-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miglė Bielinytė: Pandemija kaip trilogija – norim atomazgos, bet nepaleidžiam kulminacijos

2019, 2020, 2021 m. yra tikrai gera trilogija. Pirma dalis – priešistorės ir taikos laikotarpis, kai niekas dar nenujaučia, kas laukia, ore atsiranda nerimo, pradiniai dramos elementai, mistiška įvykių linija.
Miglė Bielinytė
Miglė Bielinytė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Antra įsuka į veiksmo epicentrą, herojai, dramos įsisiūbavimas, meilės istorija, kova, jau ir aukos, galiausiai – išsigelbėjimo dovana. Trečioje vieną dramą keičia kita, įtampa banguoja, gėris toliau kovoja su blogiu, tunelio gale šviesa, bet visąlaik išlieka intriga.

Galvojant apie dramą ir šviesą tunelio gale, rezonuoja nūdienos aktualijos.

Latvijoje naujų atvejų per savaitę padaugėjo 49 proc., šalis iki lapkričio 15 d. užsidaro karantinui, įvedama komendanto valanda, uždaromos mokyklos, parduotuvės.

Tiesa, į kaimynų langus dairytis nereikia, nebent įkvėpti drąsos ir blaivaus proto. Lietuvoje kasdien balansuojame ant tos ribos, ar reanimacijos lovų dar užteks ne COVID-19 ligoniams, nes, kaip žinia, yra ir kitų rimtų ligų.

Grįžkim prie šviesos tunelio gale. Lietuvos statistikos departamento atliktas tyrimas rodo, kad vakcinos 85 proc. apsaugo nuo galimo COVID-19 užsikrėtimo, 90 proc. – nuo hospitalizacijos, 95 proc. – nuo mirties dėl COVID-19.

Kas dar šviesos pasaulyje? 18 metų ir vyresni, kurie buvo paskiepyti anksčiau nei prieš 180 dienų, sustiprinti imunitetą jau gali dar viena vakcinos doze.

Tik čia šviesą vėl glosto dramos pirštai. Vieni herojai šaukia, kad vakcina yra biologinis ginklas, kiti – kad apgaulė, nes serga ir pasiskiepiję. Ir kodėl iš viso skatinami ne visi ir ne visada, o tik dabar? Neteisybė.

Lietuvoje kasdien balansuojame ant tos ribos, ar reanimacijos lovų dar užteks ne COVID-19 ligoniams, nes, kaip žinia, yra ir kitų rimtų ligų.

Treti pasakoja asmenines istorijas, kas nutiko, sakykim, po vakcinavimo. Istorijos, kurias sunku vertinti, nekyla noras kritikuoti, dažniausiai belieka gerbti ar bent nutylėti, nes tai realios patirtys, kartais ir netektys.

Be to, pasiskiepijus kartais jaučiami šalutiniai poveikiai, kurie yra normali organizmo imuninės sistemos reakcija, bet kažkam nepatinka ir laikini nepatogumai. Ypač, kai ir kol negali palyginti, kaip situacija susiklostytų, jei užsikrėstum, o vakcinos neturėtum.

Metų pradžioje Portugalijoje fiksuota viena didžiausių pandemijos bangų pasaulyje. Šį rudenį rekordai kitokie – šalis viena skiepijimo pirmūnių. Bet už vakcinavimą atsakingi specialistai sako, kad jiems nelabai rūpi, ar yra pirmi, ar treti. Jie daro viską, kad virusas būtų suvaldytas. Ir išvadą įvardija vieną – to nebus, kol nepasiskiepys kiek įmanoma daugiau žmonių.

Taip kad šioje trilogijoje einu pas tuos herojus, kurie be plakatų ir akmenų, bet pasikvietę į draugiją oficialių ir patikimų šaltinių statistiką pasakoja, kad patikimesnio už vakciną būdo apsisaugoti nuo ligos, sunkių jos simptomų ir kitų užkrėtimo nėra. Trilogijoje, kurioje niekas nepasakė, kad trečia dalis yra finalinė.

Miglė Bielinytė yra komunikacijos specialistė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius