-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julita Varanauskienė: Kokia valiuta atsiskaityti užsienyje, jei mokate kortele

Vis daugiau Lietuvos gyventojų ir vis dažniau vyksta į užsienį ir ten atsiskaito Lietuvoje išduotomis kortelėmis. Kartais kai kuriose vietose užsienyje atsiskaitant mokėjimo kortele, pavyzdžiui, oro uostų parduotuvėse, kai kuriuose viešbučiuose, pardavėjas gali paklausti, kokia valiuta norėtumėte atsiskaityti – savo šalies (litais) ar tos šalies (eurais, zlotais, kronomis).
 

Jei esame Lenkijoje ir, pardavėjo paklausti, pasirenkame, kad atsiskaitysime vietine valiuta (zlotais), valiutos keitimo operacija vyks pagal tarptautinių organizacijų „Visa“ arba „Mastercard“ nustatytą zloto pirkimo (už litus) kursą. Jei nuspręsime pasirinkti, kad atsiskaitysime litais, pirkinio vertė zlotais į litus bus keičiama vietos – vieno iš komercinių Lenkijos bankų – nustatytu kursu. Kaip rodo stebėjimai, užsienio banko nustatytas kursas, kuriuo pirkinio kaina tos šalies valiuta perskaičiuojama į litus (ir kurie nurašomi iš kortelės sąskaitos), paprastai būna nepalankesnis pirkėjui iš Lietuvos negu tos pačios valiutos keitimo kursas, nustatytas „Visa“ arba „Mastercard“.

Pavyzdžiui, vasario 7 dieną vienas iš didžiausių Lenkijos komercinių bankų litus į zlotus būtų pakeitęs po 0,85 lito už vieną Lenkijos zlotą, jei netaikytų dar kokių nors papildomų mokesčių. Tuo tarpu „Visa“ ir „Mastercard“ būtų taikiusios palankesnį kursą – po 0,83 lito už vieną Lenkijos zlotą. Taigi, pirkdami prekę už 100 zlotų ir pasirinkę atsiskaityti savo valiuta (litais), sumokėtumėte 85 litus, o pasirinkę atsiskaityti vietine valiuta (zlotais), sumokėtumėte 83 litus.

Kiekvienas pasirinkimas turi ir pliusų, ir minusų. Jei pasirinksime, kad (pavyzdžiui, Lenkijoje) atsiskaitymo valiuta yra litai, vadinasi, pirkinio suma iš karto bus perskaičiuota į litus (ją matysime mokėjimo dokumente) ir iš karto žinosime, kiek litų kainavo prekė ir kiek litų sumažėjo pinigų likutis mūsų sąskaitoje.

Tie, kas nenori permokėti už valiutos keitimo paslaugą užsienio bankui, gali rinktis atsiskaityti šalies, kurioje naudoja kortelę, valiuta.

O jei pasirinksime atsiskaityti vietos valiuta (pavyzdžiui, zlotais), tai iš karto žinosime, kiek sumokame zlotų. Kadangi pirmiau pinigai rezervuojami, o po to atliekama finansinė operacija, pinigai iš kortelės sąskaitos nurašomi po 2–4 dienų, todėl tik tuomet sužinosime tos dienos valiutos keitimo kursą ir tikslią iš sąskaitos nurašytą sumą litais. Jei vis dėlto atsitiktų taip, kad keitimo kursas per tą laiką smarkiai pasikeistų (pavyzdžiui, litas labai atpigtų zloto atžvilgiu), tai pirkėjui galėtų būti nemalonus netikėtumas.

Jei atsiskaitome eurais euro zonos šalyje, tai bankų Lietuvoje nustatytas euro ir lito kursas beveik nesvyruoja (o jei svyruoja, tai tik tūkstantosiomis dalimis) ir, kaip rodo turimi duomenys, paprastai yra pirkėjui geresnis negu užsienio banko nustatytas eurų keitimo į litus kursas. Todėl tokiu atveju geriau rinktis atsiskaityti eurais.

Vadinasi, tie, kas nori, kad jiems iš karto atsiskaitymo vietoje skaičiuotų pirkinio vertę litais, gali rinktis atsiskaityti savo šalies valiuta, o tie, kas nenori permokėti už valiutos keitimo paslaugą užsienio bankui, gali rinktis atsiskaityti šalies, kurioje naudoja kortelę, valiuta. Žinoma, jeigu neįvyks kokių nors nenumatytų įvykių ir tos šalies kursas iš esmės nesikeis per tas keletą dienų, kol lėšos bus nurašytos iš mokėjimo kortelės sąskaitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius