Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po riaušių – apie melą

Aš ten buvau. Iš pradžių viską fotografavau. O vakare skaičiau pranešimus, ką kalba policija, politikai. Kaip vertina, komentuoja. Kai kurie dalykai mane jau nustebino.
Temos: 1 Riaušės

Visų pirma noriu pasakyti, kad policijos teiginiai, jog pareigūnai nešaudė guminėmis kulkomis, yra melas. Dar dieną naujasis Vilniaus Vyriausiojo policijos komisariato vadovas Kęstutis Lančinskas kaip užvestas žiniasklaidai kartojo – naudotos spec. priemonės. Tačiau komisarui taip ir neapsivertė liežuvis įvardinti, kas yra tos spec. priemonės. Komisare, drąsiau! Jei sakoma, kad priemonės naudotos adekvačios, kodėl bijoma įvardinti, kas tai yra konkrečiai?

Taip. Pareigūnai naudojo dujas. Pareigūnai naudojo gumines kulkas. Pareigūnai naudojo gumines lazdas ir antrankius. Štai, kas yra tos „spec. priemonės“.

Negaliu smerkti policijos veiksmų susidariusioje situacijoje. Policija turėjo reaguoti. Ir ji reagavo. Niekas dabar negali pasakyti, kuo viskas būtų pasibaigę (o gal ir iki šiol būtų dar nepasibaigę?), jei policija nebūtų reagavusi. Galima tik priekaištauti, kad pareigūnai šiek tiek uždelsė. Gal dar tikėjosi, kad minia išsiskirstys ir nebereikės naudoti jėgos?

Nukentėjo ir policininkai, ir kažkas iš minios. Kitaip ir būti negalėjo. Nes policija turėjo reaguoti į tai, kad daužomi Seimo langai, o minia norėjo linksmintis toliau. Ir miniai nepatiko, kai į ją pradėjo skrieti dujų užtaisai.

Beje, kalbant apie nukentėjusius. Per metrą nuo manęs krito pirmasis krauju apsipylęs vyras. Bet galiu pasakyti, kad tik jis pats kaltas dėl to. Tuo metu prie Seimo durų stovėjo tik keli menkai ginkluoti policininkai, riaušių malšinimo padaliniai miniai dar nesirodė.

Vyras ragino minią veržtis į Seimą. Kažkas policininkus apmėtė raudonus dūmus skleidžiančiais užtaisais, ir vyras pradėjo bėgti į priekį. Tuo metu kažkas iš minios metė akmenį į Seimo langus. Metė per silpnai, o vyras nubėgo per toli. Akmuo jam pataikė į pakaušį.

Vienas pirmųjų prie sužeistojo prišoko policininkas. Tas, į kurį ką tik skriejo akmenys, kiaušiniai , tušti buteliai ir sniego gniūžtės. Ir tas pats policininkas, kartu su kitais žmonėmis, sužeistąjį nunešė iki greitosios pagalbos automobilio.

Tad nereikia, pone Algirdai Palecki, garsiai kabinti tautai makaronų, kad „raumenis užsiauginę ir dėl savo nebaudžiamumo suįžūlėję eiliniai policijos pareigūnai grubiai užsipuolė taikius mitinguotojus“. Tai irgi yra melas. O girdint tai iš jūsų lūpų – dar ir populizmas.

Vaikštant po minią aiškiai matėsi, kad joje pilna žmonių, laukiančių kažko. Laukiančių, kol kas nors įvyks. Norinčių išlieti savo įtūžį. Minioje buvo žmonių, atvirai iš butelio geriančių degtinę. O jai pasibaigus garsiai rėkiančių: „Einam. Ko jūs bijote? Einam į Seimą“.

Vadinti taikiais mitinguotojais tuos, kurie daužė Seimo langus, irgi šiek tiek drąsoka. Turėkite sveikos nuovokos ir jūs, pone Palecki, pripažinkite tiesą – policija bandė išvaikyti vis labiau kaistančią ir adrenalino ištroškusią minią.

Premjere, ir jūs fantazuojate, sakydamas, kad A.Paleckis kurstė minią. Per neramumus sulaikytas ne vienas asmuo, turėjęs durklų, net „Molotovo kokteilių“. Tikrai ne A.Paleckio kalbų prisiklausę jie visus šiuos daiktus atsinešė prie Seimo. Pažiūrėjus į kai kuriuos sulaikytuosius gali net suabejoti, ar jie iš viso žino, kas tas Paleckis.

Apie sausio 16 d. įvykius bus šnekama dar ne vieną dieną. Sulaikyta apie 90 žmonių. Išgirsime dar ne vieną jų graudžią istoriją apie įvykius prie Seimo. Išgirsime ir pareigūnų versijų, ir politikų išvedžiojamų sąmokslo teorijų. Kažkodėl jau dabar manau, kad ne viskas, kas bus sakoma, bus tiesa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius