Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rūta Bagočienė. Dirbtinio intelekto revoliucija: kaip dirbtinis intelektas keičia mūsų gyvenimus ir darbą

Mūsų visuomenė ir technologija nuolat kinta, bet vienas iš labiausiai stebinančių šiuolaikinių technologinių laimėjimų yra dirbtinis intelektas (DI). DI, trumpai tariant, yra kompiuterių galimybė atlikti užduotis, kurias anksčiau galėjo atlikti tik žmonės. Tačiau kaip tai veikia? Ir kaip dirbtinis intelektas jau dabar keičia mūsų gyvenimus?
Dirbtinis intelektas
Dirbtinis intelektas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dirbtinis intelektas nėra vien tik robotai ar kompiuterių programos. Tai yra sistemos, kurios gali mokytis, interpretuoti duomenis ir spręsti problemas autonomiškai, remiantis joms pateikta informacija. Pastaraisiais metais dirbtinis intelektas pažengė į priekį, ir jau dabar turi galimybę atpažinti vaizdus, generuoti tekstus, suprasti žmonių kalbą ir net kurti meną.

Naudojant dirbtinį intelektą (DI), įrankiai, tokie kaip Microsoft 365, tampa dar protingesni. Įsivaizduokite, kad vėluojate į „Teams“ susitikimą ir tuoj pat gaunate dirbtinio intelekto sugeneruotą atnaujinimą apie tai, ką praleidote. Arba įsivaizduokite, kad galite greitai gauti DI sugeneruotą santrauką iš ilgo dokumento.

Tokios funkcijos greitai gali tapti mūsų kasdienybe dėka Microsoft investicijų į „Copilot“, kuris integruoja OpenAI technologiją į įprastas Microsoft 365 programas. Thomas Rasch Brastad iš „Tietoevry Tech Services“ mums suteikia įžvalgą, ką tai reiškia įmonėms ir jų darbuotojams. Daugeliui dirbtinis intelektas gali reikšti didesnį produktyvumą, efektyvumą ir geriau struktūruotą darbo dieną. Tačiau įmonėms reikia pasiruošti, norint išgauti maksimalią naudą iš DI sprendimų.

Asmeniniai asistentai ir Chatbotai: Siri, Alexa, Google Assistant – visi šie virtualūs asistentai remiasi dirbtiniu intelektu, kad atsakytų į mūsų klausimus, valdytų namų automatiką ar net padėtų planuoti mūsų dieną. DI padeda gydytojams diagnozuoti ligas, analizuoti rentgeno vaizdus ir netgi rekomenduoti gydymo planus.

Autonominiai automobiliai, kuriuos keliautojai matys vis dažniau, yra įmanomi dėl pažangių dirbtinio intelekto sistemų. Dirbtinis intelektas daro įtaką ne tik mūsų kasdieniniam gyvenimui, bet ir darbo rinkai. Automatizacija keičia tradicines profesijas, kartu sukuriant naujas specializacijas. Tačiau kartu su šiais iššūkiais atsiranda ir naujų galimybių: DI gali padėti darbuotojams efektyviau atlikti savo darbą, analizuoti didelius duomenų kiekius ar netgi kurti naujus produktus ir paslaugas.

Kad DI taptų sėkmingu savo įmonės įrankiu, reikia ne tik žinoti, kaip jį naudoti, bet ir ką rinktis tarp šiuo metu siūlomų sprendimų. Štai keletas rekomendacijų, kaip tinkamai panaudoti DI savo darbo vietai, taip pat trumpas įžvalgas į šiuo metu rinkoje dominuojančias platformas.

Populiariausi DI sprendimai šiuo metu:

1. OpenAI GPT serija: Ši tekstų generavimo sistema suteikia galimybę kurti turinį, automatiškai atsakyti į klausimus, kurti chatbotus ir daug daugiau. Su nuolatinėmis pažangomis šioje srityje, OpenAI tampa vienu iš lyderių kalbos apdorojimo technologijų srityje.

2. TensorFlow ir PyTorch: Šios dvi platformos yra tarp populiariausių mašininio mokymosi bibliotekų, leidžiančių kurti, mokyti ir taikyti įvairius DI modelius.

3. IBM Watson: Tai plataus panaudojimo DI platforma, kuri apima įvairius sprendimus nuo natūralios kalbos apdorojimo iki vizualinės informacijos analizės.

4. Azure Machine Learning: Microsoft siūlomas DI sprendimas, suteikiantis plačias galimybes dirbti su mašininio mokymosi modeliais debesyje.

5. Google Cloud AI ir AutoML: Tai srautas paslaugų, kurias siūlo Google, skirtas tiek pažengusiems vartotojams, tiek tiems, kurie tik pradeda dirbti su DI.

Dirbtinio intelekto technologija spartina savo tempą, o įmonės, kurios moka ją naudoti ir pasirinkti tinkamus įrankius, bus geriau pasirengusios ateičiai. Atsižvelgiant į tai, kad rinkoje yra daugybė DI sprendimų, svarbu išsirinkti tuos, kurie geriausiai atitinka jūsų poreikius ir leidžia jūsų komandai efektyviai ir produktyviai dirbti. DI yra revoliucinė technologija, kuri turi potencialą pagerinti daugelį mūsų gyvenimo aspektų. Nors mums vis dar reikia spręsti kai kuriuos iššūkius, DI teikia daugybę galimybių tiek asmeniniame, tiek profesiniame gyvenime. Svarbu yra žinoti ir suprasti šios technologijos galimybes ir ribas, kad galėtume ja naudotis atsakingai ir efektyviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius