Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Ereminas: Kalėdų eglutė kaip bažnyčios altorius

Deja, šiemet per Kalėdas lankytis bažnyčioje ypač pavojinga. Kaip yra įprasta, į Dievo namus priimami visi – saugūs ir pavojingi. Išpažintis atidžiam nuodėmklausiui gali būti mirtina. Galima iš arti pamatyti, kaip vynas virsta krauju (panašiai pastebėjo Haroldas Mackevičius). Ne tokių stebuklų tikimės per Kalėdas, todėl bažnyčią tenka susikurti savo namuose.
Raimundas Ereminas
Raimundas Ereminas / Asmeninio archyvo nuotr.

Kalėdos – tai ne Velykos. Minias stebinančio stebuklo per jas neįvyko, paslaptis buvo maža – tik kūdikio tėvas Juozapas ir motina Marija ją žinojo. Paslaptis, kad kūdikis yra dieviškos prigimties. Todėl kurkime mažus stebuklus ir mažą altorių savo šeimose.

Namų bažnyčia, namų altoriumi gali tapti Kalėdinė eglutė. Ji tokia nekasdieniška ir užima daug vietos. Juk Eglutė per Kalėdas yra šventas reikalas. Eglutė, kėnis, šaka, o gal ir žalias kaktusas – bet kas, kas nors kiek primena žaliuojančią palmę.

Puošti gyvas eglutes namuose yra labai sveika. Kodėl? Nes jos labai kvepia – vienos iš karto, o kitų šakeles reikia patrinti. Neseniai kai ką sužinojau. Pasirodo, medžių kvapai ne tik naikina virusus – namuose, kontorose, kur žmonės kvėpavo medžių eteriniais aliejais, fitoncidais, jie jautėsi laimingesni. Jie vienas kitą sveikino, artimiems šypsojosi ir linkėjo sėkmės. Nuostabus altorius ta Kalėdinė eglutė.

Žaliaskarė kiekvieną nustebina – ji moka paaugti. Per valandą. Juk kai pirkome, lauke ji atrodė tokia maža, o kai parnešėm į namus, vos radome jai pakankamai vietos. Dažnam ir viršūnę reikėjo patrumpinti, o aukštesnių šakų vaikai patys nepasiekė.

Kalėdiniai žaisliukai irgi yra stebuklingi. Jų prireikia tik dvi tris savaites per metus, bet jiems vietą ankštoje spintoje visada laikome. Kai niekas namuose netelpa, rūšiuojame nereikalingus daiktus, metame lauk okupacijos metais spausdintas knygas, bet stebuklingų žaisliukų neliečiame. Tegul pabūna, jiems ateis svarbus laikas.

Pasirodo, medžių kvapai ne tik naikina virusus – namuose, kontorose, kur žmonės kvėpavo medžių eteriniais aliejais, fitoncidais, jie jautėsi laimingesni.

Eglutės papuošimai labai įvairūs, bet juos galima surūšiuoti į skirtingas kategorijas. Yra miško gyvūnai – voverės, meškos, vilkai, pelėdos. Yra netikri kankorėžiai ir netikros sraigių kriauklės. Pasakų herojai – snieguolės, nykštukai, spragtukai, Kalėdų seneliai ir tikri sniego seniai. Burbulai. Altorius švyti įvairiaspalvėmis girliandomis ir ryškiu šviesuliu pačioje viršūnėje. Tai gali būti Kalėdų žvaigždė.

Eglutei labai tinka plati raudona juosta su dideliu kaspinu. Tarsi ji būtų pirmoji dovana skirta visiems.

Vaikai puošia eglutę džiaugsmingai, neproporcingai krauna žaisliukus į pasirinktas geriausias šakas. Viskas gerai, taip reikia. Vaikai džiaugiasi, kad tėveliai į namus parnešė eglutę, šventę, todėl bus galima privilioti Kalėdų senelį.

Žaliaskarė nustebina – ji moka paaugti. Per valandą. Juk kai pirkome, ji atrodė tokia maža, o kai parnešėm į namus, vos radome jai pakankamai vietos.

O jūs ar prisimenate, ar prisimenate su kokiu nekantrumu ryte po eglute ieškodavote dovanos?..

Kalėdų senelis yra paprastas vyras, turintis išeiginį raudoną drabužį. Ryški spalva parinkta pagal kardinolų išeiginius rūbus. Senelis gali nešioti netikrą barzdą, nes piešiniuose ir filmuose įprasta matyti masyvias barzdas. Vaikai gali tai žinoti, jiems tik svarbu suprasti, kad tampyti senelio barzdą yra nemandagu.

Senelis nebūtinai turi būti senas. Tai gali būti jaunas žmogus, svarbu – tikras ir geros širdies.

Dabar jūs tai žinote.

Sveikinu Jus su šventomis Kalėdomis ir artėjančiais Naujaisiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius