Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Parama vedant vaiką į privatų darželį – racionali alternatyva statyboms

Nuo 2015 metų dalis savivaldybių pradėjo taikyti lanksčią priemonę ikimokyklinio ugdymo vietų trūkumui spręsti – savo vaikus į privačius darželius vedantiems tėvams pasiūlė piniginę kompensaciją. Tai yra kūrybiškas ir veiksmingas viešojo ir privataus sektorių galimybių suderinimo būdas.
Edita Rudelienė
Edita Rudelienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Savivaldybėms priemonė padeda racionaliai panaudoti lėšas, verslas iš viešojo sektoriaus perima dalį funkcijų, tėvams užtikrinami lūkesčiai ugdyti vaiką darželyje ir netgi rinktis tą, kuris jiems atrodo patrauklesnis.

Vilniuje 2014 m., kai priemonė dar neveikė, 87 privačius darželius lankė apie 3 tūkst. vaikų, o dabar sostinėje veikia 149 privatūs darželiai, į kuriuos eina apie 7 tūkst. vaikų.

Trišalio bendradarbiavimo tarp šeimų, privačių darželių ir savivaldybių praktika prasmingiausia ten, kur didžiausia jaunų šeimų koncentracija ir kur savivaldybės nespėja paskui augančią demografiją – naujuose mikrorajonuose ir tankiuose savivaldybių paribiuose, tokiuose kaip Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono sandūra, kitaip sakant, priemiesčiuose.

Tačiau Vilniaus rajono savivaldybėje Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos partijos balsais linkstama atšaukti vos prieš mėnesį pritaikytą kompensacijų įrankį, kad viešojo sektoriaus ir verslo dermės, kaip ir tėvelių lūkesčių, nebereikėtų įgyvendinti.

Kompensaciją iki 25 eurų per mėnesį (300 eurų per metus) siūlantys sumažinti politikai prieštarauja savo dviejų partijų – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų partijos – bendradarbiavimo susitarimui, kurį jie pasirašė vos prieš 100 dienų ir įsipareigojo: „Negavusiems vietos darželyje užtikrinti 120 eurų dydžio dalinį kompensavimą už privataus darželio lankymą“.

Praėjusią vasarą, kai partijos sudarė savo susitarimą, rajono mamos ir tėčiai planavo ateinančius mokslo metus. „Ką mums dabar daryti 12 mėnesių, kol rugsėjį Riešėje atsidarys naujas darželis?“, – savo tarybos klausia sutrikusios mamos. Tarybos narė Renata Sobieska atkerta, kad biudžeto nešvaistys: „Vilniaus rajonas yra sparčiai besiplečiantis, todėl turime labai galvoti stipriai, kur leidžiame pinigus. Bet kur švaistyti... Geriau pastatome darželius“.

Vadinasi, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai investavimas į naują pastatą yra racionalu, o parama vaikui – jau švaistymas. Toks siauras požiūris nevertina aplinkybių, kad privatus verslas turi ir tinkamas patalpas, ir ugdymo įdirbį. Kompensaciją sumažinti arba panaikinti būtų teisinga tik tuo atveju, jei savivaldybė užtikrintų vaikų patekimą į valstybinius darželius 100 procentų.

Be to, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, nusiteikę atimti kompensacijas, skatins tėvus registruoti save ir šeimos narius jau ne rajono savivaldybėje, o Vilniaus mieste, kad galėtų pasinaudoti šios savivaldybės sudaromomis pasirinkimo galimybėmis. Tai reiškia, kad dalis gyventojų pajamų mokesčių, kurio taip reikėtų darželiams statyti, irgi nutekės į Vilnių. Maža to, kad kas rytą ir kas vakarą Vilniaus priemiesčius toliau kimš varginantys kamščiai.

Todėl kviečiame išlaikyti partijų susitarime numatytą 120 eurų dydžio kompensaciją už privataus darželio lankymą, padedant ją taikyti ne nuo kitų metų kovo, o kuo anksčiau. Vilniaus rajone, kaip savo rinkimų į Seimą programos švietimo dalyje, pasisakome už įvairias ikimokyklinio ugdymo formas ir jų pasirinkimą tėvams su vaikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius