Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mantas Paulauskas: Vizija Lietuvai

Stabdyti emigraciją ir kelti atlyginimus – vis girdime kalbant apie Lietuvos ateitį. Mažas pajamas vis mini emigrantai, susikrovę lagaminus. Dažnas jų sako, kad nebėra kelio atgal, kitaip jau nebebus. Bet ateitis – mūsų rankose.
Mantas Paulauskas
Mantas Paulauskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Airija ir Singapūras – tai gerieji pavyzdžiai mums. Airijoje, kaip ir Lietuvoje, emigracijos srautai buvo milžiniški, o išvykimo iš šalies priežastimi žmonės įvardindavo mažus atlyginimus. Singapūras negalėjo pasigirti jokiais aukštais ekonominiais rodikliais ar resursais, vyravo skurdas, net kariuomenės neturėjo. Šiuo metu – tai itin sėkmingos valstybės, kuriose už darbą mokami vieni didžiausi atlygiai pasaulyje, o imigracijos srautai milžiniški. Kaip jos tai pasiekė, kaip to paties ar panašaus pasiekti mums?

Pradėkim nuo savęs, keiskim mąstymą, domėkimės, kaip veikia ekonomika, kas kuria darbo vietas, moka atlyginimus bei kuria pridėtinę vertę. Minėtos šalys pasuko ekonominės liberalizacijos keliu. Sumažinusios mokesčius, supaprastinusios biurokratinius barjerus bei liberalizavusios darbo santykius, pradėjo investicijų medžioklę. Jau iškeliavęs į Anapilį Singapūro premjeras pasakojo, kaip pats dažnai skambindavo užsienio kompanijoms, skrido susitikti su jų atstovais. Sudarė pačias geriausias sąlygos investuoti, taikė įvairias išimtis, kad tik kompanijos pasirinktų jo šalį. Žinoma, Lee Kuan Yew garsėjo savo diktatoriškais metodais, bet jų perimti niekas ir nesiūlo.

Pritraukus daug investuotojų, įsisuka ratas, apie kurį kuriasi vis daugiau įmonių. Atsiranda darbo jėgos poreikis.

Airiai, pasiūlę rekordines lengvatas, į savo šalį prisikvietė, net patį „Apple“. Pritraukus daug investuotojų, įsisuka ratas, apie kurį kuriasi vis daugiau įmonių. Atsiranda darbo jėgos poreikis.

Pritrauktos korporacijos dažnai moka didesnius atlyginimus negu vietos darbdaviai. Prasideda konkurencija dėl darbuotojų. Dirbantieji mieliau renkasi didesnius atlyginimus ir geresnes sąlygas. Vietiniai verslininkai, norėdami išlaikyti verslą ir darbuotojus, taip pat kelia darbo užmokestį. Daugiau investicijų, didesnė gerai apmokamų darbo vietų pasiūla, darbuotojai turi pasirinkimo laisvę, mažėja baimė prarasti esamą darbą. Pažangos efektas paliečia visą šalį. Į rinką atėję nauji prekybininkai dėl konkurencijos mažina kainas. Kyla paslaugų kokybė. Augantis valstybės biudžetas leidžia geriau finansuoti gyventojų poreikius.

Daug laiko investuotojų medžioklei paskyręs Lee Kuan Yaw Singapūrui vadovavo 31-erius metus. Pritraukto kapitalo dėka iš apšiurusio uosto savo šalį jis pavertė klestinčiu pasaulio centru.

Tiek Singapūras, tiek Airija pritraukdamos investicijas kūrė savo ateitį. Rezultatai akivaizdūs, priemonės veikia. Didžiausias pasaulio verslo bendroves liberalumu pakvietusios, šiandien jos – patrauklios gyventi šalys.Panašiai elgiasi ir Estija.

Verslo traukos centru galime tapti ir mes. Turime vienas geriausių geografinių sąlygų, puikias IT ir biomedicinos perspektyvas, kuriančias ateities pasaulį, pasižymime talentų gausa bei žingeidžiu ir drąsiu jaunimu. Pasiruoškime namų darbus ir pradėkime rinkti pasaulinių ''brandų'' numerius.

Mantas Paulauskas yra Liberalų sąjūdžio Kauno miesto skyriaus narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius