Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sigita Survilaitė-Mekionienė: „MG valdos“ atsakas Užupio bendruomenei

Pastaraisiais metais Vilniaus Užupis vis dažniau minimas nebe kultūros, meno, bet nesibaigiančių konfliktų kontekste.
Sigita Survilaitė-Mekionienė
Sigita Survilaitė-Mekionienė / „MG Valda“ nuotr.

Keli gyventojai, prisidengę bendruomenės vardu, ėmė kovoti su visais nekilnojamojo turto vystytojais, kurie bando renovuoti ar statyti namus Užupyje.

Kokie darbai bebūtų vykdomi – ar namo remontas, ar pusiau sugriuvusio namo atstatymas, ar statyba vietoje sovietinės gamyklos griuvėsių – viskas yra blokuojama užverčiant atsakingas valstybės institucijas nesibaigiančiais reikalavimais ir protestais. Bet ką, kas imasi tvarkyti Užupį, pasitinka žmonių būrelis, siekiantis rodyti savo galią ir įvaldęs biurokratizmo vingrybes. Jau seniai atsakingos valstybės institucijos paskendusios užupiečių skunduose.

Kokie darbai bebūtų vykdomi – ar namo remontas, ar pusiau sugriuvusio namo atstatymas, ar statyba vietoje sovietinės gamyklos griuvėsių – viskas yra blokuojama.

Šiuo metu yra skundžiama keliolika statybų objektų Užupyje, visus be išimties kaltinant tomis pačiomis nuodėmėmis ir reikalaujant stabdyti bet kokius darbus.

Be to, visų atsakingų valstybės institucijų darbuotojai išvadinami parsidavėliais, kyšininkais ir paveldo niokotojais, o nekilnojamojo turto statytojai a priori laikomi Užupio priešais.

Atakuojant valstybės institucijas, išduodančias leidimus ir kontroliuojančias statybas, valstybės tarnautojams daromas tiesioginis ir netiesioginis spaudimas sustabdyti bet kokias statybas Užupyje.

Norime tikėti, kad dirbtinai kuriamas biurokratinis šių asmenų skundų krūvis valstybės tarnautojams neleis palūžti ir pavyks nepasiduoti kelių suinteresuotų asmenų moraliniam ir psichologiniam spaudimui.

Užupio bendruomenės išplatintame pranešime spaudai dėstomų faktų neva nuo jos slepiama informacija negalima vertinti niekaip kitaip – tik kaip melą ir šmeižtą. Dar labiau nesuprantami priekaištai iš konkrečių asmenų, kurie net nematė poreikio ar sąmoningai nedalyvavo organizuotuose susitikimuose ir projektų pristatymuose, o šiuo metu užsiima melagingu puolimu.

Susidaro įspūdis, kad Užupio atstovai mieliau matytų ne sutvarkytus pastatus, bet sovietinės gamyklos griuvėsius, praėjusio amžiaus sandėliukus ar senų namų griuvenas.

Susidaro įspūdis, kad Užupio atstovai mieliau matytų ne sutvarkytus pastatus, bet sovietinės gamyklos griuvėsius, praėjusio amžiaus sandėliukus ar senų namų griuvenas.

Tik kyla klausimas – ar tai gali būti vadinama paveldo išsaugojimu? Greičiausias būdas sunaikinti paveldą – tiesiog palikti jį griūti. O būtent to dabar ir siekia Užupio bendruomene pasivadinę asmenys.

Šiandien iš šių žmonių matome ne pastangas rasti sprendimus, o nenumaldomą norą viską įvelti į biurokratijos, nesibaigiančio popierizmo ir skundų procesą, kas iš esmės gali lemti tolesnį Užupio užkonservavimą, o užupiečiams – gyvenimą greta griuvėsių ar nebaigtų statybų.

Manome, kad Vilnius, jo senamiestis ir Užupis su visa jo istorija ir paveldu yra vertas būti gyvas, gyvenamas ir saugomas. Niekas neturi viršesnės teisės nei į vieną Vilniaus rajoną, nei vienas kiemas negali būti paverstas įkaitu, įgyvendinant kelių žmonių įgeidžius.

Vilnius yra tvarkomas ir gyvena pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, kurių laikymąsi prižiūri tam paskirti tarnautojai. Todėl vieno kiemo taisyklės negali būti viršesnės už Lietuvoje galiojančius reikalavimus, kad ir kaip jie nepatiktų keliems Užupio gyventojams.

Šiandien Lietuva yra teisinė valstybė, kurioje aukščiausią galią turi Konstitucija, įstatymai, teismo sprendimai. Norime tikėti, kad teisėtai parengti projektai, teisės aktų nustatyta tvarka išduoti galiojantys leidimai yra aukščiau už bet kokias viešas šmeižikiškas iniciatyvas, paremtas ne kuo kitu, kaip tik savanaudiškais asmeniniais finansiniais, politiniais ar pan. kėslais, prisidengiant skambia sąvoka „bendruomenė“. Sąvoka, kuri vis labiau tampa „legalaus reketo“ sinonimu, užgoždama tikrai kilnią ir prasmingą savo prasmę.

Šiandien būdami sudėtingos viešųjų ryšių atakos epicentre – atakos, pilnos pykčio, pavydo, pagiežos, neapykantos verslui – garsiai dėkojame daugeliui mums net nepažįstamų Užupio gyventojų už palaikymą ir tikėjimą, išreikštą žodžiu, raštu, socialiniuose tinkluose ar paprasčiausiai sutikus gatvėje. Tai mus įkvepia tikėti, jog tikroji Užupio bendruomenė yra protingų ir šiuolaikiškų žmonių bendruomenė, kurianti, o ne griaunanti miestą, kuriame gera gyventi visiems.

Tuo pačiu deklaruojame, kad „MG valda“ niekada nepasidavė nemotyvuotam, nesąžiningam spaudimui „susitarti“ ir „paklusti“, nes veikia pagal įstatymus, išduotus leidimus ir yra atvira visiems, besidomintiems statomu projektu.

Sigita Survilaitė-Mekionienė yra UAB „MG valda“ generalinė direktorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius