Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robertas Šarknickas: Konkuruokite be dezinformacijos

Paskelbus 2018 m. balandžio 18 d. bendro Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos bei Priklausomybių prevencijos komisijos posėdžio darbotvarkę, kurioje tarp svarstomų klausimų numatytas svarstyti ir klausimas dėl priklausomybės nuo medikamentų, interneto, sekso, kt. prevencijos politikos įgyvendinimo Lietuvoje, viešojoje erdvėje pasirodė dezinformacija, neva tai bus bandoma drausti lytinius santykius.
Robertas Šarknickas
Robertas Šarknickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo atveju noriu kreiptis į du Seimo narius – tai liberalę Aušrinę Armonaitę ir konservatorių Antaną Matulą, kuris, beje, Priklausomybių prevencijos komisijoje pats balsavo už medikamentų, interneto, sekso prevenciją. Negarbinga yra meluoti tautai. Ir dar labiau negarbinga yra kiršinti Lietuvos žmones melaginga informacija, neva tai seksas bus draudžiamas. Apie tai net kalbos nebuvo, nėra ir būti negali. Tenoriu paprašyti, nustoti tai daryti, ypač kai tai liečia vaikus, kurie auga sudėtingose šeimose. Jūs, gerbiamieji Seimo nariai, dirbate komisijose atsakingose už savižudybes, smurtą ir priklausomybių prevenciją, todėl tokie poelgiai, ypač turint omeny šių komisijų siekį, nedaro garbės Jūsų narystei.

Deja, iš žmoniškosios pusės nuvylėte, o nereikėjo taip. Paaiškinu Jums dviem: posėdyje bus svarstoma, kaip paskatinti skurdžiai ar asocialiai gyvenančias daugiavaikes šeimas imtis atsakingesnio šeimos planavimo, kadangi skaudu matyti kaip neatsakingos nelaimingos ir nepasvėrusios savo galimybių šeimos paleidžia daug nelaimingų vaikų į pasaulį, kurie užaugę paleidžia jau savo vaikus ir vėl nelaimingus – užburtas ratas. Ir tai gyvenimiška situacija. Trumpas pasakojimas iš asmeninės patirties: „Jau ruošiuosi išeiti, atleiskite...“ – tokius žodžius girdėjau prieš dvylika metų, kai asociali moteris gatvėje pasakė, padariusi klaidą ir save pražudžiusi, išleisdama į pasaulį krūvą vaikų, kurie taip pat dabar gyvena gatvėse, prievartauja, vagia. „Pražudžiau savo ir vaikų gyvenimą. Tada tik seksas buvo galvoje. Negalvojau apie pasekmes.“ Padėti mažai ką galėjau: tik nupirkau jai maisto, nuvežiau iki nakvynės namų. Tai buvo senyvo amžiaus moteris, visai sunykusi. Giliai atminty įstrigo šie mane labai sukrėtę žodžiai. Gaila, kad tokių žmonių suvokimas ateina tik su amžiumi. Todėl šią problemą reikia spręsti. Ir čia kalbama ne apie įstatymų leidybą, reguliuojančią lytinius santykius ar sąmoningumą, čia kalbama apie prevenciją, švietimą, sąmoningumo ir atsakingo planavimo skatinimą. Taip, galbūt, sakysite duokime žmonėms darbo. Vyriausybė pirmą kartą istorijoje skyrė virš pusės milijardo skurdui mažinti, tačiau to nepakanka, reikia ieškoti ir kitų priemonių socialinės atskirties mažinimui. Būtent šiame sluoksnyje daugiausiai vyksta patyčių, smurto formų protrūkių bei savižudybių.

Užaugę, nelaimingi vaikai vėliau patys tampa tėvais ir augina jau savo nelaimingus vaikus. Reikia pagaliau spręsti ir jų problemas. Ne tik su alkoholiu ar kitais dalykais, bet ir dėl šeimos planavimo sąmoningumo, kad yra galimybių, yra apsaugos priemonių. Yra švietimas, socialinės pagalbos centrai, psichologai ir kt. Mums turi rūpėti kiekviena šeima, vaikas. Tai tarsi sąjunga tarp mokyklų, socialinių darbuotoju, darželių, vaikų dienos centrų, ligoninių ir kt. Pagrindinis tikslas yra užtikrinti, kad vaikas būtų sveikas, psichologiškai ir fiziškai saugus, augtų pozityvioje aplinkoje ir būtų ekonomiškai aprūpintas. Tikslas, kad visi įsitrauktų į šį procesą, stebėtų ir praneštų jei kas ne taip. Didžiausias dėmesys turėtų skiriamas švietimui. Turi būti atliekamas ypač didelis darbas su socialiai pažeidžiamomis šeimomis, kurioms turi būti skirtas ypatingas dėmesys dėl aplaidaus, neatsakingo sekso pasekmių.

Turime dirbti visi kartu susitelkę. Lietuva, ne savo noru, per savo nepriklausomybės metus paleido anapilin daug vaikų. Tose nelaimingose šeimose vaikai metami į šulinius, paaugliai žudosi, rodo smurto proveržius, o dirbantys turi išlaikyti geriančius arba piktybiškai išnaudojant mokesčių mokėtojų pinigus, suteikiant galimybes tyčiotis ne tik iš valstybės, bet ir iš savo vaikų. Šie reiškiniai vyksta dėl to, kad žmonės dažnai negalvoja kokios pasekmės bus gimusiems vaikams (taps našlaičiais, bus nužudyti, nelaimingi). Kalba eina ne apie draudimą, bet apie prevenciją, socialinę pagalbą. Tai du skirtingi dalykai, gerbiami Seimo nariai. Baigiant širdgėlos nusivylimu, prašau Jūsų, prisidėkite prie Lietuvos mažųjų ateities, meskite žmoniškumo tinklą į tas šeimas, kurioms yra būtina padėti. Dirbkime be šou elementų, padėkime valstybei.

Robertas Šarknickas yra Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius