-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Psichiatrė Palmira Rudalevičienė: „Medicina yra smarkiai nužmogėjusi, o jos valdymą yra perėmusios farmacijos kompanijos“

Medicinos mokslų daktarė, Mykolo Romerio universiteto docentė, medicinos daktarė psichoterapeutė Palmira Rudalevičienė ryžosi charakterizuoti sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Povilą Andriukaitį, kurio atsakymus konservatorių frakcijai Seime apie planuojamą reformą konservatorė Rasa Juknevičienė įvertino psichiatriniu terminu „echolalija“, o jos partiečiai viešai suabejojo ministro asmeninėmis savybėmis.

- Kaip vertinate sveikatos ministro darbą?

- Esu linkusi visada pirmiausia ieškoti pozityvo, nes jis bet kuriuo atveju  būna. Iš esmės vertinti kelių mėnesių darbą -  nėra adekvatu, nes tai pažintinis su postu, pareigomis laikotarpis, geros komandos paieškos ir formavimas.

- Vadovauti ministerijai gali tikrai ne kiekvienas. Kokie sveikatos apsaugos ministro asmenybės bruožai jums įsiminė labiausiai?

- Ministras yra gimęs tremtyje, taigi yra tėvų, prigimties charakteristika, yra tardytas KGB ( KGB susidomi ne kiekvienu). Pagaliau Andriukaitis neišsižadėjo savo žmonos ir trijų vaikų, ką šiandien irgi galima vertinti kaip nedažną pavyzdį. Man, kaip psichiatrei, tai yra svarūs asmenybinio stabilumo požymiai, kas yra patrauklu ir kelia pasitikėjimą.

Tai – asmenybė, nestokojanti inteligencijos, erudicijos, leidžiasi į diskusijas kontraversiškais klausimais, turi sugebėjimų girdėti ir įsiklausyti, išgirsti. Sugeba komunikuoti anglų kalba, ko negalima pasakyti apie daugybę politikų. Man tokios charakteristikos yra patrauklios ir perspektyvios.

Dar vieną asmenybės bruožą noriu paminėti. Prasidėjus interpeliacijos veiksmams, ministras Andriukaitis prašė šalintis jo, nepalaikyti, o „geriau pasaugoti save“. Jis tikino, kad reiškiant jam palaikymą, galima įsigyti priešų. Tokia Andriukaičio pozicija yra išskirtinė. Dar negirdėta ir nematyta.

- Jei gerai prisimenu, kandidatavote Seimą su socialdemokratams neitin draugiška partija. Kodėl staiga taip geraia tsiliepiate apie socialdemokratų ministrą.

- Esu kitos politinės partijos atstovė. Tačiau profesinius, vadybinius ir ypač - žmogiškuosius ministro resursus nuvertindama, būčiau neteisi. Su ministru randam bendrą kalbą kaip su kolega.

Buvau susitikusi ne kartą su juo aptarti medicininės etikos klausimus, savižudybių prevencijos, vaikų seksualinio išnaudojimo, smurto sukeliamų sveikatos problemų klausimus, žinau jo sugebėjimą įsigilinti į problemas ir rengti sprendimų būdus. Andriukaitis yra vertinantis intelektinius  gebėjimus, kompetencijas, nesivaržantis paklausti, be išankstinio nusistatymo. Su jokiu biurokratu dar neteko taip bendrauti.

- Ministro V.P.Andriukaičio reformatoriški užmojai palies ir psichikos sveikatos sritį. Kaip jūs, kaip psichikos sveikatos specialistė, vertinate planuojamą reformą?

- Pradėti organizaciniai Pasaulinio psichiatrų kongreso Lietuvoje 2015 metais darbai, liepos mėnesiui suplanuoti pirmieji organizacinio komiteto pasitarimai. Džiugu, kad psichiatrijai ministras tikrai neabejingas, o kitų šalių psichiatrai su juo noriai bendrauja, derinamos finansinės, organizacinės galimybės, investicijos.

- Tačiau anaiptol ne visi patenkinti SA ministro siūloma reforma, tad gali būti, kad V.P. Andriukaičio planai nėra tokie jau be trūkumų.

- Per tuos kelis mėnesius sujudinti vandenys, Andriukaitis eina prieš sistemą, todėl daug kam užkliūva. Jo siūlomas kad ir psichiatrų darbo organizavimo modelis yra britiškos modernios psichiatrijos modelis, kurį čia įgyvendinti yra tikrai sudėtinga. Taigi žingsniai labai drąsūs, o palaikymas neadekvačiai nepakankamas.

Dvejus metus esu dirbusi Jungtinėje Karalystėje ir neabejoju, kad pasikvietę britų ekspertą Andriukaičio planams psichiatrijos srityje vertinti, sulauktume pozityvaus vertinimo. Na, o ta idėja, kad pagreitinti eilę pas specialistą patekti galima sumokėjus tam tikrą pinigų sumą - yra tikrai taisytina. Visi piliečiai moka didžiulius mokesčius, ir  už specialisto konsultaciją mokėti papildomų pinigų tikrai nereikėtų.

Problema, kad specialistui valstybė nemoka nieko - trys antro lygio specialisto konsultacijos įvertintos 20 litų įkainiu. Padalykite iš trijų – tai tiek mūsų valstybėje yra įvertintas gydytojo darbas. Atgavus laisvę, niekas dar nepasikeitė.

- Kokių dar problemų matote šiandienėje sveikatos sistemoje?

- Problemų yra, ir labai gerai, kad pagaliau po daugelio metų turime ministrą gydytoją. Yra viltis, kad medicina sugrįš į tą būseną, kas yra „gydymo menas“, ar tegul kad ir į „gydymo procesas“. Dabar gi mūsų medicina yra tapusi verslu, pacientai - klientais, gydytojai - paslaugų teikėjais, statistikos kūrėjais, receptų rašytojais bei dokumentų pildytojais.

Medicina yra smarkiai nužmogėjusi. Tikrąjį valdymą perėmusios farmacijos kompanijos ir verslininkai. Užsienyje farmacijos kompanijoms yra iškelti labai aukšti etikos standartai, ir priėjimo prie gydytojų galimybės yra kontroliuojamos,  ko stokojama posovietinio bloko šalyse, todėl čia farmacijai yra nebloga pasipelnymo terpė, galimybė valdyti gydytojus ir diktuoti gydymo madas.

Žmogiškasis faktorius tapęs rudimentu, o šį faktorių ministras Andriukaitis stengiasi reanimuoti. Ir, savaime suprantama, sulaukia agresyvaus priešinimosi. Žmogiškumo sugrąžinimas į mūsų mediciną yra pirmaeilis. Tuo tarpu šiandien - pirmaeiliais tapę yra verslas, biurokratija, postų dalybos, statybos, įrangos, pirkimai, pardavimai. Žmogus užmirštas - ir pacientas, ir gydytojas.

- Kokią ateitį ministrui prognozuotumėte?

- Išliks poste, jei bus didesnis biurokratas, diplomatas, turės stiprią palaikymo komandą ir didesnį palaikymą tarp savo partiečių. O už  ką interpeliacija? Čia politiniai ėjimai, spaudimas. Kaltinimai sukeltu chaosu? Bet juk kitaip sistemos neišjudinsi. Jei neišjudinsim, tai niekur ir nepajudėsim.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius