Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Petras Auštrevičius. Būti žingsniu priekyje

Kartu parlamente ir visoje Lietuvoje šventėme Europos dieną, kuri šįkart žymėjo Lietuvos narystės ES 20-metį. Pastarieji dvidešimt metų neatpažįstamai pakeitė mūsų gyvenimą: radosi daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, užsimezgė ryšiai su partneriais, Lietuvai atsivėrė naujos galimybės, kurių nešvaistėme veltui.
Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius
Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius

Prieš daugiau kaip 20 metų Lietuva, rengdamasi stoti į ES, turėjo nutildyti kritikus ir netgi mūsų narystės oponentus. Nuosekliu darbu tas buvo padaryta. Tada ir dabar išlaikėme demokratijos egzaminą, išvengėme populizmo, kraštutinumų ir gręžiojimosi atgal.

Šiandien, kai Ukrainai tenka kariauti prieš teroristinį režimą, o Lietuva ir visa Europa yra išbandoma hibridinio karo sąlygomis, mums reikia būti žingsniu priekyje. Žinome, kad Vakarų civilizacija karus iki šiol laimėjo tik apsijungusi, laikydamasi išvien. Būtina tai pakartoti.

Kova šiandien vyksta toli gražu ne viename fronte, todėl ES dabar privalo ne tik padėti Ukrainai laimėti, bet ir sėkmingai užbaigti jau pradėtą plėtros procesą Rytuose. Europa turi reformuoti save iš vidaus ir tikrąja žodžio prasme atsiverti plėtrai. Tai turi vykti paraleliai, vienu metu.

Šiandienos Europos Sąjunga mums yra nuo Lisabonos iki Vilniaus, o ateities ES turi siekti ir Minską, Mariupolį, Donecką bei kitus svarbius miestus kovos dėl laisvės Rytų fronte. Tai turi tapti svarbus ir įgyvendintas politinis pažadas.

ES plėtra įtvirtins vieningos ir saugios Europos pagrindus. Taip, intelektas šiais laikais gali būti dirbtinis, tačiau saugumas turi būti realus. Lietuva visai Europai lieka solidarumo su tais, kurie kovoja prieš blogio jėgas, pavyzdys. Norėčiau atskirai padėkoti Europoje aktyviai veikiantiems piliečiams ir nevyriausybinėms organizacijoms, kurie daro milžinišką darbą padedant Ukrainai.

Lietuvoje jaunoji karta jaučiasi laiminga, tyrimai rodo, bene laimingiausia Europoje. Tai nemenkas pasiekimas ir gera galimybė dar labiau sutvirtinti švietimą, į jį investuoti. Nes tai yra tikroji mūsų laisvė.

Vilniaus universitetas keletą šimtmečių buvo labiausiai į Rytus nutolęs vakarietiškas universitetas, skleidęs ir padėjęs įvirtinti europietiškos civilizacijos bei laisvės idėjas. Jos tapo įkvėpimu ir ukrainiečių, baltarusių šviesuomenei, kovojant už savo tautų išlikimą ir laisvą apsisprendimą.

Švietimas buvo ir liks europiečių pažangos garantas. Kelkime tuos standartus dar labiau. Su praėjusia Europos diena, reiškiančia vienybę, laisvę ir viltį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius