Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Petras Auštrevičius: Užteks tyliai bijoti agresijos – trys būdai sustiprinti Lietuvos saugumą jau dabar

Žinios iš Rytų kiekvieną dieną verčia rimtai kalbėti apie Lietuvos nacionalinį saugumą ir gynybą. Kol krašto apsaugos ministras J.Olekas linki mums ramiai miegoti, Lietuvos piliečiai laukia atsakymų, kaip atsilaikyti agresijos akivaizdoje.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Tinkamas krašto apsaugos finansavimas, aiškios strateginės krypties turėjimas ir personalo rengimas teritorinei gynybai rezultatus duos po 4-5 metų. Tai yra labai svarbu, tačiau grėsmės Lietuvai yra realios jau šiandien. Tapti saugesniais mes galime jau dabar žvelgdami plačiau ir atsigręždami į tris kertines saugumo sąlygas, nereikalaujančias papildomo finansavimo.

Pirma – pilietiškumas ir asmeninė atsakomybė. Sausio įvykių metu beginkliai Lietuvos piliečiai apgynė trapią mūsų šalies nepriklausomybę. Istorija parodė jog pilietiškumas ir atsakomybė buvo stipresni už SSRS tankus ir kalašnikovus. Šiandien kiekvienas galime tapti kariais savanoriais ar Šaulių sąjungos nariais. Kiekvienas pilietiškai nusiteikęs ir ginti Lietuvą pasiruošęs žmogus daro mus stipresniais ir sunkiau įveikiamais. Moralinis piliečių tvirtumas, pasiryžimas ginti Tėvynę yra šalies gynybos potencialo pagrindas.

Antra – tvirtas atkirtis informacinėms provokacijoms. Net ir be VSD ataskaitos aišku, jog Rusija vykdo kaip niekada aktyvų informacinį karą prieš mūsų šalį. Aktyvūs piliečiai socialiniuose tinkluose jau dabar kovoja su priešiškomis Lietuvai jėgomis. Laikas tuo susirūpinti ir valstybei – Lietuvai jau dabar reikia efektyvios informacinės politikos, paremtos ištekliais ir gera organizacija.

Būdami atviresni Vakarams, pritrauksime į Lietuvą daugiau užsienio kapitalo, kuris kels mūsų ekonomiką, kurs darbo vietas ir įtvirtins Vakarų interesus Lietuvoje. Interesus, kuriuos mūsų partneriai neabejotinai gins ir nebūtinai tik ginklu.

Trečia – tikras ir nuoseklus bendradarbiavimas, neapsiribojanti vien mūsų formaliais įsipareigojimais partneriams. Būdami atviresni Vakarams, pritrauksime į Lietuvą daugiau užsienio kapitalo, kuris kels mūsų ekonomiką, kurs darbo vietas ir įtvirtins Vakarų interesus Lietuvoje. Interesus, kuriuos mūsų partneriai neabejotinai gins ir nebūtinai tik ginklu.

Buvęs V.Putino patarėjas ir vienas didžiausių jo dabartinių kritikų šiuo metu A.Illariovovas Ukrainos politikams pasakė: „Niekas nepadės agresijos aukai, jei pati auka nesipriešina“. Tai galioja ir mums, NATO nariams. Aljansas yra tiek stiprus, kiek yra stipri kiekviena valstybė, o kiekviena valstybė yra tiek stipri, kiek yra stiprūs jos piliečiai. Saugią ir prieš grėsmes atsparią Lietuvą kuria ne vien politikai ir generolai, bet visų pirma – sąmoningi ir atsakingi šalies piliečiai, gebantys apginti savo laisvę visuose frontuose.

Pasikeitusi Europos saugumo situacija, beatodairiška Rusijos agonija kaimynų atžvilgiu paskatino Seimo liberalus siūlyti pasirašyti atnaujintą ir praktišką politinių partijų susitarimą užsienio, saugumo ir gynybos politikos srityje. Liberalai pasiruošę imtis reikalingos atsakomybės kada jos reikia šalies saugiai ateičiai užtikrinti.

Petras Auštrevičius yra Seimo pirmininko pavaduotojas, Liberalų sąjūdžio valdybos narys
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius