Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romas Lazutka: „Nu, nafig“, nenusikalbėkim apie Sodrą

Tai ne aš, tai žurnalistas Arūnas Dumalakas vos viešai nenusikeikė, pamatęs Sodros pensijų skaičiuoklę. O susitvardęs pridėjo „Pensijų skaičiuoklė griauna valstybę“.
Romas Lazutka
Romas Lazutka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Reikia pripažinti – pataikė į dažno lietuvio protą ir širdį. Daugelis, nepriklausomai nuo išsilavinimo, nuoširdžiai įsitikinę, kad Sodra – kiauras maišas. Paskelbta skaičiuoklė, neva, tą tik patvirtina: „mokėsi 30,5 metų ir gausi 251 eurą“. Ir be jos kiekvienas susiskaičiuoja, o jei tingi, visad paslaugus instituto, kurio pavadinimas, padorioj kompanijoj neminėtinas, prezidentas.

Kaip skaičiuojama? Moku nuo algos 34 proc. Sodrai, sumokėtus pinigus atsiimsiu senatvėj, kuri truks, geriausiu atveju, 10 metų (o didesnė tikimybė, kad pensinio amžiaus nesulauksiu, nes Kubilius ...). Taigi 34 proc. nuo 1000 algos, 12 mėn. metuose ir 40 metų – sumoku 163 tūkst. besotei Sodrai. O ji, ką? Kadangi vidutinė gyvenimo trukmė 75 m., tai pensiją mokės apie 10 m. po 250 e. 12 mėn. kasmet – tik 30 tūkst. iš Sodros. VAGYS!!!... VISI VAGYS!!!

Tačiau, eina 100-tieji modernios Lietuvos metai. Pabandykim himno žodžiais tariant tamsumas prašalinti ir gal vagys išsibėgios. Tam tereikia kelių min. kantrybės, geros valios ir poros papildomų skaičių.

Pirma, iš 34 proc. nuo algos, sumokamų Sodrai, tik apie 19 proc. skiriama senatvės pensijoms. Galvojot, kad 34? Nuo šiandien galvokit kitaip, nes tarp 34 ir 19 šioks toks skirtumas. Likusi 15 proc. įmokos išleidžiama nedarbingumo pensijoms, nedarbo, ligos, motinystės, sužalojimų išmokom, sveikatos draudimui.

Antra, galvojat, kad jūs nesulauksit pensijos. Turit sutartį su Dievu? O štai kiti – 600 tūkst. paprasti mirtingieji – neturi. Ir sulaukia. Sulaukę pensijos vidutiniškai gyvena ne 10 m., o 18,6 metų (moterys 21,8 vyrai 15,3 metų). Ir apie tai jau galvokit kitaip.

Ir dar, kai žaidžiat su Sodros skaičiuokle, turėkit galvoj, kad lyginti 30 metų ir mėnesio pensiją, tolygu lyginti pirštą su kitu pailgu daiktu. Jei žiūrit į mėnesio pensiją – 251 eurą, tai žiūrėkit ne į darbo metų skaičių, bet į mėnesinę įmoką Sodrai, t.y. į 130 eurų. O jei žiūrit į 30 draudimo stažo metų, tai žiūrėkit į beveik 20 metų, per kuriuos jums bus mokama pensija.

O visi teisingi skaičiai lentelėje. Tikiu, jie jus išlaisvins ir dešimtmečiais per visus kanalus platinamo anti-sodrinio marazmo.

Lentelė. Sodros senatvės pensijai sumokamų įmokų ir gaunamos pensijos (dis)balansai

Alga, eurai

Įmoka Sodrai (senatvės pensijos dalis = 19,3 % algos)

Išmokėtos pensijos dydis

Įmokų–išmokėtų pensijų balansas,

Per mėnesį, eurai

Per 30,5 m., tūkst. eurų

Per mėnesį, eurai

Per 18,6 metų, tūkst. eurų

Tūkst. eurų

Proc.

3000

579

212

639

143

-69

-33

2000

386

141

477

106

-35

-25

1000

193

70

315

70

0

0

850

164

60

291

65

5

8

400

77

28

218

49

21

75

200

39

14

186

42

28

200

Ir ką gi matom lentelėj? Vidutiniškai uždirbantys Sodros senatvės pensijai sumoka ir atgauna maždaug po 60-70 tūkst. eurų. Nei iš jų kas vagia, nei – jie vagia. Daugiau uždirbantiems tenka sumokėti ketvirtadaliu-trečdaliu daugiau ne atgauna. Jiems Sodra galėtų nepagailėti violetinių vokų su padėka už jų pinigus. Ne, ne Sodrai, bet uždirbantiems apie minimalią algą ir mažiau, nes pastarieji gauna dovanų (ne, ne iš Sodros) iš gerai uždirbančių sąžiningų tautiečių. Pastarieji mažai uždirbusius pensininkus gelbsti nuo bado. Nepakenktų ir jiems laiškas iš Sodros „nepamirškite padėkoti tautiečiams, kurių dėka jūs gaunate 2-3 kartus daugiau negu įmokėjote“.

Beje, stipriai remiamųjų yra apie 250 tūkst., o gausiai remiančiųjų – tik apie 50 tūkst. Taip, jie pilna burna turi šaukti – tvarkykim pensijų sistemą! Mes ne prieš finansuoti bemokslius vargdienius, bet kodėl taip pat dar ir nelegalus bei mokesčių optimizavimo didmeistrius?

Tikrai, su Sodros pensijom, ne viskas gerai. Tačiau tik ne skaičiuoklė kalta. Tik tas prakeiktas lietuvio patiklumas netikrais pranašais. Advokatauti Sodrai, o juolab Socministerijai nereikėtų. Deja, ir valstybės vištidėse, kartais veisiasi lapės. Kas per personažas ta lapė? Ji supranta – kuo labiau tautos akyse pasmerksi Sodrą, tuo nedrąsesnė bus valdžia rinkti mokesčius, tuo daugiau klientų subėgs į privačius pensijų fondus. Lapių brolijai svarbu turėti ne tik savo institutą, asociacijas, federacijas, konfederacijas, bet ir ambasadorius valstybės taryboj.

Kaip kitaip paaiškinti, kad per 28 metus nesugebama tautai parodyti kas yra su Nepriklausoma valstybe vienmetė, nuo Vokietijos nukopijuota ta Sodra. Nesugebama įtaigiai parodyti – nei mes, nei jūs nesam vagys. Esam vienoj valty, vieni nepajėgiam užsidirbti savo senatvei, kiti pajėgiam pirmuosius paremti. Paleiskim vieni kitų atlapus ir apsidairykim, kam tai naudinga.

Ne, pensijų skaičiuoklė nesugriaus valstybės. Jei rinktume ne tik šimtmečio idėjas, bet ir padarytus darbus, Sodros sukūrimas būtų vienas iš sėkmingiausių vidaus politikos kūrinių. Žinau, kad esat įtikinti priešingai. Grįžkite prie lentelės, dar šiek tiek blaivaus proto, geros valios ir pilietinės atsakomybės.

Romas Lazutka yra Vilniaus universiteto socialinės politikos profesorius, socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius