Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Remigijus Žemaitaitis: Prezidentus Lietuvai parinks ne Tauta, bet Seimas?

Jeigu Jūsų neišrinko Prezidentu, nenusiminkite. Prezidento statusą Jums suteiks Seimas. Tokią keistenybę bando įgyvendinti valstiečių deleguotas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

Iki šiol buvo įprasta, kad Tauta spręsdavo, kas turi būti Lietuvos Prezidentu. Bet jei Tauta pasirinko neteisingai ir 1993 metais arba 1997 metais neišrinko prof. Vytauto Landsbergio prezidentu, tai tokią klaidą galima ištaisyti. Ypač dabartiniame politiniame turguje, kai profesoriui reikia ypatingos dovanos 85-ojo gimtadienio proga. O valstiečiams, braškant valdančiosios koalicijos vežimui, labai reikia konservatorių palankumo.

Ar Seimas gali tokį statusą suteikti asmeniui, kurio Tauta neišrinko? Lietuvos Respublikos Konstitucijos 78 straipsnis numato, kad Respublikos Prezidentą renka Lietuvos Respublikos piliečiai penkeriems metams, remdamiesi visuotine, lygia ir tiesiogine rinkimų teise, slaptu balsavimu.

2002 metais Konstitucinis Teismas paskelbė nutarimą, kad 1990–1992 metais dirbusios Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininko statusas nėra tapatus 1992 metais Konstitucijoje įtvirtintam Prezidento, kaip valstybės vadovo, statusui. Konstitucinio teismo teisėjai pabrėžė, kad Prezidento, kaip valstybės vadovo, teisinis statusas yra individualus ir skiriasi nuo visų kitų valstybės pareigūnų teisinio statuso.

Šiemet Seimas jau žengė ypatingą žingsnį ir antru bandymu prof. Vytautui Landsbergiui už jo nuopelnus laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms suteikė Laisvės premiją. Be to, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkui yra skirta apsauga ir kasmet tai kainuoja mokesčių mokėtojams 272 tūkst. Eurų, nors 2015 m. Seimas atmetė įstatymo pataisas, kuriomis V.Landsbergiui turėjo būti įteisinta apsauga iki gyvos galvos.

Jei jau valstiečiai pasišovė dalinti įvairius statusus, kurių nesuteikia Tauta, tai nenustebsiu kai Lietuvoje vieną dieną kam nors bus įteikti maršalo akselbantai už, pavyzdžiui, rusų kariuomenės išvedimą arba admirolo statusas arba dar koks nors labai gražiai skambantis ir beribę puikybę patenkinantis titulas.

„Tie suaugusieji iš tikrųjų yra labai keisti“, – sako mano mažasis Joris, išklausęs pasakojimo pagal Antoine de Saint-Exupery („Mažasis princas“) apie poną, kuris labai mėgo kilnoti savo skrybėlę, kai jam kas nors paplodavo. O ką reikia daryti, kad skrybėlė nenukristų?

Remigijus Žemaitaitis yra Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius