Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monika Ošmianskienė: Kada suprasime Lietaus vaikus?

Šiandien balandžio 2-ąją minime Pasaulinę autizmo supratimo dieną. Tačiau tikram ilgalaikiam supratimui reikia nuoširdžių pastangų ir laiko.
Monika Ošmianskienė
Monika Ošmianskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Kai tapau Vilniaus miesto tarybos nare, apie autizmą žinojau labai mažai. Netrukus su manimi susisiekė vaiko mama, kurios sūnus turi elgsenos sutrikimų ir polinkį į agresiją. Mama atskleidė, kokioje neviltyje ir kasdienybėje gyvena tokios šeimos, kurios negaudamos paslaugų bando vienos pačios tvarkytis su kylančiais sunkumais. Pasirinkimas paprastai nedidelis – arba atiduoti vaiką į gydymo įstaigą, kur jis yra „gydomas” slopinančiais vaistais, uždaromas, pririšamas ir panašiai. Kur vaikas nesupranta, už ką su juo taip elgiamasi.

Kaipgi galima padėti tokiems žmonėms? Turėjau skepsio ir aš.

Kitas pasirinkimas – rūpintis savo suaugusiu vaiku patiems tėvams be institucinės pagalbos. O tai reiškia ir skraidančias lėkštes, ir apsikumščiavimą, ir – kartais – net sulaužytus kaulus. Sakyčiau, tokios šeimos išgyvena tikrąją skaistyklą. Nuo to laiko nešu šią žinią ir keliu šį klausimą. Nes jei ir turim kažkam padėti, tai tokias sudėtingas situacijas turinčioms šeimoms turime padėti pirmiausia.

Kaipgi galima padėti tokiems žmonėms? Turėjau skepsio ir aš. Klausiau tuo metu neįtikėtinai atrodančių pasakojimų, kaip galima su psichiatrų, psichologų ir kitų specialistų pagalba dirbti su vaikais, dirbti nuo ankstyvos vaikystės ir gauti puikių rezultatų ir galvojau, neįtikėtina... Ir nereikės jų nei vaistais slopinti, nei rišti ar uždaryti.

Ir žinote – pabandėme. Vilniaus miesto kompleksinių paslaugų centre „Šeimos slėnis“ buvo suburta profesionalų komanda, kuri atkakliai ir nuoširdžiai dirbo su „lietaus vaiku”, kuris jau ir save stipriai žalojo, kurį reikėjo labai saugoti ir prižiūrėti. „Šeimos slėnio” profesionalų komandos darbo rezultatai buvo stulbinantys – nurimęs, laimingas vaikas po ilgo laiko buvo pajėgus net aplankyti ir apkabinti jo išsiilgusius mylinčius senelius.

Kaip „That's one small step for man, one giant leap for mankind“, – ištarė Neil Armstrong išlipęs mėnulyje, taip ir šis atvejis yra tik pirmasis žingsnis į kitokį darbą su emocijų ir elgsenos sutrikimų turinčiais vaikais ir suaugusiais, bet tai be galo svarbus ir didelis pirmasis žingsnis.

Džiaugiuosi, kad Vilniuje inicijavome kompleksinės pagalbos tokiems vaikams centro „Čiauškutė” įkūrimą. Nors Europos Sąjungos finansavimo negavo, Vilniaus savivaldybė patikino, kad ras būdų šį projektą įgyvendinti. Vos prieš keletą dienų Vilniaus miesto taryba pritarė naujo terapinio ugdymo centro „Aplink“ įkūrimui. Toks centras labai reikalingas sostinės vaikams, turintiems elgesio ir emocijų sutrikimų ar sunkumų. Centras duris atvertų 2021 m. rugsėjo 1-ąją.

Kaip Seimo narė sulaukiu pagalbos šauksmų iš Rokiškio ligoninėje „įkalintų” asmenų šeimų narių, pasakojimai siaubingi – toks jausmas, kad ten paminamos beveik visos žmogaus teisės. Kokia tikroji situacija ketiname artimiausiu metu aiškintis su Morgana Daniele.

Autistiški žmonės prisideda ne tik prie tautos, visuomenės, bet ir pasaulio bendruomenės gerovės.

Trumpai aprašiau tik pačius sudėtingiausius atvejus, bet autizmo spektras yra labai platus.

Autistiški žmonės prisideda ne tik prie tautos, visuomenės, bet ir pasaulio bendruomenės gerovės.

Autistiški žmonės dalyvauja visuomenės gyvenime įvairiomis formomis, labai kvalifikuotai dirba įvairius darbus, yra programuotojai, rašytojai, mokslininkai, politikai.

Greta Thunberg keičia pasaulį ekologijos ir klimato kaitos srityse, o Lietuvoje Dovilės Šakalienės dėka žinome apie tai, kad autistiškas žmogus puikiai gali atstovauti tautos interesus Seime, aktyviai ginti žmogaus ir vaiko teises.

Šiandien ne tik Pasaulinė autizmo diena, bet ir Tarptautinė vaikų knygos diena. Prisiminkime, kad vienas nuostabiausių vaikystės istorijų ir pasakų, kurios lydi mus visą gyvenimą, ir iš kurių semiamės stiprybės, sukūrė ir parašė Hans Christian Andersen, Lewis Carroll, kurie, kaip jau dabar žinoma, buvo autistiški.

Lewis Carroll rašė: „Viena giliausių gyvenimo paslapčių ta, kad vienintelis vertingas dalykas yra tai, ką darome dėl kitų”.

Tikiu, kad naujos kartos institucinė pagalba taps labai efektyvi keičiantis mums visiems, geriau suprantant vienas kitą ir visas šeimas, pasitelkiant į pagalbą empatiją ir darbštumą.

Monika Ošmianskienė yra Seimo narė, Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius