalautas baudas nesuvokia buvę apgauti, nes jiems nutraukiant sutartį buvo pasakyta, kad tai ne bauda, o kompensacija už suteiktas nuolaidas, ar išankstinės sutarties nutraukimo mokestis, ar dar kažkoks mokestis, kurį vartotojas PRIVALO SUMOKĖTI elektros tiekėjui.

Kai kurie vartotojai, net ir sumokėję neteisėtai išreikalautas baudas nesuvokia buvę apgauti.

Pagrindinė šios pergalės prieš elektros tiekėjus žinia, kad iš buitinių vartotojų, mažų ir labai mažų įmonių, elektros tiekėjas nutraukiant sutartį neturėjo teisės reikalauti absoliučiai jokio mokesčio

Kviečiu visus dar kartą peržvelgti savo asmeninę patirtį su elektros tiekėjais ir net jei jums nutraukiant sutartį buvo pasakyta, kad turite kompensuoti suteiktas nuolaidas, sumokėti netesybų, išskirtinio pasiūlymo, terminuotos sutarties išankstinio nutraukimo mokestį ar dar kaip nors kitaip įmantriai pavadintą mokestį, nepatingėkite ir kreipkitėsį tiekėją, kad jums grąžintų neteisėtai išreikalautus pinigus.

Panašu, kad ciniškas VERT požiūris, kurį jo atstovai praėjusią savaitę pademonstravo Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje, pareikšdami, kad kiekvienas apgautas vartotojas savo teises turės pats ginti teisme, per naktį pasikeitė ir pagaliau tapo aišku, kad gyvename teisinėje valstybėje, kur ginami žmonių interesai.

Džiaugiuosi, kad su Seimo ekonomikos komiteto kolegomis užėmėme principinę poziciją, neatsitraukėme, kai VERT‘as mums akiplėšiškai melavo, jog elektros tiekėjai gali reikalauti baudų už nutraukiamas sutartis ir pagaliau pasiekėme pergalę tiek prieš nesąžiningus elektros tiekėjus, tiek prieš vartotojų interesus pamynusią instituciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius