-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Povilas Stankevičius: Donaldas Trumpas gali susilpninti JAV dolerio kursą

Neapibrėžtumas dėl JAV politikos krypties sustabdė porinkiminį dolerio brangimą, o pastaruoju metu protekcionistiniai D.Trumpo veiksmai skatino valiutos kurso silpnėjimą. Apie žadėtą fiskalinį stimulą ir kitas ekonominį augimą skatinančias priemones, kurios gali pabranginti valiutą, kol kas buvo užsiminta gan mažai. Užtat, protekcionistinis Trumpo požiūris į šalies ekonomiką, priešingai, gali paskatinti JAV dolerio nuvertėjimą.
Povilas Stankevičius yra DNB banko analitikas
Povilas Stankevičius

D.Trumpo fiskalinio stimulo ir kitų ekonomiką skatinančių priemonių pažadai leido rinkų dalyviams tikėtis, jog šalies BVP augimas artimiausiu metu paspartės. Greičiau augant ekonomikai, JAV Federalinių atsargų bankas turėtų sparčiau kelti palūkanų normas, siekiant apsaugoti šalies ūkį nuo perkaitimo. Tokie porinkiminiai lūkesčiai iš pradžių skatino ir JAV dolerio brangimą. Kylant palūkanoms, JAV doleriais denominuotas turtas atneša daugiau investicinės grąžos ir tampa patrauklesnis. Investuotojams norint nusipirkti JAV investicinio turto didėja ir dolerių paklausa valiutų rinkose.

Kalbų apie kardinalų reguliacijos mažinimą, kuris bent trumpuoju laikotarpių galėtų paskatinti augimą, buvo nemažai. Vis dėlto, iki šiol konkrečios fiskalinio stimulo programos nėra, o naujosios administracijos prioritetai išlieka ties protekcionistinėmis politikomis. Investuotojams gali kilti abejonių, ar skirtingų D.Trumpo politikų mišinys iš tikrųjų paspartins JAV ekonomiką.

Bet kuriuo atveju, neužtikrintumas dėl šalies ekonomikos ateities pastaruoju metu padidėjo, o kartu dolerio kursas valiutų rinkose šiek tiek koregavosi.

Bet kuriuo atveju, neužtikrintumas dėl šalies ekonomikos ateities pastaruoju metu padidėjo, o kartu dolerio kursas valiutų rinkose šiek tiek koregavosi.

Vienas iš pagrindinių D.Trumpo šūkių yra grąžinti į kitas šalis iškeliavusią pramonę į JAV taip sukuriant daug naujų darbo vietų. Tokia politika reikštų importuojamų prekių mažinimą – pigiau kitose šalyse pagaminamą produkciją tektų gaminti JAV viduje. Šiuo metu dėl darbo kaštų skirtumo, įmonėms gaminti produktus JAV dažnai neapsimoka.

Vis dėlto, silpnesnis JAV dolerio kursas galėtų pasitarnauti D.Trumpo protekcionistiniams siekiams. Nuvertėjęs doleris pabrangintų į šalį importuojamas prekes ir paslaugas. Iškelti gamybos procesus į užsienio valstybes JAV verslui taip pat kainuotų daugiau: už tą pačią sumą doleriais išeitų nusamdyti mažiau darbuotojų užsienio šalyse. Tokia padėtis valiutų rinkose palengvintų naujojo prezidento tikslą grąžinti pramonės produkciją į JAV.

Pats D.Trumpas ir jo administracijos atstovai teigia, jog Amerikai reikėtų pigesnio dolerio. DNB analitikų nuomone, jei protekcionistinė D.Trumpo retorika nesikeis, o užuominų apie pervertintą valiutą daugės, dolerio kursas artimiausiu laikotarpiu gali susilpnėti.

Povilas Stankevičius yra DNB banko analitikas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius