-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mindaugas Pliauga: Numarinti skandalą – pavojinga

Po Lietuvos diplomatų pokalbių paskelbimo internete kilusi stipri Lietuvos valdžios reakcija, atrodo, nurimo. Tikiuosi, kad tai yra tik pauzė, nes viską numarinti ir apsimesti, kad nieko neįvyko – neleistina.
/ Asmeninio archyvo nuotr.

Juk yra prezidentės, užsienio reikalų ministro skambūs pareiškimai, kuriais jie labai sureikšmino paviešintus diplomatų pokalbius, bei stipri ir labai negatyvi visuomenės reakcija. Be viso to, yra pateiktas ambasadoriaus atsistatydinimo pareiškimas. Manau, kad viską pamiršti būtų labai pavojinga nacionaliniam saugumui.

Kita vertus, krinta į akis menka turinio vertė ir neadekvatūs kaltinimai Rusijai. Sunku patikėti, kad tokiais diplomatų žemo lygio samprotavimais galima pakenkti Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai ar Lietuvos Rytų partnerystės politikai.

Visų pirma dėl to, kad mes neturime rimtos, efektyvios ne tik užsienio, bet netgi Europos Sąjungos reikalų politikos. Šiose srityse – visiška darbo imitacija. Pavyzdžiui, beveik visi Seimo Europos reikalų komitete nagrinėjami klausimai yra uždari visuomenės atstovams. Net tais atvejais, kai darbotvarkėje yra atviras klausimas, atėjus nepriklausomam svečiui jis virsta uždaru.

Pokalbių įrašuose nėra nieko, kas griautų Lietuvos užsienio politiką, nes tie pokalbiai  yra apie vidaus politiką ir kovą dėl įtakos.

Nors iš tiesų Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetuose (kiek man teko anksčiau dalyvauti) vyksta kelių, daugiau suprantančių, parlamentarų diskusijos, o užsienio slaptosios tarnybos, mano manymu, žino, ką ministrai ir kiti aušto rango Lietuvos pareigūnai pasakys jiems dar nepradėjus kalbėti. Šie komitetai yra tikri diskusijų klubai, naudingo darbo imitatoriai. Diplomatų pokalbių paviešinimo skandalas rodo, kad susireikšminusioje Užsienio reikalų ministerijoje irgi dedasi panašūs dalykai.

Be to, pokalbių įrašuose nėra nieko, kas griautų Lietuvos užsienio politiką, nes tie pokalbiai (sprendžiant pagal turinį) yra apie vidaus politiką ir kovą dėl įtakos. Diplomatinio ryšio saugumą turi užtikrinti Valstybės saugumo departamentas. Kas gali paneigti, kad ne iš ten į internetą papuolė diplomatų pokalbių įrašai?

Žinoma, negalime atmesti, jog Rusija, pasinaudodama grupuočių kovomis dėl įtakos diplomatinėje tarnyboje, siekia paveikti Lietuvos politiką. Todėl šis skandalas turi būti nuodugniai ištirtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius