Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Remigijus Žemaitaitis: Nepriklausomybės aktai ar vienas Aktas?

Išblėsus šaltą protą temdančiai euforijai dėl surasto Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto norisi paklausti: kiek dar bus surasta tokių Aktų ir kam reikia taip diskredituoti patį nepriklausomybės faktą? Kiek dar tokių Aktų bus surasta iki šimtmečio renginių pradžios ir kada tas cirkas baigsis?
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Akto radėjas Liudas Mažylis atvirai kalba apie tai, kad Nepriklausomybės Akto originalų galima ieškoti dar mažiausiai 5 vietose.

Penki Nepriklausomybės Aktai. Kas daugiau? Net pats Juozas Erlickas nesugalvotų šmaikščiau. Ką ten Juozas, jei pats Alfredas Bumblauskas, išdrįsęs suabejoti atradimu, nutilo kaip vandens į burną prisisėmęs.

Nesuprantu, kodėl šioje vietoje tyli istorikai profesionalai? Kodėl jie nekelia klausimo kas yra originalus dokumentas, o kas tik originalo nuorašas arba kopija? Ar jie ir vėl tapo tokiais pat prisitaikėliais, konformistais, kokiais buvo sovietmečiu? Puikiai prisimenu, kaip mokytojas, dėstęs mokslinį komunizmą, atkūrus nepriklausomybę staiga persivertė ir ėmė dėstyti religijotyrą bei pasakoti apie Lietuvos nepriklausomybės kovas.

Kodėl niekas neparodo L.Mažyliui legendinio Adolfo Šapokos istorijos vadovėlio, kur 544 puslapyje yra atspausdinta Nepriklausomybės Akto (Nutarimo) originalo kopija. Ten labai aiškiai matosi, kad Aktas buvo spausdintas rašomąja mašinėle.

L.Mažylio gi surastas Akto „originalas“ yra parašytas ranka. Nesu archyvaras ar istoriografijos specialistas, tačiau net ir visai istorija nesidominčiam asmeniui aiškiai matosi, kad tarpukariu A.Šapokos daryta Nepriklausomybės Akto kopija akivaizdžiai skiriasi nuo surastojo „originalo“. Čia kaip tam žaidime: „Surask 10 skirtumų“.

R.Žemaitaičio iliustr./Nepriklausomybės Aktai
R.Žemaitaičio iliustr./Nepriklausomybės Aktai

Matyt, kolekcionierius, chemikas L.Mažylis geriau žino už istoriką A.Šapoką. Propaganda yra svarbiau už mokslinę tiesą. Svarbiausia yra įtikėti. Kaip rašoma Šv. Rašte, „palaiminti tie, kurie tiki nematę“.

Gal jau būtų laikas baigti tą komediją ir pasityčiojimą iš Nepriklausomybės Akto, skirti finansavimą iš Kultūros ministerijos, kad ir Šimtmečio programos rėmuose. Nusiųsti mokslininkus į Maskvą, Paryžių, Londoną, Vašingtoną ir surinkti visas Nepriklausomybės Akto kopijas, visus Akto nuorašus diplomatiniuose archyvuose. Ir dar reiktų viešai pasakyti, kad Vasario 16-osios aktas yra ir buvo tik vienas, taip kaip ir kovo 11-osios aktas.

Remigijus Žemaitaitis yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius