-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tomas Tomilinas. Darbo rinkos ateitis – dirbantys robotai ir bedarbiai žmonės

Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) 2021 metais, parengė Lietuvos įgūdžių strategiją, kurioje vertino darbuotojų turimus įgūdžius, gebėjimą juos ugdyti ir pritaikyti kintančiame pasaulyje.
15min studijoje – LVŽS pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas
Tomas Tomilinas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Vertinimų yra visokių, tačiau labiausiai neramina viena įžvalga – ekspertų teigimu darbo rinkoje įsivyraujantis dirbtinis intelektas ir robotizacija atims ypač daug darbo vietų iš lietuvių.

Darbo vietų, kurioms būdinga automatizavimo rizika, rodiklis Lietuvoje viršija 60 procentų ir yra ypač aukštas, iš vertintų valstybių mus lenkia tik Slovakija.

Neišvengiamai kintanti darbo rinka atneš problemas, kurioms sprendimų būtina ieškoti jau dabar, nes norintys joje išlikti darbuotojai trūkstamus įgūdžius, kvalifikacijas ir kompetencijas įgis ne iš karto ir valstybė turi būti pasirengusi ne tik siūlyti perkvalifikavimo programas, tačiau ir ieškoti papildomų motyvacijos šaltinių darbuotojams.

Seimas, man gana netikėtai, pritarė demokratų pasiūlymui leisti nedarbo pašalpos gavėjams tris paskutinius išmokos mokėjimo mėnesius dirbti ir gauti pajamas.

Už balsavo beveik visa opozicija, bet tai tik pirmas balsavimas, liko dar du.

Kol kas idėjai pritaria tik viena valdančioji frakcija – liberalai ir nežinia, ar tokio palaikymo užteks, nors siūlomi pokyčiai būtini.

Pagal esamą tvarką nedarbo išmoka mokama 9 mėnesius, jei per tą laiką asmuo neįsidarbina, nesiverčia individualia veikla arba nedirba su verslo liudijimu.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Statybos/Asociatyvi nuotr.
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Statybos/Asociatyvi nuotr.

Teoriškai žmogus aktyviai ieško darbo, praktikoje, neretai, dirba nelegaliai, tariasi su darbdaviu, jog oficialiai įsidarbins išmokoms pasibaigus arba prašo artimųjų deklaruoti vykdomą veiklą ir gaunamas pajamas kaip savo.

Iniciatyvos kritikai sako, jog dirbantis bedarbis yra utopija ir šis pasiūlymas skatins žmones piktnaudžiauti išmokomis.

Mano nuomonė visiškai priešinga – esu įsitikinęs, jog papildoma finansinė paskata reikšmingai paskatins žmones ieškoti naujo darbo, imtis verslo ar bandyti naujas veiklas ir būdus užsidirbti.

Ilgalaikė bedarbystė Lietuvoje vis dar reikšminga ir sunkiai sprendžiama problema, jos spąstuose atsidūrę žmonės patiria ne tik finansinius, bet ir psichologinius, savirealizacijos, pasitikėjimo savimi iššūkius.

Aktyviai skatiname žmones persikvalifikuoti, jei turima profesija neatitinka šių dienų rinkos poreikių, raginame bandyti kurti savo verslą ar imtis individualios veiklos, užtikrinant sau darbo vietą ir stabilias pajamas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas

Šie įrankiai geri ir, mano galva, puikiai dera prie pasiūlyto modelio, kai paskutinius tris nedarbo išmokos mokėjimo mėnesius leidžiama gauti papildomas pajamas.

Greičiausiai nemaža dalis esame pasvarstę, ką iš tiesų norėtume veikti, kokį darbą dirbti, kur geriausiai galėtume save realizuoti.

Žinoma, imtis kažko naujo reikia drąsos, reikia laiko, galų gale reikia bent minimalių pajamų, nes naujos idėjos, darbas ar verslas neužtikrins pajamų per pirmą savaitę.

Būtent šiame kontekste nedarbo periodas, man atrodo, puiki proga persikvalifikuoti, atrasti savo verslo nišą, hobį paversti pragyvenimo šaltiniu ar išbandyti skirtingas profesijas su sąlyga, kad bent tris paskutinius mėnesius matuotis naujus darbinius amplua bus galima neprarandant nors nedidelių, tačiau stabilių pajamų iš nedarbo išmokos.

Atskiros paskatos pasiūlyme numatytos vyresnio amžiaus žmonėms – siūloma nedarbo išmoką pratęsti nuo dabar maksimalių 11 iki numatomų 15 mėnesių.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniuje atidarytas Amatų skveras
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniuje atidarytas Amatų skveras

Vyresnio amžiaus asmenų įsidarbinimas yra jautri tema.

Netekus darbo likus keletui metų iki pensijos be galo sudėtinga susirasti naują. Ir tai nėra pačių vyresnio amžiaus darbuotojų problema, greičiau įtaka gausybės gajų mitų, susijusių su amžėjimu ir lūkesčių, kuriuos būsimiems darbuotojams turi darbdaviai.

Dažno jų galvoje tinkamas įdarbinti asmuo – jaunas, veržlus, ambicingas ir galintis dirbti neskaičiuodamas valandų ir, nors ambicijų, kompetencijos ir motyvacijos gali nestigti ir vyresniam darbuotojui, dažnai sveikatos būklė, amžiaus nulemti apribojimai ar būtinybė ilgiau pailsėti ir atgauti jėgas neleidžia jiems lygiaverčiai konkuruoti darbo rinkoje.

Esu tikras, jog pasiūlymas leisti užsidirbti gaunant nedarbo išmoką yra ne tik reikalingas ir bus naudingas sprendžiant šiandienos bedarbių problemas, mano galva jis atneš didelę naudą kovojant su ateityje laukiančiais iššūkiais ir padės užbėgti bent daliai jų už akių.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Naktinis Vilnius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Naktinis Vilnius

Gyvename dirbtinio intelekto, robotizacijos ir didžiulių pokyčių laikais.

Nauji išradimai jau šiandien keičia, o ateityje dar stipriau keis paklausaus darbuotojo paveikslą, jam reikalingą kvalifikaciją, darbo rinkos struktūrą ir darbdavių poreikius.

Natūralu, jog ne visi darbuotojai pajėgs iškart atitikti keliamus reikalavimus, ne visiems liks vietos darbdaviui įdarbinus robotus ar dirbtinį intelektą.

Šių žmonių iššūkius spręsti turime imtis jau dabar.

Privalome taip suderinti užimtumo, perkvalifikavimo, suaugusiųjų švietimo ir finansinio saugumo užtikrinimo įrankius, kad su nedarbo iššūkiu susidūręs žmogus neįstrigtų bedarbystės situacijoje, o atsiremtų į valstybės siūlomą pagalvę ir sugrįžtų atgal, įgijęs naujų žinių ir motyvacijos.

Shutterstock nuotr./Dirbtinis intelektas
Shutterstock nuotr./Dirbtinis intelektas

Šiais, pokyčių laikais, nedarbas nėra vieno, konkretaus asmens problema.

Pasauliui kintant ir mainantis valstybė turi sudaryti sąlygas piliečiams keistis ir tobulėti kartu, nes tai nėra pavienių žmonių pajamų ir išgyvenimo klausimas – tai visos šalies ir jos ekonomikos klestėjimo klausimas.

Nuo pat Algirdo Brazausko buvimo premjeru laikų visos Vyriausybės plėtė teisę dirbti gaunant tam tikras išmokas ar pašalpas.

Pradedant 2002 metų Konstitucinio Teismo sprendimu, jog dirbantys pensinio amžiaus sulaukę asmenys turi teisę gauti ir pilną darbo užmokestį, ir senatvės pensiją.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė, Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė, Ingrida Šimonytė

Taigi, turime dirbančius ir pensijoje esančius asmenis, po šios Vyriausybės pakeitimų turime dirbančias ir motinystės atostogose esančias mamas.

Viliuosi, jog pritarus siūlomoms pataisoms turėsime ir dirbančius bedarbius.

Man rodos, visas dirbančių ir paramą gaunančių žmonių rato plėtimas per paskutiniuosius 20 metų yra pakankamas įrodymas, jog toks būdas veikia, jis palengvina žmonių perėjimą iš vienos gyvenimiškos situacijos į kitą, suteikia finansinį ir psichologinį saugumą, parodo valstybės rūpestį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius