-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Saulius Skvernelis: Viešas kreipimasis į pareigūnus: nesiklaupkite, kovokite ir nebijokite

VRM ministras Saulius Skvernelis penktadienio popietę išplatino viešą kreipimąsi į pareigūnus. Pateikiame jo tekstą:
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Brangūs kolegos, pareigūnai, 

Kreipiuosi į Jus po neeilinio įvykio, kai gindamas Lietuvos, jos ūkio ir žmonių saugumo interesus mūsų kolega panaudojo jam įstatymu suteiktas galias tramdydamas asmenis, kurie, jo įsitikinimu, darė kriminalinį nusikaltimą.

Įvykis, kaip žinia, baigėsi tragiškai. Bet tai – nuolatinio realaus karo mūsų šalies pasienyje, karo, kuriame kariaujame tam, kad mūsų žmonės būtų saugūs, kad apsaugotume valstybės ekonominius interesus, rezultatas.

Akcentuoju dar kartą: Jūs, t. y. vidaus reikalų sistemos pareigūnai, pirmiausia pasieniečiai ir policininkai, kariaujate kasdien. Daugelis – netausodami sveikatos, rizikuodami, kai kiti ,,įsisavina" protu nesuvokiamas eurų sumas. Tuo tarpu valstybės žmonių ekonominiams interesams ginti, kasdieniam saugumui užtikrinti pareigūnas paliekamas tik kaip gyvas skydas, o ištikus bėdai neretai skubama jį pasmerkti.

Tiek to, būtų galima tai iškentėti. Iškentėti kai kurių politikų ir pareigūnų kasdieninį požiūrį į šalies vidaus saugumą, į vidaus reikalų sistemą. Tačiau manau, kad visi esate nusipelnę bent elementarios pagarbos ir palaikymo. Visada stengėmės kurti teisinę valstybę, tačiau praėjus 26 atkurtos Nepriklausomybės metams turime situaciją, kada pareigūnas, vykdydamas tarnybines pareigas, vykdydamas Priesaikoje ištartus žodžius, galbūt – pabrėžiu, galbūt – panaudodamas ginklą viršijo įgaliojimus, teisiamas be teismo sprendimo, be objektyvaus ir nešališko tyrimo.

Aš asmeniškai didžiuojuosi tais vidaus reikalų sistemos pareigūnais, kurie, rizikuodami savo sveikata, karjera vykdo pareigas žmonėms ir saugo valstybę.

Suprantu, kad nemažai Lietuvoje yra žmonių, kurie kontrabandos nelaiko nusikaltimu ir ją toleruoja. Tokių bus visada, bet tai nereiškia, kad turime pasiduoti, nuleisti rankas. Aš asmeniškai didžiuojuosi tais vidaus reikalų sistemos pareigūnais, kurie, rizikuodami savo sveikata, karjera vykdo pareigas žmonėms ir saugo valstybę. Neabejokite – dauguma Lietuvos žmonių remia sąžiningai savo pareigas vykdančius pareigūnus.

Apgailestauju ir nuoširdžiai gailiu žuvusio jauno žmogaus, nekaltinu jokiu būdu jo, nors jis pats pasirinko rizikingą gyvenimo kelią. Kalti esame mes, kurie rūkome krauju permirktas kontrabandines cigaretes, kurie pastūmėjome šį jauną žmogų pasirinkti galimai nusikaltėlio kelią, nepalikdami šalyje galimybės užsidirbti doru darbu.

Kalti tie, kurie pagailėjo centų, litų, eurų pareigūnų šoviniams, kad jie galėtų lavinti savo profesinius įgūdžius, kad būtų aprūpinti modernia ginkluote ir įranga, kurie demoralizuoja pareigūnus, žlugdo jų pasitikėjimą Valstybe, Teisingumu, elementariu jų sunkaus ir nedėkingo darbo vertinimu.

Kalti esame mes, kurie nesugeba rasti pinigų modernioms valstybės sienos stebėjimo sistemoms, padedančioms Jums apsaugoti valstybę ir jos žmones. 

Kalti esame mes, kurie rūkome krauju permirktas kontrabandines cigaretes.

Kaip Jums toliau elgtis? Yra dvi galimybės: būti parklupdytiems ant kelių, būti abejingiems, nematyti daromų nusikaltimų ir ramiai imituoti darbą. Yra alternatyva – išlikti pareigūnais, stengtis sąžiningai ir kokybiškai atlikti savo pareigas, ginti Tėvynę ir tautos interesus. Nesiklaupti ant kelių prieš kriminalinį pasaulį, kovoti, nepasiduoti, NEBIJOTI!

Aš prašau jūsų rinktis antrąjį kelią. Niekada nesiklaupkite prieš neteisybę, smurtą, spaudimą, BAIMĘ. Niekada neatsukite nusikaltėliui nugaros.

Susitelkite, padėkite kiekvienam savo kolegai, kuris sąžiningai norėjo ir stengėsi atlikti savo pareigą. Ne visada tai pavyksta, todėl nepalikime patekusio į bėdą.

Aš asmeniškai pažadu Jums ginti kiekvieną sąžiningą ir dorą pareigūną, padaryti viską, kad jis gautų tinkamą paramą ir pagalbą. Aš asmeniškai Jums pažadu NEBIJOTI, nebijoti dirbti dėl Jūsų, dėl mūsų visų. NEBIJOKITE ir Jūs. Duodami priesaiką Lietuvai Jūs ištarėte ne tuščius, nieko nereiškiančius žodžius, prisiminkite, kad prisiekėte Lietuvai ir jos žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius