-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Jonas Dagys: „Ar „Sodra“ sulauks daugiau jubiliejų?“

Džiugu, kad prieš 20 metų Lietuvoje atsirado tokia institucija kaip „Sodra“, suteikianti žmonėms stabilumą ir ramybę dėl ateities. Tačiau man darosi neramu ir atrodo, kad po šios valdančiosios koalicijos kadencijos „Sodrai“ iškilo rimtas pavojus. „Sodra“ kaip institucija neišnyks, tačiau kyla klausimas, kokios bus jos funkcijos ir kokios gyventojų pensijos?
Rimantas Dagys
Rimantas Dagys / BFL nuotr.

Scenarijus kartojasi

Žvelgiant į šiandienos įvykius baiminuosi, kad kartojamos buvusios socialdemokratų ministrės Vilijos Blinkevičiūtės klaidos, kai augant šalies ekonomikai, vietoje to, kad būtų sustiprintas „Sodros“ biudžetas, sutvarkyta socialinio draudimo sistema, kaip kad elgėsi estai, papildyti rezerviniai fondai – visi rezervai buvo iššvaistyti rinkiminiams pažadams ir rinkimų kampanijai.

Po tokių neracionalių sprendimų Lietuvą užklupus finansų krizei susidarė kone 3 milijardų lėšų trūkumas kas vėliau vertė mažinti pensijas. Šiuo metu vyksta lygiai tas pats.

Noriu atkreipti dėmesį, kad pagal demografines prognozes penkerių metų laikotarpis pats palankiausias tam tikriems rezervams kurti ir "Sodros" finansiniam stabilumui užtikrinti.

Šiuo metu dirbanti karta prieš kurį laiką buvo palyginti dar neblogo gimstamumo rezultatas. Ji uždirba pinigus mūsų senjorams. Po to seks laikotarpis, kuriame pasireikš visos mūsų demografinės krizės pasekmės ir santykis tarp dirbančiųjų bei gaunančių pensijas dramatiškai keisis. Mes galime pasiekti santykį, kuomet vienam dirbančiajam gali tekti išlaikyti 1 pensininką. Įsivaizduokite, kokie tuomet bus mokesčiai, jeigu jau dabar vienas dirbantysis sumoka per mėnesį vidutiniškai 750 Lt socialiniam draudimui.

Mes galime pasiekti santykį, kuomet vienam dirbančiajam gali tekti išlaikyti 1 pensininką. Įsivaizduokite, kokie tuomet bus mokesčiai, jeigu jau dabar vienas dirbantysis sumoka per mėnesį vidutiniškai 750 Lt socialiniam draudimui.

Šis laikotarpis turėjo būti skirtas skubiai „Sodros“ reformai. Gaila, kad pastaruoju metu apie „Sodros“ reformą nieko negirdėti ir iš prezidentės, kuri anksčiau teigė, kad „Sodros“ reforma – prioritetas.

„Sodros“ reforma susijusi ir su mokestine politika. Verslas nepatenkintas dideliu darbo jėgos apmokestinimu, o tai yra praktiškai socialinio draudimo pinigai.

Planas seniai visiems aiškus ir niekam nekyla abejonių, kad bazinę pensiją reikia perkelti į valstybės biudžetą ir ją mokėti gaunant lėšas iš kitų mokesčių (turto ir kt.), taip sumažinat ir dabartinius darbo jėgai, ir tokiu būdu sukuriant papildomų pinigų mūsų pensininkams. Kitaip pensinį amžių reikės dar labiau didinti.

Perspektyvos nematyti

Ką matome dabar? Jau akivaizdu, kad per šiuos ketverius metus nieko nebus padaryta, nes per dvejus metus Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tik žadėjo, jog pateiks įstatymų projektus „Sodros“ reformai įgyventi.

Kol kas tyla, o vietoj to jau išmesta 5 mln. Lt neaiškiems projektams, kurie turėjo paruošti „Sodros“ reformą. Kam buvo iššvaistyta tokia pinigų suma įvairiems specialiems ekspertams, kai reformai parengti užtektų tam kvalifikuotų ir už darbo užmokestį dirbančių specialistų tose pačiose institucijoje?

Tie projektai nieko naujo ir neatskleis, tik iš tų 5 mln. Lt apie 1 mln. Lt bus išleistas įvairiems pobūviams, įvairių koncepcijų pristatymas ir tokioms linksmybėms tam bus skiriama du kartus daugiau negu valstybės parama šeimai. Tokios veiklos pasekmė – kylančios ekonomikos metu turime nedidintas 2012 m. lygio vidutines pensijas. Valdantieji senatvės pensiją kol kas kelia tik žodžiais.

Taip pat bus ir su pensijų grąžinimo klausimu, nes jos kol kas grąžinamos finansinės manipuliacijos keliu lėšas imant iš "Sodros" biudžeto, t.y. pensininkams gražinant pinigus juos imant iš kitos pensininko kišenės.

Kokia bus nauda iš „Sodros“, jeigu ji nebus pajėgi išmokėti tokio dydžio pensijų, kad užtektų juodai duonai? Tuomet ji tikrai nebebus niekam reikalinga.

Be to iki šiol „Sodra“ ir toliau stumiama į dar didesnes finansines problemas, nes visos valstybės skolos užkraunamos jai. Tai be pensijų kompensavimo, ir pinigų pervedimas į pensinius fondus, ir palūkanų už valstybės paskolas mokėjimas. Visos valdininkų fantazijos, įvairūs „žvakių fabrikėliai“ toliau finansuojami „Sodros“ sąskaita, nors tai turėtų būti daroma iš valstybės biudžeto. Tokie akibrokštai silpnina ir naikina šią instituciją.

Taigi jei valdantieji per savo kadenciją reformos neįvykdys, „Sodra“ akivaizdžiai klimps į problemas, pensijos mažės ir po rinkimų naujam socialinės apsaugos ir darbo ministrui teks spręsti susikaupusias problemas kaip po V. Blinkevičiūtės ministravimo.

Reikia tvirto sprendimo

Kokia bus nauda iš „Sodros“, jeigu ji nebus pajėgi išmokėti tokio dydžio pensijų, kad užtektų juodai duonai? Tuomet ji tikrai nebebus niekam reikalinga.

Taigi reikia apsispręsti, ar mes reformuojame šią instituciją, kad ji būtų gyvybinga, ar ne. Džiugu, kad praėjusioje kadencijoje mums pavyko sutvarkyti privatų pensijų kaupimą (ir tai, su įvairiais braškėjimais) ir dabartinė valdančioji dauguma nedrįso jos išdraskyti. Tačiau reikia suvokti, kad kaupiamoji dalis vis vien neužtikrins tinkamos pensijos, nes pagal mūsų draudimo sistemą didžiąją senatvėje gaunamos sumos dalį sudarys „Sodros“ išmokos.

Šios Vyriausybės neveiklumas, socialinės apsaugos ir darbo ministrės akivaizdus pasimetimas šioje srityje, specialistų išstūmimas, kurie nusimano šioje srityje, sistemiškai atrodo veda į „Sodros“ susilpninimą, o galbūt net sunaikinimą.

Rimantas Jonas Dagys yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius