-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rokas Masiulis: „Achemos“ svarstymas pirkti dujas iš SGD – konkurencijos įrodymas

Džiugu, kad didžiausias dujų vartotojas Lietuvoje svarsto apie suskystintųjų gamtinių dujų pirkimą, ir tą paskelbė viešai. Tai parodo, kad dujų rinkoje atsiranda reali konkurencija, kuri teikia naudos vartotojams. Turėdamas pasirinkimą, iš ko pirkti, bet kuris vartotojas sustiprina savo derybines galias prieš pardavėją. To rezultatas praktiškai visais atvejais – mažesnė kaina. Net jei „Achema“ apsispręs ir toliau pirkti dujas tik iš „Gazprom“, SGD terminalas kaip derybinis svertas vis tiek bus pasitarnavęs šiai įmonei.
Energetikos ministras Rokas Masiulis
Energetikos ministras Rokas Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Galimybė naudotis SGD terminalu bei pirkti dujas per jį nėra susijusi su svarstomu pajėgumų modeliu. „Achemai“, kaip ir kitiems potencialiems vartotojams, jau dabar yra sudarytos palankios sąlygos naudotis terminalu.

Energetikos ministerija yra atvira kritikai bei pasiūlymams. Kuriant pajėgumų modelį, Energetikos ministerija kvietė teikti pasiūlymus dėl SGD terminalo įstatymo projekto.

Energetikos ministerija yra atvira kritikai bei pasiūlymams.

Sulaukėme pastabų iš Lietuvos pramonininkų konfederacijos, „Vilniaus energijos“ bei kitų institucijų. Šią savaitę ministerijos atstovai pristatė pajėgumų modelį Lietuvos pramonininkų konfederacijai bei atsakė į iškilusius klausimus.

Suprantame pramonės atstovų susirūpinimą dėl gamtinių dujų tiekimo saugumo, nes tai – ir Energetikos ministerijos rūpestis. Būtent dėl poreikio surasti vartotojams palankesnį tiekimo saugumo finansavimo variantą ir buvo sukurtas pajėgumų modelis.

Palyginti su dabar galiojančia saugumo dedamąja, pajėgumų modelis yra tvaresnis ir geriau subalansuotas, nes apima daugiau vartotojų. Be to, naujasis modelis atsparus trumpalaikiams dujų vartojimo svyravimams.

Tačiau ar gali objektyvius pasiūlymus dėl mokesčio teikti įmonė, kuri pati piktybiškai nemoka to mokesčio?

Normalu, kad iki šiol Energetikos ministerija nėra paskelbusi kainos dedamųjų konkretiems vartotojams. Tai – ne Energetikos ministerijos, o Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos darbas. O kol kas galima kalbėti apie bendrus principus.

Planuojama, kad dedamoji bus apskaičiuojama pagal vartotojo maksimalų vienos paros dujų poreikį. Vienas realiausių būdų šiam poreikiui apskaičiuoti – remtis pastarųjų trejų metų duomenimis. Todėl tiems vartotojams, kurie dujas vartoja stabiliai, tikrai neverta nerimauti dėl permainų.

Energetikos ministerija yra pasiruošusi išklausyti visus pasiūlymus, kurie vartotojams būtų palankesni už dabar siūlomą pajėgumų modelį. Tačiau palankumas turi būti vertinamas visiems vartotojams, o ne vienai konkrečiai įmonei.

Neabejoju AB „Achemos“ specialistų kompetencija dujų bei trąšų gamybos srityje. Tačiau ar gali objektyvius pasiūlymus dėl mokesčio teikti įmonė, kuri pati piktybiškai nemoka to mokesčio?

Permainas energetikos sektoriuje siūlyčiau vertinti pagal tai, kokią įtaką jos daro vartotojams. Pastaraisiais metais energetikos vartotojų sąskaitos už elektrą, dujas bei šildymą mažėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius