-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sviatlana Cichanouskaja, Roberta Metsola. Demokratinė Baltarusija – taikos ateities Europoje prielaida

Negalime užmiršti Baltarusijos žmonių. Jų laisvės ir demokratijos kova įkūnija vertybes, kurios sudaro Europos Sąjungos pamatą.
Roberta Metsola ir Sviatlana Cichanouskaja
Roberta Metsola ir Sviatlana Cichanouskaja / Europos Parlamento nuotr.

Tyliai už laisvę ir demokratiją kovojantys Baltarusijos žmonės yra drąsos ir atsparumo švyturys. Nors šalyje dešimtmečius tęsiasi autokratinis valdymas ir sisteminės represijos, jie nepailstamai siekia gyvenimo laisvėje. Šios kovos, ypatingai kai dabar pasaulyje vyrauja nestabilumas, negalima pamiršti.

Pagarba žmogaus orumui ir teisėms, laisvė, demokratija, lygybė ir teisės viršenybė – šios pamatinės vertybės jungia ir vienija mus, europiečius, jos yra mūsų atrama. Tačiau mūsų bendrame žemyne Baltarusijos žmonėms tai vis dar nepasiekiama.

Atvirkščiai, jie gyvena nuolatinio gąsdinimo ir bauginimo sąlygomis. Juos valdo režimas, kuris remiantis suklastotais kaltinimais meta žmones į kalėjimus, o advokatams atima licencijas apkaltinus nesąžininga veikla Dėl cenzūros šalyje šimtai nepriklausomos žiniasklaidos kanalų nutraukia veiklą, panaikinta registracija daugiau kaip tūkstančiui nevyriausybinių organizacijų ir jos nebegali vykdyti savo veiklos. Juos valdo režimas, kuris kalina daugiau kaip 1500 politinių kalinių. Kiti priversti gyventi užsienyje, jiems atimami pasai, kol už akių vykdomi tyrimai, teismai ir paskiriamos bausmės.

Demonstruodamas panieką demokratinėms vertybėms ir žmogaus teisėms, dabartinis Baltarusijos režimas visomis išgalėmis siekia likti valdžioje. Netgi jei tai paverčia šalį Rusijos vasale, o Rusijos branduoliniai ginklai dislokuojami šalia ES sienų.

Tačiau iš esmės Baltarusija yra europietiška, joje įsišaknijusios Europos vertybės, kultūra ir geresnės ateities siekis. Prisiminkime vieną pirmųjų Renesanso švietėjų Europoje baltarusį Pranciškų Skoriną ir unikalų šalies indėlį į Europos idėjas ir meną, kuriam atstovauja Europos idealus atspindintys, vizionieriški Marco Chagallo darbai.

Baltarusiją būtina toliau įtraukti į europietišką pasakojimą ir aukštai kelti jos klausimą, kad šalyje būtų skatinamas perėjimas į demokratiją ir kad Baltarusija išlaikytų nepriklausomybę ir suverenitetą.

Didėjant vis labiau beviltiškiems bandymams užgniaužti nepasitenkinimą, baltarusiai parodė nepalaužiamą įsipareigojimą siekti laisvės ir demokratijos. Jų kova primena kitas kovas ir siekius, kurių Europos istorijoje buvo daugybė.

Europos Parlamente skamba Baltarusijos demokratinių lyderių pareiškimai, kuriuose deklaruojami Baltarusijos žmonių europiniai siekiai. Mūsų durys visuomet bus atvertos toms Europos šalims, kurios puoselėja bendras vertybes ir idealus ir kurios Europą vadina savo namais. Šios durys atviros ir Baltarusijai, kai ji taps demokratine, laisva ir nepriklausoma valstybe.

Kol tai įvyks, Baltarusiją būtina toliau įtraukti į europietišką pasakojimą ir aukštai kelti jos klausimą, kad šalyje būtų skatinamas perėjimas į demokratiją ir kad Baltarusija išlaikytų nepriklausomybę ir suverenitetą.

Europa atpažįsta save žvelgdama į baltarusius, ukrainiečius ir moldavus. Ji randa vertybes, kurių gijos įsipina į Europos projektą. Kova už demokratišką Baltarusiją nėra vien tautos kova, tai yra kova už mūsų žemyną apibūdinančių vertybių išlaikymą.

Štai kodėl Europos Parlamentas kviečia toliau palaikyti Baltarusijos demokratines jėgas ir pilietinę visuomenę. Tai reiškia sankcijų prieš neteisėtą Lukašenkos režimą griežtinimą už jo nusikaltimus ir dalyvavimą Rusijos agresijoje prieš Ukrainą. Mums taip pat reikia vieningos pozicijos, kad apsaugotume ir palaikytume tuos, kurie pabėgo nuo represijų ir rado prieglobstį Europos Sąjungoje.

Nepaprastai svarbu suprasti, kad Europa niekada negalės išnaudoti viso savo potencialo, kol Baltarusijoje bus diktatūra. Laisva, demokratinė ir nepriklausoma Baltarusija yra labai svarbi Europos taikai ir saugumui. Tai – vienintelis būdas užtikrinti taiką ateityje, kurios Europa tikrai nusipelnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius