-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monika Ošmianskienė. Kodėl moterims reikia Stambulo konvencijos?

Šiandien kovo 8-oji – diena, kai prisimename, jog ne visos moterys gyvena saugioje ir orioje aplinkoje. Kaip tik šiandien Laisvės partija įregistravo siūlymą, numatantį, kad Stambulo konvencijos ratifikavimas būtų įtrauktas į pavasario sesijos darbų programą. Kodėl to reikia mums, visoms moterims?
Monika Ošmianskienė
Monika Ošmianskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Per pirmus tris šių metų mėnesius buvo išduota daugiau nei 5 tūkst. orderių dėl smurto artimoje aplinkoje. Tai rodo, kad problemų turime daug, o Stambulo konvencija – dar vienas įrankis, leidžiantis efektyviau spręsti smurto prieš moteris problemas.

Turime stiprinti švietimą apie smurtą prieš moteris, spręsti nukentėjusiųjų nuo smurto apsaugos klausimus, efektyvinti smurtautojų baudimą, gerinti valstybės institucijų bendradarbiavimą su nevyriausybinėmis organizacijomis.

Neramina tai, kad ypač pažeidžiamos lieka moterys su negalia – jos smurtą patiria kelis kartus dažniau nei moterys be negalios ir tas smurtas, ypač psichologinis bei ekonominis, ne visada atpažįstamas.

Girdime įvairių istorijų: vyras fizinės pagalbos stokojančią sutuoktinę palieka paromis be pagalbos; sutuoktinis išveža ir palieka nepažįstamoje vietoje savo neregę žmoną; seksualiai išnaudoja intelekto negalią turinčias moteris; draudžia bendrauti su išoriniu pasauliu – tai tik keletas nesenų istorijų.

Lietuvos negalios organizacijų forumo atliktas tyrimas parodė, kad smurtą patyrusios moterys vengia kreiptis pagalbos, nes netiki, kad kas nors gali padėti. Stebina iki šiol pasitaikantys atvejai, kai pagalbą turintys suteikti pareigūnai stoja smurtautojo pusėn, žemina nukentėjusias moteris – žinių ir įgūdžių atpažinti smurtą dar labai trūksta. Deja, iki šiol nėra užtikrinama tinkama ir veiksminga pagalba.

Stambulo konvencija įgalina rinkti duomenis apie visų formų smurtą, inicijuoti tyrimus, skatinti požiūrio į smurtą prieš moteris pokyčius, diegti smurtautojų elgesio keitimo programas.

Taip pat daug dėmesio numatoma nukentėjusiųjų apsaugai: lengvai prieinamų pagalbos centrų steigimui, vaikų, tapusių smurto liudininkais apsaugai ir poreikių užtikrinimui, nemokamų pagalbos telefonų, veikiančių 24/7, diegimui. Ne mažiau svarbu ir efektyvios bausmės smurtautojams, taip pat ir visapusiška aukų apsauga bei jų privatumo užtikrinimas.

Stambulo konvencijos ratifikavimas yra pirmasis žingsnis sprendžiant šiuos klausimus, kitas etapas – smurto dėl negalios sąvokos atsiradimas įstatymuose užtikrinant reikiamas priemones kovai su juo, numatant priežiūros mechanizmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius