Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasa Juknevičienė: Kriminalinė Panevėžio darbotvarkė

Sunkiais korupciniais nusikaltimais įtariamas ir nuo mero pareigų vis dar nušalintas Panevėžio meras Rytis Račkauskas paskelbė dalyvausiantis savivaldybių rinkimuose su nauju komitetu. Naujo komiteto pavadinime Povilo Urbšio pavardės, kaip buvo 2015 metais, jau nebėra.
Rasa Juknevičienė
Rasa Juknevičienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

P.Urbšys taip pat sukūrė naują komitetą su irgi jau kitu, patobulintu pavadinimu.

Didelė intriga, kaip korupcijos krečiamame mieste elgsis su P.Urbšiu susipykęs valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis?

Kaip ir reikėjo tikėtis, paieškojo aplinkinių kelių, kaip paramstyti į bėdą patekusį merą.

Valstiečiai į merus pasiūlė žmogų, kuris nėra susijęs su šia partija, tačiau yra iš korupcija įtariamo mero daugumos savivaldybėje. Dar birželio mėnesį, tuoj po R.Račkausko suėmimo, jis pasirašė viešą pareiškimą, remiantį nušalintą merą. Beje, 2015 metais šis kandidatas ėjo su verslo komitetu.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas

Žinant regionų žiniasklaidos priklausomybę nuo vietos verslo ir savivaldos pinigų, iš panevėžietiškos viešosios erdvės gali suprasti, jog bandoma prognozuoti būsimą koaliciją iš korupcija įtariamo mero ir valstiečių sąrašo. Tai koks tikrasis jūsų partijos požiūris į korupciją, ponai valstiečiai? Ar toks, koks Panevėžyje?

Peržvelgus į korupcija įtariamo mero bendražygių sąrašą, aiškėja ne itin džiuginanti aplinkybė – korupcija nėra jokia blogybė nemažai daliai Panevėžio visuomenės. Aišku, negalima tolerancija korupcijai kaltinti visų to sąrašo žmonių. Miestas nedidelis, todėl gerai žinomi vietos valdžios spaudimo metodai savivaldos įstaigose dirbantiems žmonėms, visokie finansavimo triukai. Tačiau ši aplinkybė tik parodo, kad dėl savo darbo vietos ar dėl pažadėto finansavimo gali pabūti su visais.

Gali būti, kad prie skeptiško požiūrio į teisėsaugos darbą prisidėjo ir labai politizuota ankstesnės STT vadovybės veikla. Dabar jau akivaizdu, kad P.Urbšys savo darbą Panevėžio valdyboje panaudojo tam, kad susikurtų platformą išrinkimui į Seimą 2012 metais. Ne veltui daugelyje demokratinių valstybių yra taikoma taip vadinama „atvėsimo“ nuostata, kai su operatyvine informacija dirbę žmonės keletą metų negali dalyvauti politikoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Apskritai, valdant niekam neatsakingiems komitetams, Panevėžyje įsivyravo baimė, nebėra jokių politinių diskusijų, mero komanda griežta kontroliuoja net Seimo narių dalyvavimą renginiuose.

Tvyro toks gerokai rusiško tipo politikos kvapas, visai nieko bendro neturintis su europietiška demokratija. Liūdnai ir net juokingai atrodo nušalintą merą šlovinantys troliai, užplūdę vietos portalų komentarus.

Atsakomybės nei už Panevėžio kompromitaciją, nei už politinį chaosą mieste neprisiėmė niekas. Tiesa, P.Urbšys mano, kad dėl R.Račkausko korupcinių nusikaltimų dabar jau jis pats, Povilas, nusipelnė būti meru ir taip išpirkti kaltę. Tai – nauja „atsakomybės“ prisiėmimo demokratijoje forma!

Gaila, kad savivaldybių rinkimų kampaniją Panevėžyje lydės kriminalinė darbotvarkė. Ir vėl Panevėžio vardas bus minimas neigiamame kontekste. Mat, teisėsauga toliau dirbs savo darbą pagal procedūras ir į teismą atiduota byla taps vieša.

Kas atsitiktų, jei sunkiais korupciniais nusikaltimais įtariamas žmogus netyčia būtų išrinktas? Lauktų dar didesnis miesto pažeminimas, jeigu meras būtų nuteistas. Ne tik pažeminimas, bet ir nauji rinkimai, kainuosiantys ne tik biudžeto pinigus, bet ir politinę krizę.

Štai tokį chaosą miesto valdyme užprogramuoja dviejų žmonių neatsakingi veiksmai ir neišmatuojama abiejų puikybė.

Tačiau ne vien tai. Ši situacija yra jokios politinės atsakomybės neturinčių komitetų darbo pasekmė. Ir P.Urbšys, ir jo meras R.Račkauskas yra vienodai atsakingi, todėl abu turėjo trauktis į nuošalę.

Panevėžys tikrai gali geriau. Bet tam reikia sąžiningos ir atviros politikos.

Rasa Juknevičienė yra Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius