Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Remigijus Žemaitaitis: Vyriausybė kuria onkovenerologinį monstrą

Permainos tęsiasi. Nevykėlių kvartetas dabar ne tik kad perstumdo kėdes, bet imasi kur kas rimtesnių eksperimentų. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos iniciatyva Sauliaus Skvernelio Vyriausybė pasišovė sukryžminti vėžio institutą su venerinių ligų centru.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

Olialia! Čia tai jau tikrai rimta. Ir kas iš tokio hibrido išeis? Gal ir neblogas eksperimentas, juk mokslas žino daug sėkmingų kryžminimo pavyzdžių.

Pavyzdžiui, nektarinai, kultūrinė persikų atmaina, arba brokoliai – kultūrinė kopūsto (Brassica oleracea) atmaina. Arba, pavyzdžiui – ligrai, liūtų patinų ir tigrų patelių palikuonys. Tai yra didžiausi pasaulio katininiai gyvūnai. Šie hibridai sveria daugiau nei 400 kg ir būna ilgesni nei 4 m. Genetikos mokslas moko, kad mišrūnai iš tėvų perima daugiau gerų savybių nei blogų, todėl jie būna sveikesni. Ligrai taip pat dažnai gyvena ilgiau nei vidutinis liūtas ar tigras. Taigi, nebūtinai visi keisti eksperimentai sukuria atgrasius monstrus.

Prie onkologinėmis ligomis sergančių ligonių guldys lytinėmis ligomis užsikrėtusius pacientus? Valstiečių fantazijai tikrai nėra ribų.

Tačiau labai dažnai netgi panašios rūšies augalų ar gyvūnų sukryžminimas yra neįmanomas dėl skirtingos kūno sandaros, dydžio, elgsenos skirtumų, geografinio tolumo ir kitų priežasčių. Selekcijoje sėkmingas sukryžminimas galimas tik tarp giminingų rūšių – avietė su gervuoge, įvairios grūdinės kultūros ir panašiai.

Kas išeis sukryžminus onkologiją su venerologija, kol kas pasakyti sunku, bet valdantieji tokį eksperimentą jau pradėjo ypatingos skubos tvarka.

Pradžiai yra nuspręsta Nacionalinį vėžio institutą, vienintelę Lietuvoje veikiančią Europos vėžio institutų organizacijos (OECI) akredituotą įstaigą, atimti iš Švietimo ir mokslo ministerijos ir perduoti Sveikatos apsaugos ministerijai. Na ir kas čia blogo, atrodytu. Logiška. Juk vėžys yra liga, ne vien mokslas.

A.Verygos argumetai tokie: didžioji dalis Nacionalinio vėžio instituto vykdomos veiklos yra susijusi su asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimu, institutas teikia tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas, todėl instituto savininke turi tapti Sveikatos apsaugos ministerija, kuri pagerins instituto teikiamų paslaugų kokybę. „Onkologijos gydymo nacionalinio kuravimo priskyrimas ne asmens sveikatos priežiūros, bet mokslo politiką Lietuvoje formuojančiai valstybės institucijai yra nesisteminis ir nelogiškas“, – pareiškė A.Veryga.

Tikrai taip. Nelogiška, kaip sakė vienas juokingas personažas iš filmo „Zero“. Juk, pavyzdžiui, strutis – turi sparnus, bet neskraido. Nelogiška. Kodėl strutį priskiriame prie paukščių, jei jis laksto ten kažkur stepėse ir pusdykumėse kartu su gazelėmis ir visokiomis antilopėmis. Jį reiktų priskirti prie Bovidae žinduolių pošeimio, kuriam ir priklauso visos antilopės. Ir apskritai, kam stručiui sparnai, jei jis neskraido. Kažkokia gamtos klaida. Nelogiška.

Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje irgi panašiai: sifilitikai yra ligoniai ir vėžininkai yra ligoniai. Todėl juos galima suguldyti kartu. Logiška.

Prie onkologinėmis ligomis sergančių ligonių guldys lytinėmis ligomis užsikrėtusius pacientus? Valstiečių fantazijai tikrai nėra ribų. Ji jau peržengia visas įmanomas ir iki šiol girdėtas vaizduotes.

Būtų tikrai labai juokinga, jei ne liūdna, kad prisidengiant dar viena „reforma“ išdraskoma sparčiausiai progresuojanti šalies mokslo ir studijų institucija. Institucija, kurią Europos vėžio institutų organizacijos (OECI) prezidentė Dr. D.De Valeriola yra įvardinusi kaip vieną iš tokių organizacijų, kur mokslinį tiriamąjį darbą derinant su klinika, su realia praktika, yra užtikrinamas onkologijos mokslo progresas visoje Europoje.

A.Verygos inicijuotas Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų struktūrinių padalinių perkėlimas į Nacionalinio vėžio instituto klinikų patalpas yra ne reforma ir net ne kėdžių perstumdymas, bet kvailas, žalingas eksperimentas. Dar viena destrukcija.

Remigijus Žemaitaitis yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius