Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė: Tokių metų tai dar nebuvo!

Kasmet gruodžio pabaigoje pasigirsta raginimai įvertinti praėjusius metus ir gan dažnai galima išgirsti reziumė: „Na, tokių metų tai dar nebuvo“. Taip, bet ir negalėjo būti. Metai visada talpina daugiau ar mažiau negandų, asmeninių ir valstybinių sėkmių bei nesėkmių, bet visada jie – kitokie.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Deja, visuomet atneša praradimų – filosofų, nuostabių dainininkų, kūrėjų, bet atneša ir atradimų, kuriuos mes dažnai priimame kaip savaime suprantamą dalyką, nelabai pasidžiaugdami sėkmėmis – tiek kitų, tiek savomis.

Būna, kad skrydžio palydovė lėktuve padalina anketas su prašymu atsakyti nuo 1 iki 10, ar patiko skrydis, aptarnavimas, gėrimų pasirinkimas. Sako – tobulėjimo vardan. Sužymėjau viską nuo 8 iki 10. Įdomu, kaip kiti. Vienas šypseną įvertino gal 10, kitas – gal 5, o kitas gal ir nieko nežymėjo, nes visai nepatinka, kai kas šypsosi. Kitaip tariant – visi vertina tą patį, bet atrodo visiems skirtingai.

2016 metais Seimas kadencijos pabaigoje taip pat pateikė piliečiams „anketą“ įvertinti balsais darbo kokybę, atsakingumą ir bendravimą. Tobulėjimo vardan. Piliečiai rinkimuose įvertino: meniu pasipildė naujais produktais, idėjomis, galbūt patobulėjo. Tokias „anketas“ rinkėjai pildė ir kitur pasaulyje, kur trupučiuką daugiau buvo tų, kuriems įprastas aptarnavimas pabodęs, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių turi nusivylimų.

Tikrai yra ką vertinti 8-10 balais! Gebėjimą prasklaidyti abejingumą. Tikrai tokių metų dar nebuvo, kad tiek jaunų žmonių ateitų į rinkimus!

Pasaulyje apstu vargų, todėl netrūksta nusivylimo. Karai tebesitęsia, saugumas braška. Europos Sąjungoje nelabai būdavo kalbama apie saugumą. Šiandien jau ir apie bendrus gynybos pajėgumus kalba, ir hibridines grėsmes įvardija, ir kibernetines atakas suvokia ne teoriškai, o praktiškai. Pagaliau.

Vargo netrūksta ir ekonominiuose dalykuose. Politikai, deja, neretu atveju linkę galvoti ne apie reikiamas reformas ar viziją su ilgalaikiu planu, o apie savo kadencijos pratęsimą.

O žmonės turi lūkesčių. Sėdžiu lėktuve, vartau meniu, prisisvajoju apie vieną ar kitą sumuštinį, tada bedu pirštą – šito noriu. „Apgailestauju“, sako skrydžio palydovė, „šito neturim“. Hm. Bedu į kitą – šito irgi neturi. „Ribotą maisto kiekį skraidinamės“, – sako maloniu balsu. Na, be sumuštinio gyventi galima, visada yra kažko kito, bet nusivylimo vis tik esama.

Piliečių lūkesčiai dėl valstybės kur kas didesni, bet ar ją vairuojantys nepritrūks „sumuštinių“, kurie meniu nupiešti buvo? Kad tik nenuviltų. Į valdžią tauta atvedė naują politinę jėgą, kuriai dar reikės įrodyti savo pajėgumą tiek Seime, tiek Vyriausybėje. Tikimės mažiau padrikų visuomeninių iniciatyvų, ne tautos moralės „taisymo“ valdžios reguliavimo priemonėmis, o keleto aiškiai apibrėžtų esminių pertvarkų – siekiant sukurti daugiau darbo vietų mūsų žmonėms, padaryti visą Lietuvą, ne tik jos didžiuosius miestus, bet ir regionus, patrauklią investicijoms ir emigrantams sugrįžti.

Ir vis dėlto... Tikrai yra ką vertinti 8-10 balais! Gebėjimą prasklaidyti abejingumą. Tikrai tokių metų dar nebuvo, kad tiek jaunų žmonių ateitų į rinkimus! Jie ragino draugus ir tėvus, jie džiaugsmingai rodė savo pilietinę poziciją ir galiausiai balsuoti tapo gero tono ženklu, ne vien įprastu ritualu tam tikriems žmonėms ar įrankis piktiesiems nuleisti garą. Ačiū tariu tų jaunuolių aplinkai ir jauniesiems, įkvepiantiems politikos lyderiams.

Taip pat galime džiaugtis mokslo žmonėmis, atradėjais, pavyzdžiui, Lietuvių mokslininkai – pirmieji pasaulyje atrado itin tikslų ir lengvai naudojamą genomo redagavimo įrankį. Vilniaus universiteto profesoriaus V. Šikšnio ir jo komandos atradimas buvo toks svarbus, kad netrukus sulaukė genetikų pripažinimo, o mokslininkui buvo prognozuojama Nobelio chemijos premija. Meno, sporto pasaulyje žibėjo daug žvaigždžių, tačiau dabar į galvą ateina 2016 m. „City of Birmingham Symphony Orchestra“ dirigente paskirta lietuvė Mirga Gražinytė-Tyla.

Dar daugiau dalykų galėsim vertinti aukštais balais ir ateinančiais metais, jei nepritrūks mūsų valstybė valios ir drąsos, jei bus organizuojami giluminiai, o ne tik kosmetiniai pokyčiai.

Dėl tobulėjimo pravartu būtų kiekvienam užpildyti anketą apie save. Ar tikrai buvom darbštūs, dėmesingi, nestokojom atjautos bei idėjų, ar gebėjom pastebėti, išgirsti, ar teikėm aplinkiniam daugiau ramybės negu erzelio, ar turėjome savyje šviesos ir lengvumo, kuriais galėtume dalintis. Yra rizika, kad atsakymai bus ne visai objektyvūs, todėl tikrai verta paprašyti anketą apie save užpildyti aplinkinius.

Naujuosius pasitinkame su naujomis viltimis. Kitąmet išsigrynins tendencijos pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje – tikiu, kad į gerą. Tikiu mūsų žmonėmis, užgrūdintais įvairių gyvenimo vėjų. Linkėčiau tik, kad daugiau pasitikėtumėme savimi, būtume atlaidesni patys sau ir savo artimiesiems, daugiau pasitikėtume savo vidiniu kompasu ir gebėjimais, dalintumėmės gerumu.

Seimo sprendimas šiemet Laisvės premiją skirti dviem iškilioms Lietuvos asmenybėms – kadenciją baigusiam Prezidentui Valdui Adamkui ir faktiniam atkurtos Lietuvos Respublikos vadovui prof. Vytautui Landsbergiui – man yra simbolinis. Jis rodo, kad gebame pripažinti ir ištaisyti klaidas, susitelkti ir žengti pirmyn. To ir linkiu mums visiems, artėjant gražiausioms metų šventėms.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė yra TS-LKD partijos pirmininko pavaduotoja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius