-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reda Zakarauskaitė: Kaip jaučiatės, kai jus kvailina?

Dauguma jonaviečių, matyt, dar nepamiršo pernai kilusio triukšmo dėl trijų Jonavos įstaigų – Jonavos kultūros centro, krašto muziejaus ir savivaldybės teatro – sujungimo.
Reda Zakarauskaitė
Reda Zakarauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Jonavos socialdemokratų valdžia mėgino rajono tarybai ir gyventojams įrodyti, jog tai daroma siekiant optimizuoti išlaidas ir taupyti rajono biudžetą. Ar tikrai?

Paskaičiuokime. Matematika paprasta. Rajono tarybai pateikta tvirtinti Jonavos kultūros centro biudžetą, kuris anaiptol toli nuo „optimizavimo“ apibrėžimo. Prieš reorganizaciją, 2017 m. Jonavos kultūros centrui iš rajono biudžeto buvo skirta 812 tūkst. eurų. Krašto muziejui išlaikyti buvo skiriama 147 tūkst. eurų, Savivaldybės teatrui – 69 tūkst.

Kartu sudėjus visų šių įstaigų biudžetus 2017 metų suma yra 1 mln. ir 28 tūkst. (iš jų atlyginimams skirta 569,6 tūkst. Eur.).

2017 m. Kultūros centrui, biudžetinei įstaigai, kaip ir daugeliui kitų, pradėjo vadovauti socialdemokratas, o jo vadovavimo pradžią paženklino sprendimas jungti tris įstaigas.

Logiškai mąstant, tikintis optimizavimo bendra trims įstaigoms skiriama suma turėjo mažėti. Juolab, etatų sumažėjo. Ir tai turėjo atsispindėti 2018 metų biudžete (žiniai – visas rajono biudžetas yra 38,8 mln. eurų.)

Tačiau įvyko priešingai. Sujungus tirs įstaigas ir tapus vienai – Jonavos kultūros centrui – iš biudžeto siūloma skirti 1 mln. 254 tūkst. eurų. (iš jų atlyginimams 636,4 tūkst. Eur). Tai reiškia, kad trijų įstaigų optimizavimas „išpūtė“ jų biudžetą nei labai daug, nei mažai – „tik“ 226 tūkst. eurų.

Esu verslo atstovė, diegianti kokybės ir kitus standartus, optimizuojanti įmonėse veiklos, gamybos ir finansinius procesus, todėl man pikta, kaip biudžetininkai nesusitvarko su vadyba, finansais ir švaisto pinigus.

Atlyginimams žadama skirti 66,8 tūkst. Eur daugiau nei prieš sujungimą. Bendrai skiriama 226 tūkst. daugiau nei prieš įstaigų sujungimą. Kitaip tariant, rajonui būtų labiau apsimokėję apskritai nieko nejungti, nedarkyti nusistovėjusios tvarkos ir leisti įstaigoms dirbti savarankiškai.

Taip, atlyginimai kyla ir juos tikrai reikia didinti. Tai labiausiai suprantamas paaiškinimas, kodėl ties atlyginimais suma nesumažėjo, nors etatai buvo mažinami.

Tačiau po optimizavimo daugiau nei penktadaliu milijono padidinti vienos įstaigos biudžetą, jai nesukūrus ir nesiūlant nieko naujo, yra absoliutus visuomenės kvailinimas. Kaip jaučiatės, kai jus kvailina?

Reda Zakarauskaitė yra Jonavos rajono savivaldybės tarybos liberalų sąjūdžio frakcijos narė, asociacijos „Visuomenės pažangos institutas“ steigėja ir vadovė, asocijuota verslo konsultantė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius