Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaidas Rusys: Daugiau pinigų – mažiau laisvės

Šiauliai yra senas miestas. Senesnis negu Vilnius visu šimtu metų. Šiauliai taip pat yra labai įdomus miestas. Turime labai įdomų ir kitokį merą, turime labai keistą skardinę lapę, nukopijuotus nuo Kauno „Mes tvarkomės“ plakatus ir išraustas gatves ir nuolatines tapatumo diskusijas – miestas Šiauliai ar ne.
Vaidas Rusys
Vaidas Rusys / LSDP nuotr.

Nuo šių metų turime ir administracijos direktoriaus sprendimą, kuriuo remiantis Šiauliai bus vienintelis miestas Lietuvoje, kuriame draudžiama iš savivaldybės finansuojamų projektų lėšų pirkti maistą ar maitinimo paslaugas. Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas sako, kad „neturiu informacijos, kad kuri nors kita savivaldybė, skirdama pinigus projektams, skatinantiems nevyriausybinių organizacijų veiklą, draustų pirkti maisto ar maitinimo paslaugas. Jaunimo organizacijos, ir apskirtai nevyriausybinis sektorius, vykdo nemažai mokymų, organizuoja renginius ir susitikimus, kuriuose būtinas maitinimas. Šių susitikimų metu nevyriausybinių organizacijų nariai dažnai mokosi, diskutuoja ir priima sprendimus, kaip prisidėti prie valstybės gerovės.“

Tvirta ranka ir nestabdantis administracijos direktorius

Sprendimą Šiaulių administracijos direktorius priėmė pats vienas. Tam nereikėjo Šiaulių savivaldybės tarybos pritarimo. Patvirtino, nepasitaręs su nevyriausybinėmis organizacijomis: taip, lyg jų ir nebūtų, taip, lyg jų tai neliestų. Priėmė ir šventa. Šiaulių savivaldybės Jaunimo reikalų taryba nepritarė šiam sprendimui. Tarybą sudaro dvylika asmenų: šešis deleguoja savivaldybė, šešis Šiaulių jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas“, kitaip sakant – jaunimo organizacijų atstovai. Tarybos nuomonė buvo ignoruojama, nors pusę jos sudaro patys savivaldybės atstovai. Sprendimas priimtas ir neatšaukiamas, kaip gero valdovo ir tvirtos rankos, nestabdančio ir atgal nesižvalgančio direktoriaus.

Iškrovos dienos, bet ne savivaldybės administracijai

Nuo šio sprendimo praėjo jau šeši mėnesiai. Per juos nevyriausybinės organizacijos rašė projektus, laimėjo, pasirašė sutartis, o dabar pradėjo tuos projektus įgyvendinti. Ir pamatė, kad be maisto ir maitinimo paslaugų yra sunku. Kodėl? Dviejų ir daugiau dienų trukmės skautų stovykla be maisto? Kasmet aktyviausius jaunuosius savanorius sukviečiantis maisto gaminimo festivalis, BBQ party, be maisto? Laužo šviesoje ir su mintimi, kad keptas maistas yra blogai?

Sveikatingumo stovykla tampa tikrai sveikatos stiprinimo stovykla, jeigu tiki „iškrovų“ dieta. Nevyriausybinių organizacijų konferencijos be vandens ir kavos pertraukėlių, kitaip nei savivaldybės: pastaroji pasiliko sau teisę užsisakyti vandens ir mėgautis kavos pertraukėlėmis konferencijų metu. Sau galima, tačiau kitiems ne. Toks administracijos direktoriaus sprendimas. Už tai jis gauna mero padėką. Sveikiname su puikiu darbu.

Nepatikimo partnerio istorijos kūrimas

Bet sakysite – didelio čia daikto. Gauni dalį finansavimo iš savivaldybės, kitą dalį juk galima paprašyti iš privataus sektoriaus. Tą organizacijos ir daro, tą organizacijos darė anksčiau ir labai sėkmingai. Tačiau šie metai kitokie. Ilgas ir sėkmingas bendradarbiavimas su partneriais nutrūko. Savivaldybės nepasitikėjimas nevyriausybinėmis organizacijomis pereina ir į partnerių iš verslo sektoriaus nepasitikėjimą.

Ir po kiekvieno skambučio, net ir buvusiems draugiškiems rėmėjams, su prašymu prisidėti prie renginio vandeniu ar bandelėmis, gaunamas tas pats atsakymas: „atsiprašome, bet jeigu jumis nepasitiki savivaldybė ir sako, kad jūs pravalgote pinigus, tai ir mes nepasitikime jumis“. Šis sprendimas tiesiogiai kenkia visoms Šiaulių nevyriausybinėms organizacijoms, kuriamas mitas apie tai, kokios nepatikimos yra ,,viską pravalgančios‘‘ nevyriausybinės organizacijos. Tuo pačiu šis sprendimas demotyvuoja ir organizacijų narius, kurie visi veikia savanorystės pagrindu ir už savo veiklą negauna jokių pinigų.

Daugiau nei 50 jaunimo atstovų iš įvairių jaunimo nevyriausybinių organizacijų, priklausančių asociacijai „Apskritasis stalas“, protestavo prie savivaldybės dėl priimto sprendimo. Kas iš to protesto? Pilietinės visuomenės augimas ir aiškus savo pozicijos gynimas. Tačiau protestas liko neišgirstas, nes administracijos direktorius išvyko. Galiausiai, protesto dalyviai buvo apkaltinti drumsčią miesto ir Šiaulių vyskupo (!!!) ramybę. (Administracijos direktoriaus ir Šiaulių vyskupo pavardės tos pačios).

Daugiau pinigų – mažiau laisvės

Jaunimo nevyriausybinėms organizacijoms šiais metais buvo skirta 30 proc. daugiau pinigų nei 2017 m. Šiaulių savivaldybė labai didžiuojasi, skirdama daugiau lėšų jaunimui. Neužtenka vien skirti daugiau pinigų ir sakyti, kad mes rūpinamės jaunais žmonėmis Šiauliuose. Absurdas, bet lėšų skiriama daugiau, o galimybių jaunimui yra mažiau. Kitaip tariant, tai – spektaklis, kurio aktorius yra savivaldybė, o žiūrovai – jaunimo nevyriausybinės organizacijos.

Jeigu Šiaulių savivaldybės administracija mano, kad nevyriausybinės organizacijos, įgyvendindamos projektus, viską pravalgo, galima įvesti pinigų, skiriamų maistui ir maitinimo paslaugoms, ribojimus. Pavyzdžiui, kurui iš projekto lėšų galima skirti ne daugiau negu 10 % visos projekto sumos. Kodėl nebuvo galima to paties padaryti su maisto ir maitinimo paslaugomis? Jeigu visi pinigai pravalgomi, kyla klausimas, kodėl buvo padidintos jaunimo organizacijų projektams skiriamos lėšos? Manau todėl, kad daugybę metų jaunimas sėkmingai įgyvendino projektus, pateikė visas ataskaitas ir negavo nei vieno priekaišto iš pagrindinio savo partnerio – savivaldybės.

Man Šiauliai patinka, patinka čia gyvenantys žmonės, Šiaulių kultūrinis gyvenimas, kuris skiriasi nuo visos Lietuvos. Patinka Kaštonų alėjos medžiai ir miesto parkai, patinka įvairovė ir skirtybė. Turime įdomų miestą, labai įdomų merą ir labai konservatyvią ir nuobodžią Šiaulių savivaldybės administraciją su spengiančia tyla.

(Ne)išvados

Nevyriausybinės organizacijos jungia bendruomenes, vienija žmones, kviečia juos dirbti bendram tikslui, visuomenės labui. Jų atstovai turi bendradarbiauti su vietos valdžia, nuolat kalbėtis, siekti pokyčių. Nevyriausybinių organizacijų nariai atstovauja bendruomenių interesams. Su kuo dar, jeigu ne su savo bendruomene turi kalbėtis vietos valdžia? Kalbantis su savimi daug idėjų neatsiranda.

Vaidas Rusys Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius