Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasa Juknevičienė: Rusija stiprina ginkluotę prie Europos Sąjungos sienų

Krašto apsaugos ministerijos informacija dėl galimo „Iskander“ raketų komplekso dislokavimo Karaliaučiaus krašte patvirtino faktą, kad Rusijos Federacija intensyviai militarizuoja ir modernizuoja savo ginkluotąsias pajėgas prie vakarinių sienų, įskaitant ir Kaliningrado sritį.
Rasa Juknevičienė
Rasa Juknevičienė / BFL nuotr.

„Iskander“ kompleksas, kurio veikimo nuotolis yra 500 km, jau dislokuotas Pskovo srityje, kas reiškia, kad visa Baltijos valstybių teritorija gali būti pasiekiama. Karaliaučiaus krašte raketų dislokavimo procesas yra prasidėjęs, baigiama ruošti reikalinga infrastruktūra, apmokytas personalas. Dislokuoti šias raketas yra nuspręsta jau prieš keletą metų, nes dabar ten esančios raketos „Točka“, kurių veikimo atstumas – 120 km, baigia savo resursą.

Rusijos vykdoma militarizacija prie Baltijos valstybių sienų yra sudėtinė bendros Kremliaus politikos sukurti jos kontroliuojamą ekonominę ir politinę erdvę buvusioje Sovietų Sąjungos teritorijoje dalis.

Puolamojo pobūdžio žemė-žemė tipo raketų komplekso „Iskander“ dislokavimas prie Europos Sąjungos sienų turi būti vertinamas visos Rusijos Federacijos Vakarų karinės apygardos modernizavimo ir apginklavimo fone. Karaliaučiaus krašte jau veikia modernus zenitinių raketų kompleksas „S-400“, kurio paskirtis – oro erdvės kontrolė ir siekis atkirsti Baltijos valstybių oro erdvę nuo likusios NATO dalies.

Verta atkreipti dėmesį, kad Vakarų karinėje apygardoje dislokuoti labai dideli kiekiai taktinio branduolinio ginklo, o Karaliaučiaus krašte taip pat yra visa reikalinga šiam ginklui infrastruktūra. Baltijos laivynas irgi modernizuojamas naujausiais povandeniniais laivais su atitinkama ginkluote.

Mano vertinimu, Rusijos vykdoma militarizacija prie Baltijos valstybių sienų yra sudėtinė bendros Kremliaus politikos sukurti jos kontroliuojamą ekonominę ir politinę erdvę buvusioje Sovietų Sąjungos teritorijoje dalis ir vykdoma kartu su informaciniais, ekonominiais, energetiniais ir kitais taip vadinamos minkštosios galios („soft power“) karais.

Rasa Juknevičienė yra Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius