-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rita Grigalienė: Nauja Tauragės valdžia jau tiesia rankas į gyventojų kišenes

Po rinkimų „geradariai“ politikai, žadėję rinkėjams šimtus milijonų investicijų ir tūkstančius naujų darbo vietų, nedelsė ir nusimetė kaukes. Dar net nepradėję vadovauti Tauragės rajonui, liberalai ir konservatoriai uoliai deklaravo savo interesus – rankos tiesiamos į sėkmingai veikiančią šilumos tinklų įmonę.
Rita Grigalienė
Rita Grigalienė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Jums teks patikėti ir dar vienu faktu: naujieji Tauragės „geradariai“ – ir liberalai, ir konservatoriai – teigia, kad biokuro deginti neapsimoka, kur kas labiau apsimoka deginti brangias dujas arba mazutą.

Jūs teisingai supratote: pasak liberalų ir konservatorių, brangios gamtinės dujos atpigins centralizuotos šilumos kainą, o biokuras, priešingai, pabrangins šilumą.

Netikite tokia nesąmone? Patikėkite, tai vyksta Tauragėje.

Neabejoju, kad Tauragės liberalų iniciatyva balandžio pradžioje Viešųjų pirkimų tarnyba įpareigojo Tauragės šilumos tinklus sustabdyti supaprastintą atvirą konkursą „Beržės katilinės rekonstrukcijos ir 5 MW galios biokuro katilo su kuro sandėliu statyba Paberžių g. 16, Tauragėje“.

Jūs teisingai supratote: pasak liberalų ir konservatorių, brangios gamtinės dujos atpigins centralizuotos šilumos kainą, o biokuras, priešingai, pabrangins šilumą.

Dar prieš tai išplatintame pareiškime rajono liberalai ir konservatoriai reikalavo stabdyti ne vienerius metus sėkmingai vykdytą Tauragės šilumos tinklų modernizavimą, stabdyti biokuro panaudojimo plėtrą, o vietoj biokuro siūloma deginti brangias gamtines dujas arba mazutą.

Vis dėlto geriau patiems perskaityti liberalų ir konservatorių „verslo planą“, kuris nieko bendro neturi su sveiku protu ir noru gyventojams tiekti pigesnę šilumą. Mano galva, pagrindinis „geradarių“ plano punktas, į kurį reikalaujama atsižvelgti, yra šis:

„… taip pat galimybes įsigyti trūkstamą šilumos kiekį iš kitų šaltinių, pritraukiant privačius investuotojus į Tauragės šilumos ūkį ir užtikrinant atvirą ir konkurencingą šilumos rinką (įgyvendinant ES trečiąjį energetikos paketą)”.

Ačiū, iki šiol Tauragė sėkmingai apsiėjo be „šilumos rinkos“. Jau ne vienerius metus tauragiškiams tiekiama centralizuota šiluma yra viena pigiausių šalyje. Todėl, kad apsiėjo be privačių, tik pelno siekiančių kompanijų ir asmeninės naudos siekiančių politikų, nuosekliai modernizavo savivaldybės įmonę, kad būtų galima vis daugiau deginti biokuro.

Taip pigiau, taip už būsto šildymą tauragiškiai mokėjo mažiau.

Dabar pareikštas akivaizdus liberalų ir konservatorių noras sustabdyti savivaldybės įmonės modernizavimą, savivaldybės įmonę priversti deginti dujas, o dalį šilumos ūkio arba šilumos gamybos vienaip ar kitaip perduoti į privačias rankas, kurios, labiausiai tikėtina, ir bus naujųjų „geradarių“ rankutės.

Gyventojams (ir įmonėms bei įstaigoms), naudojantiems centralizuotą šilumos energiją, tai reiškia neišvengiamą kainų šuolį į viršų. Ar šito nori tauragiškiai?

Toliau – dar gražiau, nes „geradariai“ pateikia „argumentus“, kodėl nereikia biokuro:

„... atsižvelgiant į daugiabučių namų renovacijos apimčių didėjimą Tauragės rajone ir dėl to mažėjančią šilumos energijos paklausą, pasaulinėje rinkoje mažėjančią naftos kainą, į Tauragę tiesiamą dujotiekį ir galimybes pritaikyti mazutu kūrenamo 13,4 MW garo katilo kūrenimui dujomis…”.

Valio. Pingančiai naftai, Tauragės liberalams ir konservatoriams.

Biokuras, net ir smarkiai atpigus naftai, išlieka kelis kartus pigesniu kuru nei gamtinės dujos. O gamtinės dujos, kai pasieks dujotiekiu Tauragę, reikalingos pramonės įmonėms, norinčioms užtikrinti technologinius gamybos procesus, bet ne jas deginti brangiai šilumai gaminti.

Naujas, dar vienas biokuro katilas dar labiau leistų atpiginti šilumą tauragiškiams. Be to, labai tikėtina, kad 50 procentų naujojo katilo įrengimo išlaidų būtų dengiama ne savivaldybės lėšomis, o iš Aplinkos apsaugos investicijų fondo.

Visos savivaldybės siekia kuo daugiau deginti biokuro. Tik taip galima mažinti šilumos kainą. Tauragės liberalai teigia priešingai ir siekia, kad savivaldybės šilumos ūkis degintų kuo daugiau dujų.

Visos savivaldybės siekia kuo daugiau deginti biokuro. Tik taip galima mažinti šilumos kainą. Tauragės liberalai teigia priešingai ir siekia, kad savivaldybės šilumos ūkis degintų kuo daugiau dujų.

Manau, kad taip elgdamiesi liberalai siekia tik asmeninės naudos, ateityje papildyti savo pinigines iš nuosavų biokuro katilinių, kurios šilumą pardavinės savivaldybei.

Juk garsiajame liberalų „verslo plane“ aiškiai teigiama: „įsigyti trūkstamą šilumos kiekį iš kitų šaltinių, pritraukiant privačius investuotojus į Tauragės šilumos ūkį“. Nors tame pačiame „verslo plane“ teigiama apie mažėjančią šilumos energijos paklausą Tauragėje.

Kaip nauji valdantieji valdys rajoną, jei jau dabar tiesia rankas į gyventojų kišenes ir rengiasi pasipelnyti gyventojų sąskaita?

Rita Grigalienė yra Tauragės rajono savivaldybės tarybos narė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius