-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Povilas Gylys: Politikai teisiniuose spąstuose – pilietybės klausimas

Aštrėjant diskusijoms dėl dvigubos pilietybės, noriu pareikšti savo nuomonę – Lietuvos Respublikos Konstitucijos keisti nereikia. Reikėtų įsigilinti į jos 12 straipsnio turinį, jog suvoktum, kad jis gerai apibrėžia pilietybės įgijimo ir netekimo rėmus, gaires.
Povilas Gylys
Povilas Gylys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Pacituosiu visą straipsnį: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas“.

Taigi, jeigu gimei Lietuvoje, Lietuvos piliečių šeimoje – įgyji mūsų pilietybę. Konstitucija sako, jog visus kitus atvejus reglamentuoja įstatymai. Deja, mūsų Konstitucinis Teismas (pabrėžiu – ne Konstitucijos tėvai) sukūrė problemą – žodį „atskirus“ aiškindamas kaip sinonimą terminams „išimtinius“, „ypač retus“.

Mūsų Konstitucinis Teismas (pabrėžiu – ne Konstitucijos tėvai) sukūrė problemą – žodį „atskirus“ aiškindamas kaip sinonimą terminams „išimtinius“, „ypač retus“.

Jeigu mes teisingai „išverstume“ žodį „atskiras“, pripažindami, jog jį naudojant nebus leista „tuntais“, miniomis įgyti Lietuvos pilietybę, mes atvertume kelią racionaliems teisiniams sprendimams, sutaupytume laiko ir pinigų, kurių reiktų rengiant referendumą.

Deja, dabar mes esame teisiniuose spąstuose – Konstitucinis Teismas žodį „atskiras“ laiko sinonimu terminams „išskirtinis“, „ypač retas“ ir pan.

Jeigu Konstitucinis Teismas peržiūrėtų savo sprendimą, jeigu Seimas turėtų atitinkamą politinę valią, klausimą galima būtų „pigiai“ ir gana greitai išspręsti. Jeigu Konstitucinis Teismas ir politikai rūpintųsi bendruoju gėriu – teisingumu, taip ir įvyktų.

Dabar gi politikai gėdingai reaguoja į pavienį atvejį bandydami pritaikyti jam įstatymus. Todėl tai dvelkia daugiau politika nei teise.

Prof. Povilas Gylys yra Seimo narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius