Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nina Puteikienė: Kaip vanagas gandrus politinės etikos mokė

Kaip pavasario polaidis praūžė rinkimai. Galimybė rinkti miesto šeimininką tiesiogiai kiek smarkiau suaktyvino rinkėjus, tuo pačiu didesnis dėmesys buvo skiriamas ir kandidato į merus asmenybei.
Nina Puteikienė
Nina Puteikienė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Ar turi proto „sveiko proto“ dešinieji?

Polaidis praėjo, emocijos lyg ir turėjo nuslūgti, nes, kaip žinia, jos – ne geriausias patarėjas formuojant koalicijas ir derantis bei derinant skirtingų partijų bendras programas, kuriomis remiantis ir bus formuojama savivaldos politika per ateinančius ketverius metus.

Mano giliu įsitikinimu, koalicijų formavimas turėtų būti nulemtas programinių principų tapatumo pagrindu, o ne asmeniniu „patinka-nepatinka“ principu.

Tačiau, panašu, kad Klaipėdoje „sveiko proto dešinieji“ – Liberalų sąjūdis ketina vadovautis ne savo deklaruojamu „protu“, o suvesti asmenines sąskaitas už, jų manymu, rinkimų metu patirtus įžeidimus ir nuoskaudas.

Meras Vytautas Grubliauskas klausimus apie žmonos, vadovaujančios asociacijai „Klaipėdos Džiazo festivalis“, kurią remia savivaldybės įmonės bei statybos organizacijos, gaunančios užsakymus iš savivaldybės, vadina asmeniniu įžeidimu, vertina juos, kaip smūgį žemiau juostos, kuris garbingoje politinėje kovoje neturėtų būti naudojamas.

Liberalas Vytautas obuoliauti eis su bet kuo, kad tik tas paklusniai tylėtų arba liaupses lietų.

Liberalai eis obuoliaut su bet kuo

Neparankius Vytautui Grubliauskui klausimus rinkiminės kampanijos metu kėlė TS-LKD kandidatė Agnė Bilotaitė ir LSD atstovė Lilija Petraitienė. Ne viename interviu Vytautas Grubliauskas pabrėžė, kad koalicija su konservatoriais yra abejotina dėl iš oponentės sulauktos kritikos ir klausimo apie mero žmonos algą. Apie programines TS-LKD nuostatas politikas net neužsiminė.

Vytauto Grubliausko buriamos valdančiosios daugumos pagrindas – Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Tomaševskio blokas“. Tai rodo, kad liberalas Vytautas obuoliauti eis su bet kuo, kad tik tas paklusniai tylėtų arba liaupses lietų.

Prie šio darinio Vytautas Grubliauskas lipdo ir socialdemokratus. Tik pabrėždamas, kad liberalų kritika LSDP Klaipėdos skyriaus biuletenyje „Teisė žinoti“ tikrai neužmiršta ir pakomentuodamas tai autoritariško Uzbekistano prezidento Islamo Karimovo vertu sakiniu: „Tai buvo vienas iš pirmųjų klausimų, nes politikai turi jausti atsakomybę ir už savo žodžius. Atgailauti ir ko nors išsižadėti nereikalaujame, tačiau vis tiek turėtų būti surasta atitinkama forma, laikas ir vieta.“ Manau, kad Klaipėdos socdemų lyderė L.Petraitienė jau ieško atitinkamos formos, laiko ir vietos...

Kodėl atsukus čiaupą skamba džiazas?

O įsižeisti dėl klausimų apie džiazo festivalio ir žmonos algą V.Grubliauskui nėra ko. Antrai kadencijai besiruošiantis Klaipėdos meras, manau, tikrai žino, kad savivaldybės įmonės, atsakingos už vandens ar šilumos tiekimą, yra sukurtos ne džiazo festivaliams išlaikyti, o kuo ekonomiškesnėmis sąnaudomis teikti minėtas paslaugas klaipėdiečiams.

Jų pelnas turi ribotis sąnaudomis, reikalingomis vamzdynų bei sistemų atnaujinimui, o ne muzikiniams proveržiams remti. Iš šių įmonių rinkėjai tikisi kuo pigesnės kokybiškos paslaugos, o ne muzikos garsų, kurie finansuojami sulig kiekvienu iš čiaupo lašančiu vandens lašu.

Savivaldybės įmonės, atsakingos už vandens ar šilumos tiekimą, yra sukurtos ne džiazo festivaliams išlaikyti, o kuo ekonomiškesnėmis sąnaudomis teikti minėtas paslaugas klaipėdiečiams.

Todėl klausimas apie „Klaipėdos Džiazo festivalio“ sąmatą, rėmėjus, jo vadovės atlyginimą tolygus klausimui apie šilumos, vandens ar naujai pastatyto už savivaldybės pinigus statinio kainą.

Tai kas čia asmeniško, ar įžeidžiančio, mere?

Pavasarinis Vanago pamokslas gandrams

Kalbėdami apie politinę etiką, visų pirmą turime kalbėti apie darbus, o ne apie retoriką. Retorikos vadovėliuose yra aprašomos Gandro ir Vanago retorikos varžytuvės. Abu šie paukščiai pasisakė vienodai gerai, tačiau teisėjas nusprendė, kad kalbos negali būti vertinamos vienodai, nes viena yra pasakyta nekalto gandro, o kita – paukščio plėšrūno.

Formuodamas būsimą valdančiąja daugumą V.Grubliauskas kalba vienprasmiškai, jog politinių konkurentų elgesys per rinkimus lėmė ir koalicijos dėlionės galimybes.

„Bendraudamas su oponentais ir oponentėmis, visada pabrėždavau vieną tiesą – rinkimai praeina, o gyventi ir dirbti teks toliau... Politikai turi atsakyti ne tik už savo darbus, bet ir už savo žodžius taip pat“, – tvirtino V.Grubliauskas. ...„Kalbantis su vienais kolegomis dėl būsimo bendradarbiavimo vienoje tarybos koalicijoje, labai sunku užmiršti (...) viešus kaltinimus nebūtais dalykais, taip pat nepagrįstą lindimą į asmeniškumus. Tai neturi trukdyti bendram darbui taryboje ir manau, jog kolegos suvoks, kad ateityje daugiau to nedarytų“, – įsitikinęs V.Grubliauskas.

Rinkimai ir skirti tam, kad būtų nuplėštos politinės kaukės, kad rinkėjas sužinotų kuo įmanoma daugiau tiesos apie kandidatus.

Tarė Vanagas gandrams, porinkiminį pavasarį pamiršdamas, kad jis yra liberalas, kuris jau dėl savo politinės prigimties turėtų šventai ginti žodžio laisvę, kaip vieną iš dramblių, ant kurių laikosi demokratijos pasaulis, teisę į kurią mums garantuoja Konstitucija.

Bijai kritikos, neik į politiką, vaikščiok po ramunėlių pievą, o ne po politinių minų lauką. Rinkimai ir skirti tam, kad būtų nuplėštos politinės kaukės, kad rinkėjas sužinotų kuo įmanoma daugiau tiesos apie kandidatus.

Tik tai parodomosiose „demokratijose“ – Lukašenkos ar Karimovo – skamba ditirambai jau iš anksto, ir be rinkimų, žinomiems prezidentams. Rinkiminės kampanijos ir turi būti įdomios, aštrios, kad įtrauktų kuo daugiau rinkėjų. Kažkuria prasme rinkimai yra ir pavasarinio polaidžio metafora, atidengianti ir tuos nešvarumus, kuriuos kandidatai norėtų nuslėpti...

Nina Puteikienė yra išrinkta Klaipėdos tarybos narė, visuomeninio rinkimų komiteto „Puteikis Plius“ atstovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius