Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Odeta Bložienė: Kaip nepatekti į kalėdinės įtampos sūkurį?

Artėjant didžiosioms metų šventėms, kasdienę veiklą papildo malonios laukimo akimirkos – vakarėliai su kolegomis, šventės vaikams, eglutės paieškos ir namų dekoravimas. Pamažu pradedame galvoti ir apie kalėdines dovanas artimiesiems. Tiesa, jas dažnai asocijuojame ne tik su dovanojimo džiaugsmu, bet ir papildoma įtampa bei išlaidomis.
Odeta Bložienė
Odeta Bložienė / Asmeninio albumo nuotr.

Dovanų teikimas – tai sena šventų Kalėdų tradicija, kuri, be abejonės, padeda kurti šventinę nuotaiką. Dovanomis taip pat išreiškiame dėkingumą bei rūpestį artimaisiais. O kad tai – ne tik rūpestis, bet ir nemažas malonumas, rodo ir įvairios apklausos: Lietuvos ir užsienio šalių gyventojai dovanoms kasmet vis dosniau praveria pinigines.

Taigi atsisakyti sveikinimų „vardan šventos ramybės“ tikrai neverta, tačiau kviečiu pasvarstyti, kaip dovanų teikimą galima paversti prasmingesniu ir jums bei piniginei mažiau streso keliančiu procesu.

Norint pasveikinti artimuosius, visai nebūtina pirkti brangias dovanas. Juk sutiksite, kad Kalėdos – tai ne dovanų teikimo varžytuvės. Smagiai sutikti šventes galite ir pasitelkdami originalias idėjas, jei tik jas apgalvosite iš anksto ir tam pasiruošite.

Pagalvokite, ar išties privalote visiems dovanoti dovanas. Įvairios neapgalvotai nupirktos smulkmenos – moliniai briedžiukai, vazelės, rėmeliai ar kiti niekučiai – nesuteikia tikrojo džiaugsmo.

Pavyzdžiui, šeimoje ar draugų būryje galite traukti „burtus“, su kuo keisitės dovanomis, ir susitarti, kad vienas kitam dovanosite savo pamėgtas ir jau perskaitytas knygas arba įgyvendinsite po vieną nematerialų norą.

Kita išeitis – dovanas pakeisti savo rankų darbo dirbiniais ar skanėstais. Taip laiko gal ir nesutaupysite, tačiau išvengsite beprotiško lakstymo po prekybos centrus paskutinėmis dienomis prieš šventes, o jūsų pačių paruoštos dovanos bus malonesnės.

Kita vertus, pagalvokite, ar išties privalote visiems dovanoti dovanas. Įvairios neapgalvotai nupirktos smulkmenos – moliniai briedžiukai, vazelės, rėmeliai ar kiti niekučiai – nesuteikia tikrojo džiaugsmo, o tik papildo draugų ir artimųjų namus nebūtinai reikalingais daiktais.

Daiktai, kurie buvo nupirkti iš pareigos „kažką padovanoti“, vėliau tiesiog perkeliami iš vietos į vietą, nenorint įžeisti dovanos teikėjo, kol galiausiai pavasarinio namų tvarkymo metu atsiduria šiukšlių dėžėje. O štai jūsų laikas, skirtas seniai matytam draugui, ar ranka rašytas kalėdinis sveikinimas toli gyvenančiam giminaičiui, tikiu, nudžiugintų ne mažiau nei dovana iš parduotuvės.

Jei visgi planuojate dovanų ieškoti parduotuvėse, nepalikite šio darbo paskutinei dienai. Artėjant šventėms, laiko pasiruošimui lieka vis mažiau: vyksta vakarėliai vaikams mokyklose ir darželiuose, šventiniai susibėgimai su kolegomis, skubame užbaigti svarbiausius metų darbus ir pasiruošti svečių sutikimui, tad dovanų paieška tik pridės papildomo streso.

Verčiau jau dabar sudarykite dovanų gavėjų sąrašą ir įvertinkite, kokią pinigų sumą galite skirti kiekvienai dovanai. Taip pat iš anksto apgalvokite ir dovanų idėjas, kad jūsų išrinktas daiktas jo gavėjui būtų išties reikalingas.

Nors Lietuvoje dovanas su visais jų dokumentais dovanoti vis dar nėra populiaru, tai tikrai nėra blogo tono ženklas.

Neabejoju, kad prekybos centruose prieš pat Kalėdas nepavyks išvengti spūsčių, tad taupydami laiką, dovanų galite pradėti ieškoti el. parduotuvėse ir pasinaudoti pirkinių pristatymo į namus ar darbovietę galimybe. Na o jei pritrūksite originalių idėjų, gruodį galite apsilankyti vietinėse kalėdinėse mugėse, kur įprastai yra didelis smulkių verslininkų gaminių pasirinkimas. Žinoma, tokiose vietose kyla pagunda nusipirkti ir neplanuotų daiktų ar „dovaną sau“, tačiau nepraraskite šalto proto ir stenkitės laikytis iš anksto nustatyto biudžeto.

Tiesa, įvairios apklausos rodo, kad apie trečdalis žmonių dovanotus daiktus visgi norėtų grąžinti arba pakeisti į labiau tinkamus. Tad jei nenorite suklysti, prie nupirkto daikto galite pridėti ir pirkimo kvitą. Nors Lietuvoje dovanas su visais jų dokumentais dovanoti vis dar nėra populiaru, tai tikrai nėra blogo tono ženklas. Gavėjui tai suteiks galimybę nepatikusią dovaną grąžinti arba pakeisti, todėl nereikės jaustis kaltam dėl nepanaudotos ar perdovanotos (patikėkite, būna ir taip!) dovanos.

Na o pabaigoje noriu priminti, kad Kalėdos – tai ne tik dovanų teikimo, bet ir gerų darbų metas. Ruošdami sveikinimus artimiesiems, prisiminkite ir tuos, kuriems aplinkinių pagalba ir rūpestis šiuo metu yra itin svarbūs.

Galbūt kaimynystėje gyvena sunkiai besiverčianti šeima, kuriai galite padėti pasiruošti Kalėdoms? Galbūt įmonės vakarėlio metu galite rinkti lėšas, kurias skirtumėte labdaros organizacijai? Galbūt jau atėjo metas išpildyti vieno vaiko svajonę? Savo lėšomis arba savanorišku darbu paremsite vargstančiuosius ir prisidėsite prie bendros šventinės nuotaikos kūrimo. Tikiu, kad tai – geriausias vaistas nuo kalėdinės įtampos.

Odeta Bložienė yra „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius