-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Norkus: Auga lietuvių noras ieškoti taikaus kompromiso

Pristatę metų darbus Lietuvos teismai praneša, kad teisminių ginčų šalyje mažėja, populiarėja elektroninės bylos, o žmonės linksta ginčus spręsti taikiai. Kokios yra pastarųjų metų bylų tendencijos, ar bylinėjimosi kultūra Lietuvoje vis dar gaji?
Rimvydas Norkus
Rimvydas Norkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nors išnagrinėjamų bylų skaičius visa dar išlieka didelis, tačiau galima pasidžiaugti tuo, kad bylų teismuose išsprendžiama daugiau nei gaunama. Visgi Lietuvoje teisėjo darbo krūvis vis dar išlieka vienas didžiausių Europoje – per dieną Lietuvos teismuose vidutiniškai išnagrinėjamos 1409 bylos, o vienas apylinkės teismo teisėjas per dieną išnagrinėja vidutiniškai 2,5 bylos.

Optimistiškai nuteikia tai, kad, lyginant su praeitais metais, pastebimas nedidelis bylų mažėjimas. Nuo 330 tūkst. pernai gautų bylų šis skaičius sumažėjo iki 315 tūkst.

Dažniausiai Lietuvos teismus pasiekia civiliniai ginčai. Žmonės bylinėjasi dėl įvairiausių klausimų, iškylančių kasdieniniame gyvenime, pvz., įsiskolinimai už paslaugas, ginčai dėl pirkimo/pardavimo sutarčių, negrąžintų paskolų ir pan.

Europos komisijos duomenimis, pastaruosius keletą metų Lietuvos teismai yra vieni iš lyderių civilines bylas nagrinėjantys sparčiausiai Europoje.

Europos komisijos duomenimis, pastaruosius keletą metų Lietuvos teismai yra vieni iš lyderių sparčiausiai nagrinėjančių civilines bylas Europoje.

Baudžiamosios bylos, kurios sulaukia itin didelio visuomenės dėmesio, sudaro tik nedidelę dalį Lietuvos teismuose išnagrinėjamų bylų – pernai jų buvo išnagrinėta beveik 17 tūkst., ir jų skaičius sumažėjo beveik 10 proc. Baudžiamosiose bylose vyravo nusikaltimai žmogaus sveikatai (iš jų 1076 bylos dėl smurto artimoje aplinkoje), nuosavybei (vagystės ir kt.) ir viešajai tvarkai. Šių bylų skaičiaus mažėjimas tiesiogiai sietinas su 24 proc. sumažėjusiu užregistruotų nusikaltimų skaičiumi šalyje.

Svarbu paminėti, kad pastebimas didėjantis lietuvių noras ieškoti taikaus kompromiso. Tą rodo nuosekliai augantis teisminės mediacijos (taikaus ginčų sprendimo būdo) taikymas: 2016 m. teisminei mediacijai perduota 2,5 karto daugiau civilinių bylų. 50 proc. visų teisminės mediacijos procesų buvo baigta taikos sutartimis.

2016 m. plėtėme elektroninių paslaugų tinklą – pernai 2 iš 3 teismuose nagrinėtų civilinių bylų buvo elektroninės. Portalas e.teismas.lt piliečiams suteikia galimybę bet kuriuo metu teismo paslaugomis pasinaudoti elektroniniu būdu.

Populiarėja ir nuotoliniai teismo posėdžiai, kai asmenims nebūtina atvykti į teismą – naudodamiesi vaizdo konferencijų įranga bylas teisėjai nagrinėja nuotoliniu būdu. Tokių bylų pernai išnagrinėta daugiau nei 600.

Žvelgiant į ateitį, svarbiausi teismų veiklos prioritetai – teismų darbo kokybės gerinimas, taip pat sieksime teismo priimtus sprendimus visuomenei pateikti dar aiškiau ir suprantamiau, dėsime pastangas gerinti asmenų aptarnavimo kokybę teismuose, užtikrinti fizinį ir psichologinį teismo lankytojų saugumą. Svarbu, kad žmonės, atvykę į teismo posėdžius, jaustųsi užtikrintai, gautų visą reikiamą informaciją ir ją suprastų.

Lietuvos teismai stengiasi paneigti konservatyvios institucijos įvaizdį, todėl ir toliau plėsime elektroninių paslaugų tinklą. Mūsų tikslas – stipri ir moderni teismų sistema.

Rimvydas Norkus yra Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir Teisėjų tarybos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius