Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Jonas Dagys: Kodėl radikalios feminisčių grupės bando pažeminti moteris?

Atrodytų, koks keistas klausimas? Bet ar tikrai jis – be pagrindo? Iš karto noriu pasakyti, kad šio klausimo netaikau toms pagarbos nusipelniusioms moterų organizacijoms, kurios realiai kovoja prieš gausius moterų teisių suvaržymus Azijos, Afrikos ir kitose šalyse. Jų kova paremta giliu žmogiško orumo supratimu, siekiant užtikrinti vienodą galimybę siekti mokslo, darbo, visavertiškai dalyvauti politiniame gyvenime.
Rimantas Jonas Dagys
Rimantas Jonas Dagys

Klausimas skirtas didelei daliai savo vietos šiuolaikinėje Europoje nerandančių „Europos feminisčių“. Atidžiai panagrinėję jų retoriką, galime pastebėti ne vieną paradoksą.

Pirmas. Jeigu į žmogaus sąvoką vienodai telpa tiek moteris, tiek vyras, kodėl šalia žmogaus teisių dar mėginama išskirti moterų teises? Keisčiausia, kad jos dažniausiai atsiduria šalia homoseksualų teisių. Ar taip nepasakoma, kad moterys yra kažkas kita nei žmogus?

Jeigu į žmogaus sąvoką vienodai telpa tiek moteris, tiek vyras, kodėl šalia žmogaus teisių dar mėginama išskirti moterų teises?

Antras. Kodėl visos profesijos, kuriose moterys dėl įgimtų savybių yra pranašesnės nei vyrai, yra laikomos antrarūšėmis, netinkamomis savirealizacijai? Ar karjeros būtina siekti tik atseit tradiciškai vyriškose profesijose? Tarsi savaime suprantama, kad būti motina šeimoje yra beveik smerktinas užsiėmimas. Ir apskritai, tvirta šeima, anot jų, nėra siektinas gėris. Deja, nė vienas vyras, kiek jis bedarytų plastinių operacijų, niekada neatstos daugeliui mūsų šviesaus mamos ar močiutės paveikslo.

Trečias. Kodėl šalia vyro ir moters stengiamasi įteisinti daugybę socialinių lyčių: ne genetiškai nulemtų, bet pagal tos minutės emocinį apsisprendimą? Kodėl tai remia ar net stumia radikaliosios „feministinės“ organizacijos? Juk tuo į vieną gretą šalia moters pastatomas ir, matyt, turintis psichologinių problemų pilietis.

Rimantas Jonas Dagys yra Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius