Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svetlana Grigorian: Chaosas Palangos sporte

Šių metų kovo mėnesio pirmoje pusėje, Palangos miesto taryboje buvo tvirtinama Palangos sporto centro 2021 m. veiklos ataskaita. Iš pažiūros eiliniu atrodantis klausimas kėlė ne tik nemažai aistrų, tačiau ir klausimų sporto centrui vadovaujantiems asmenims.
Svetlana Grigorian
Svetlana Grigorian / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Palanga Sportas

Tarybos nariai laikinojo sporto centro vadovo klausė ne tik apie pasiekimus ir planus, tačiau ir apie prastą sporto centre esantį mikroklimatą, neužtikrinamas tinkamas treniruočių sąlygas ir mobingą, galimai vykstantį sporto centre. Nors valdantieji Palangos miesto savivaldybės taryboje turi stiprią daugumą, už ataskaitą balsavo tik dvylika tarybos narių, kas mano nuomone, tik sustiprina įspūdį apie problematišką situaciją Palangos sporto centre.

Klausimus dėl mikroklimato ir galimo mobingo laikinajam sporto centro direktoriui tarybos nariai uždavinėjo neatsitiktinai. Palangos miesto savivaldybės tarybos posėdžio išvakarėse miesto tarybos narius pasiekė Palangos sporto centre dirbančio futbolo trenerio Marsel Balasanov laiškas dėl situacijos sporto centre.

Laiške futbolo treneris teigia patiriantis Palangos sporto centro vadovų atvirą ir nekontroliuojamą puolimą, žeminimą ir ignoravimą. Treneris tikina, kad sulaukia ne tik nepagrįstų kaltinimų ir patikrinimų, tačiau ir laikinojo sporto centro direktoriaus Arūno Maciaus grasinimų atleidimu bei tuo, kad atleidus trenerį „visi mano vaikai negalės naudotis nei viena futbolo aikšte bei kitomis sporto bazėmis“. Treneris kalba ir apie tai, jog per trijų metų darbo laikotarpį sporto centre savo auklėtiniams nei karto negavo jokio būtino inventoriaus, nuolatos susiduria su problemomis skiriant transportą.

Pilnaverčiam pasiruošimui ir treniruotėms reikalingos ir tinkamos sąlygos, kurių žiemą ir pavasario pradžioje Palangos sporto centre nėra, o vietoje tinkamų sąlygų sudarymo dar atsirado ir sporto centro vadovų draudimas futbolo treniruotes vykdyti Klaipėdos mieste.

Pilnaverčiam pasiruošimui ir treniruotėms reikalingos ir tinkamos sąlygos.

Palangos sporto centro vadovų požiūrį į tinkamas sportui sąlygas palaiko ir Palangos miesto meras, į kito, dziudo trenerio viešai socialiniame tinkle paviešintą įrašą dėl vykdomų treniruočių vietos, samprotaudamas kad balkonas, kuriame priversti sportuoti dziudo auklėtiniai, yra visai ne balkonas, o sporto salė. Tiesą pasakius, užsiėmimai dziudo sporto šakos ugdytiniams Palangos sporto centre vedami ne tik balkone, tačiau ir koridoriuje. Galima ir balkoną, ir koridorių vadinti sale ar maniežu, bet tai nekeičia fakto, jog užsiėmimai vaikams vedami netinkamomis sąlygomis.

Reiškinys, vadinamas mobingu, pasireiškia ilgalaikiu psichologiniu teroru, kurį vadovas ar grupė darbuotojų vykdo prieš vieną ar kelis asmenis. Mobingas dažniausiai pasireiškia vadovaujančių asmenų spaudimu darbuotojams išnaudojant vadovaujančių pozicijų galias. Mobingas ne tik blogina kolegiškus santykius, tačiau ir blogina viso kolektyvo ar organizacijos darbo klimatą ir mažina produktyvumą. Mobingas – grubus žmogaus teisių pažeidimas, todėl pasireiškus mobingo veiksmams, jis nedelsiant turi būti tiriamas ir užkardomas.

Esant mobingo, apie kurį kalbama vieno iš trenerių atsiųstame laiške, apraiškoms, Palangos savivaldybės administracija turėtų nedelsiant imtis tyrimo ir nuo pareigų nušalinti

laikinąjį vadovą, tačiau šiuo atveju, įsivaizduoju, jog to daroma nebus. Panašu, jog situacija, besitęsianti Palangos sporto centre tenkina ne tik dalį Palangos miesto savivaldybės tarybos narių, tačiau ir miesto vadovus.

Kad situacija tinkama Palangos miesto vadovams, rodo ir tai, jog Palangos sporto centras jau visi penkti metai neturi nuolatinio vadovo, nors Palangos sporto centro direktoriaus pareigos atsilaisvino nuo 2017 m. vidurvasario. Laikinojo direktoriaus pareigas eina centro pavaduotojas Arūnas Macius. Kaip sakoma, nieko nėra pastovesnio už laikinumą.

Tai, kas šiandien vyksta Palangos sporto centre yra netoleruota. Nenoras ieškoti naujo sporto centro vadovo, mobingo apraiškos bei netinkamos sąlygos užsiėmimams yra akivaizdūs sektoriaus apsileidimo požymiai. Dėl susidariusios situacijos kenčia ne tik treneriai ar sporto reputacija, tačiau ir miesto vaikai, kuriems tiesiog nesudaromos tinkamos sąlygos sportuoti.

Kiek dar tai tęsis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius