Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mykolas Majauskas: Ar pritariate gydymui medicininėmis kanapėmis Lietuvoje?

Šiame straipsnyje pateikiu aktualią informaciją ir kelis argumentus, kurie, tikiuosi, paskatins konstruktyvią diskusiją ir padės pagaliau išgirsti pacientų balsą.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Noriu pabrėžti, jog nekalbame apie kanapių įteisinimą rekreacijai, apie investicijas, su tuo susijusias naujas darbo vietas ar įtaką valstybės biudžetui. Klausimas tik vienas – ar esame pasiruošę įteisinti medicinines kanapes sunkių ligų gydymui, specialisto sprendimu ir griežta priežiūra.

Medicinine kanape gydomos ligos

  • Medicininių kanapių preparatais gydomi pacientai sergantys vėžiu, išsėtine skleroze, epilepsija, ŽIV/AIDS, anoreksija, potrauminiu streso sindromu.
  • Dažniausiai gydytojai kanapių produktus skiria gydyti vėžinius susirgimus. Kanapės anti-uždegiminės savybės sumažina skausmus, pykinimą, galvos svaigimą ir sukelia apetitą. Visi šie požymiai yra svarbūs sėkmingam atsistatymui po chemoterapijos, o tuo pačiu – sėkmingam vėžio išgydymui.
  • Šalyse, kur medicininės kanapės yra draudžiamos, pacientams skiriami stiprūs nuskausminamieji. Neretai – morfijus, stiprus opioidas sukeliantis psichologinę ir fizinę priklausomybę. Pasireiškia tolerancija, todėl norimam efektui pasiekti reikia nuolatos didinti dozę.
  • Gydoma glaukoma, Alzhaimeris, Parkinsono liga, miego sutrikimai. Pavyzdžiui Alzhaimerio ligos pagrindinis bruožas yra beta-amyloid sankaupos, kurias kanabinoidai paveikia ir numalšina kaip uždegiminius procesus.
  • Kol medicininės kanapės uždraustos – visi tyrimai, finansavimas, atvira prieiga yra uždrausti, o gydytojai ir svarbiausia pacientai bandantys tokias alternatyvas – nusikaltėliai.

Medicininės kanapės Europos Sąjungoje

  • 2017 metais medicinines kanapes įteisino trys Europos Sąjungos šalys – Graikija, Vokietija ir Lenkija. Jos prisijungė prie Ispanijos, Nyderlandų, Suomijos, Čekijos, Slovėnijos ir Portugalijos.
  • Lenkijoje medicininė kanapė legali nuo 2017 metų, kai ją įteisino konservatorių kontroliuojami žemieji atstovų rūmai absoliučia balsų dauguma. Prieš priimant įstatymą vyko piliečių apklausa ir 68 proc. atsakiusiųjų pasisakė už medicininės kanapės įteisinimą.
  • Vokietija medicinines kanapes įteisino 2017 metų sausį. Leidimus įsigyti vaistus gavo apie 1000 vokiečių, dauguma iš jų, belaukdami, kol bus įgyvendinti visi proceso žingsniai – mirė. Vokietijos Sveikatos apsaugos ministras Hermann Gröhe, kuris pateikė šio įstatymo siūlymą, teigė: „Sunkai sergantys žmonės turi būti gydomi visai įmanomais geriausiais būdais“.
  • Europos vaistų agentūra pripažįsta medicinines kanapes kaip vaistus. 2016 metais publikavo sėkmingą eksperimentinę studiją gydant gliomą / smegenų vėžį. Gydymui naudoti kanapių pagrindo vaistai. Glioma Europoje serga apie 134 tūkst. žmonių, tradiciniai gydymo metodai – chemoterapija, švitinimas arba ypatingai pavojinga operacija.

Tuo tarpu, pastebėta, kad vartojant medicinines kanapes, pacientų smegenų augliai ne tik nustoja augti dėl medicininės kanapės pagalba blokuojamo proteino, bet ir išprovokuoja vėžinėse ląstelėse medžiagos vadinamos sphingolipidu augimą, dėka ko esamo auglio ląstelės numiršta.

Rezultatai rodo, kad iki tol buvęs mirtinas vėžys su itin sunkiais ir pavojingais gydymo būdais gali būti įveiktas naudojant medicininės kanapės aliejų. Šiuos tyrimus finansuoja ir remia Europos komisija.

  • Kanapių produktai, kurie yra medicininės paskirties (psichoaktyvi THC ar ne-psichoaktyvi kanabidolio CBD medžiaga) plačiojoje visuomenėje vadinami „medicinine kanape". Pramonėje naudojamos kanapės, Lietuvoje vadinamos pluoštinėmis, o ne medicininiais tikslais naudojamos psichoaktyvios kanapės – rekreacinėmis, nemedicininėmis.
  • Įteisinant medicinines kanapes sudaromos galimybės gydytojo sprendimu pacientams įsigyti įvairius kanapių pagrindo vaistus, kaip pavyzdžiui sativex, marinol, cesamet, bedrocan.
  • Sativex yra aliejinio pagrindo medicininė kanapė naudojama gydyti išsėtinę sklerozę. Vaistas pagaminamas purškalo konsistencijoje. Marinol yra sintetintas THC, kurį paskiria gydant nuo vėžio, AIDS ir išsėtinės sklerozės. Pateikiamas želatinos kapsulėje. Cesamet – sintetinis kanabinoidas skiriamas sergantiems vėžiu, vartojamas kapsulėmis.

Medicininės kanapės Lietuvoje

  • Lietuvoje medicininės kanapės neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos pagal Lietuvos Respublikos farmacijos įstatymą. Jame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrame sąraše esančias medžiagas.
  • Sąrašus įsakymu tvirtina Sveikatos apsaugos ministras. Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąraše yra trys grupės: I sąrašas, kuriame išdėstomos narkotinės ir psichotropinės medžiagos, draudžiamos vartoti medicinos tikslais. II sąrašas – Narkotinės ir psichotropinės medžiagos, leidžiamos vartoti medicinos tikslais. Ir III sąrašas – psichotropinės medžiagos, leidžiamos vartoti medicinos tikslais.
  • Medicininės kanapės šiandien yra I sąraše, kartu su heroinu ir opijumi.
  • Lietuvoje „Nacionalinio vėžio instituto“ duomenimis vėžiu serga 3 proc. gyventojų, t.y. maždaug 100 tūkst. gyventojų. 2016 metais Lietuvoje fiksuota 74 734 asmenys sergantys glaukoma, 19 427 sergantys epilepsija, 187 175 asmenys, kuriems diagnozuotas navikas (tame tarpe ir vėžinis) (duomenys nuo 18 metų ir vyresnių asmenų).

Tikiuosi, neliksime stovėti vietoje, kol pasaulis sparčiais žingsniais eina į priekį. Išgirsime sunkiai sergančių ligonių balsą ir rimtai padiskutuosime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius