-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Remigijus Šimašius: Laiškas vystytojams, kurie gąsdina savivaldybės darbuotojus

Viešumas – geriausias vaistas nuo šantažo, todėl papasakosiu vieną pavyzdį, kuris leis suprasti, kas kartais trukdo padaryti miestą gražesnį.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Geri pokyčiai mieste gali vykti tik tada, kai gerų taisyklių sargyboje yra geri žmonės ir jie jaučiasi saugūs. Bet taip būna ne visada. Susitvarkius su didžiaisiais sukčiavimais ir gudravimais šiemet jau visa jėga galėjome imtis ir smulkesnių. Tai vienbučiams namams skirtuose sklypuose išdygę įvairūs sublokuoti namai ar net daugiabučiai.

Daugybę metų savivaldybė leisdavo statyti beveik bet kur ir bet ką, o galiojanti Bendrojo plano nuostata, kad reikia atsižvelgti į kontekstą, buvo svarbi tik miesto centre. Kol nepatvirtintas naujasis Bendrasis planas, kuris visame mieste įteisina esamam kontekstui būdingus rodiklius, statytojai vis dar bando prakišti dramblį pro adatos skylutę. Kai savivaldybė principingai neišduoda tokiems projektams statybos leidimo, kartais bandoma griebtis net grasinimų ir bauginimų paprastų darbuotojų atžvilgiu.

Pastebėjome bandymą buldozeriu įvažiuoti į vienbučių namų kvartalą ir atmetėme. Dukart. Analogišką projektą Tarandėje su 6 namais viename sklype tas pats statytojas pateikė ir trečią kartą.

Štai, pavyzdžiui, čia istorija, kai į vieną vienbučiam namui skirtą sklypą bandoma sugrūsti net aštuonis namus: https://vilnius.lt/lt/2020/05/28/neapsigaukite-vystytojas-neteisetai-pardavineja-astuonis-vienbucius-namus-vieno-namo-sklype/.

Pastebėjome tokį bandymą buldozeriu įvažiuoti į vienbučių namų kvartalą ir, savaime suprantama, atmetėme. Dukart. Analogišką projektą Tarandėje su 6 namais viename sklype tas pats statytojas pateikė ir trečią kartą.

Didžiuojuosi miesto vyriausiojo architekto komanda, kuri pradėjo tokius gudruolius gaudyti, ir esu dėkingas vilniečiams, kurie, pasinaudodami miesto viešumo ir atvirumo politika, mums padeda. Tad ir šiuo atveju vystytojams buvo detaliai atsakyta, kodėl negalime išduoti statybų leidimo, ir tai paviešinome. Taip pat pastebėjome, kad butai šiame projekte jau pardavinėjami, – tikimės, kad viešumas padės apsaugoti vilniečius nuo popierinių butų įsigijimo.

Bet tuo viskas nesibaigė.

Gyvenamųjų namų kvartalas Tarandėje
Gyvenamųjų namų kvartalas Tarandėje

Savivaldybės vyriausiojo architekto komanda susidūrė su iki šiol nematytu spaudimu ir netgi, sakyčiau, šantažu. Vystytojas reikalauja paneigti tą viešą pranešimą, tarsi nebuvo jų pačių kreipimosi dėl statybos leidimo, tarsi nebuvo jų skelbimų NT portaluose, siūlančių įsigyti butus pastatuose, kurių niekada nebus. Dar daugiau, jie jau kreipėsi į policiją neva dėl privačių duomenų paviešinimo. O tie duomenys juk ne apie statytoją, o apie projektą! Esu tikras, kad sklypo planas, projektas ir architekto pavardė tikrai nėra privatūs duomenys, bet palikime tai teisėsaugai.

O šį vystytojų bandymą vertinu paprastai – įžūlumas ir godumas.

Savivaldybės vyriausiojo architekto komanda susidūrė su iki šiol nematytu spaudimu ir netgi, sakyčiau, šantažu.

Susipažinkite, kokio grasinimo sulaukė mūsų darbuotojai už kruopštų savo pareigų vykdymą:

„Vilniaus miesto savivaldybės administracijos valstybės tarnautojas <...>, galimai pasinaudodamas savo tarnybine padėtimi ir savo tarnybinės padėties dėka iš atsakingų asmenų sužinojęs informaciją apie privataus asmens teiktą prašymą dėl statybą leidžiamųjų dokumentų bei dokumentų turinį, rinko informaciją apie įmonės privačius santykius su trečiaisiais asmenimis ir be įmonės sutikimo informaciją viešai paskelbė, tuo galimai pažeidė Baudžiamojo kodekso 167 str. 1 d. Minimame teisės akto straipsnyje nustatyta, kad tas, kas neteisėtai rinko informacija apie privatų asmens gyvenimą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.“

Argi ne fantastika? Savivaldybės darbuotojui pagrasinta trejų metų laisvės atėmimu už tai, kad užkirto kelią išduoti leidimus galiojančio detaliojo plano bei susiklosčiusių užstatymo principų neatitinkančio projekto statybai bei neleido klaidinti pirkėjų siūlant jiems įsigyti turtą, kuris niekada nebus pastatytas. Ir ne tik pagrasinta – realiai kreiptasi į teisėsaugą, bandant darbuotoją apkaltinti „privačių projekto duomenų paviešinimu“.

Neabejoju, kad mūsų darbuotojus apginsime tiek mes, tiek teisėsaugos sveikas protas. Bet tokiems vystytojams, kurie tikrai paskaitys šį tekstą, noriu perduoti vieną žinutę.

Laikai, kada savivaldybės darbuotojai apsimetinėjo aklais ar kvailais, apsimetinėjo, kad nesupranta, kas yra urbanistinis kontekstas bei visuomenės interesas, baigėsi. Jūsų senoji reikalų mieste tvarkymosi sistema nebeveikia. Vienintelis dalykas, ko jūs galite pasiekti tokiais bauginimais, – atsiduriate sąraše tų žmonių, kurių atnešamus projektus reikia vertinti dvigubai atidžiau, nes juose daug didesnė tikimybė paslėptų ir užmaskuotų bandymų apeiti geresnį miestą užtikrinančias taisykles.

Vienintelis dalykas, ko jūs galite pasiekti tokiais bauginimais, – atsiduriate sąraše tų žmonių, kurių atnešamus projektus reikia vertinti dvigubai atidžiau.

Žinoma, mielai apie tai papasakosime teisėsaugai, tai mūsų pareiga.

Žinau, kad jūs galite rasti ir radote Tarybos narių, kuriuos turbūt apgavote, tapote jų „visuomeniniais patarėjais“ ir gavote nuolatinius leidimus į savivaldybę, kad bet kada kabinete galėtumėte užgriūti ir terorizuoti eilinį specialistą. Skambinėti, rašinėti jam laiškus ir SMS, grasinant, kad paruošti 3 užsakomieji straipsniai portalams, jei nebus gautas norimas leidimas statybai, taip pat gąsdinti teismais – tai yra žema.

Leidimai patekti į savivaldybę jums jau anuliuoti (Tarybos nariai puikiai supranta, kad jūsų buvo tiesiog apgauti), ateityje nebijokite ateiti deklaruodami, kas esate ir kam atstovaujate, – išdrįskite diskusijoje savivaldybėje apginti savo tiesą nesislėpdami. Taip pat ir viešoje diskusijoje su gyventojais, nes po jūsų pavyzdžio supratome, kad nors įstatymas ir nereikalauja, bet tokius viešus pristatymus daryti būtina.

O kol kas dar kartą ačiū vilniečiams, kurie mums padeda, ačiū savivaldybės darbuotojams, kurie turi skonį, stuburą ir meilę Vilniui. Ačiū ir tiems gudruoliams, kurie mus verčia pasitempti ir būti atidesnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius