-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tomas Petreikis: Kodėl Šiaulių valdžia šventė antrąją miesto sovietinę okupaciją?

Praėjusį sekmadienį, liepos 27 dieną, visoje Lietuvoje buvo kreipiamas dėmesys į Ukrainą. Tačiau to dėmesio formos ir išraiškos buvo skirtingos. Kol Vilniuje už Ukrainos valstybės teritorijos vientisumą ir taiką buvo aukojamos mišios, Šiaulių miesto valdžia su meru priešakyje užsiėmė Georgijaus juostelių, kuriomis dabar dabinasi Ukrainoje siautėjantys teroristai populiarinimu. Šitaip buvo švenčiama „išvadavimo“ diena. Ta pati, kai į Lietuvą antrą kartą penkiasdešimčiai metų įžengė Raudonoji armija ir pasitraukė nacistinė Vokietija.
Tomas Petreikis
Tomas Petreikis / Asmeninio albumo nuotr.
Pradėjus domėtis, kaip kiti miestai žvelgia į liepos 27-ąją paaiškėja, kad niekur kitur ji nėra švenčiama. Šiauliai - vienintelis miestas, kuriame yra švenčiama sovietų okupacijos diena.

Žinoma, galima teigti, kad šitaip švenčiama pergalė prieš Vokietiją, tačiau tuomet būtų daug racionaliau ją švęsti kartu su pasauliu gegužės  8-ąją. 

Taip pat galima teigti, kad Georgijaus juostelėmis pasidabinę senjorai nėra joks blogis. Galbūt netgi galima patikėti, kad atributika, kurią plačiai naudoja Ukrainos teroristai, kažkokiu stebuklingu būdu nebus panaudota kaip ginklas informaciniame kare prieš Lietuvą, tačiau sunku suprasti, kodėl miesto valdžia deda tokias dideles pastangas, kad teroristų naudojami ženklai, turintys ryšį ir su Lietuvos okupacija, taptų tokie populiarūs?

Suprantu, kad daugelis žmonių nuoširdžiai džiaugiasi nacistinės Vokietijos žlugimu. Tačiau mane stebina kiti dalykai. Kodėl švęsdami pergalę prieš vieną agresorių, žmonės vis dar renkasi tą pačią simboliką, kurią propaguoja kitas agresorius?

Būtent tokias pastangas liudija miesto meras socialdemokratas, aktyviai dalyvavęs šventėje ir sveikinęs susirinkusiuosius.

Suprantu, kad daugelis žmonių nuoširdžiai džiaugiasi nacistinės Vokietijos žlugimu. Tačiau mane stebina kiti dalykai. Kodėl švęsdami pergalę prieš vieną agresorių, žmonės vis dar renkasi tą pačią simboliką, kurią propaguoja kitas agresorius?

Niekas taip nedžiugina Vladimiro Putino, kaip jo remiamos simbolikos šlovinimas Lietuvoje, o dar geriau, kai tai daro vieno iš didžiausių Lietuvos miestų meras - soccialdemokrtas Justinas Sartauskas. Tai rodo, kad Lietuvoje Rusijos propagandai klestėti yra pačios geriausios sąlygos.

Tikram patriotui gali kilti klausimas, kaip tuomet švęsti vokiečių okupantų išvijimo dieną?  Turbūt geriausia pagerbiant savus, bet užmirštus didvyrius. Kovojo ne tik Raudonoji armija, bet ir generolo Povilo Plechavičiaus Rinktinės kariai, plačiau žinomi dėl savo kovų su bolševikais.

Ši kariuomenė turėjo būti Lietuvos kariuomenės branduolys, o jos karių, anot kraštotyrininko Viliaus Purono, būta ir Šiauliuose.

Šių karių pagerbimas miestui leistų parodyti ne tik tai, kad jis jau yra pakilęs į naują kultūrinės brandos lygį, bet ir tai, kad yra įvairių būdų džiaugtis nacistinės Vokietijos pralaimėjimu Antrajame pasauliniame kare. O kol mes pamirštame savus didvyrius, tol tokios pastangos minėti liepos 27-ąją primena solidarizavimąsi su teroristais, siaubiančiais Ukrainą ir prisidėjusiais prie šimtų žmonių mirčių.

Tomas Petreikis yra Šiaulių m. Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų skyriaus pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius