Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdas Sutkus: Kovoje su jaunimo nedarbu reikia skatinti ne tik darbdavius

Jaunimo nedarbas yra opi Europos Sąjungos problema. Ne išimtis – ir Lietuva. Šia tema aktyviai diskutuojama tiek politiniame, tiek ir verslo pasaulyje. Jaunuolių nedarbas – kompleksinis rūpestis. Jį reikia spręsti įvairiais lygiais – skatinti ne tik darbdavius, suteikiant jiems mokestines išlygas, bet ir raginti jaunimą konstruktyviai bendradarbiauti kovoje su nedarbu.
Valdas Sutkus
Valdas Sutkus / BFL nuotr.

Iniciatyvos ir švietimas verslo tema turi prasidėti jau mokyklos suole ir tęstis iki darbo vietos. Norint užtikrinti efektyvų būsimų sėkmingų darbuotojų rengimą vidurinėse ir aukštosiose mokyklose, reikalingi ilgalaikiai švietimo ir mokymo planai, kurie laiku būtų koreguojami, būtų tariamasi su verslo, jaunimo organizacijomis. Sprendimas jaunimo nedarbo problemą spręsti skiriant pašalpas darbdaviams mainais už jų įdarbinimą – nėra labai vykęs. Tai nėra perspektyvus sprendimas. Geriau šiuos pinigus skirti programoms, skirtoms jaunuolių gebėjimams stiprinti, kūrimui.

Lietuvos verslo konfederacija yra sėkmingai įgyvendinusi kelis moksleivių ir studentų verslumą skatinančius projektus. Tarp jų žinomiausi projektai – „Creazone“ ir „Žmogus tarp žmonių“, skirti ugdyti jaunimo verslumą. LVK organizavo moksleivių vasaros „Jaunųjų startuolių" stovyklas. Taip pat prisidėjo įgyvendinant Lietuvoje verslumo ugdymo modelį „Junior Enterprise”.

Kvietimas grįžti ir dirbti Lietuvai turi eiti ne tik iš verslo organizacijų lūpų, bet ir iš valstybės institucijų ir valstybės vadovų.

Jaunų žmonių nedarbas vis dar nepriimtinai didelis ir artimoje ateityje gali turėti neigiamos įtakos šalies ekonomikos potencialui bei konkurencingumui. Todėl pradedant nuo paprastų žingsnių, pavyzdžiui, paprastinant darbo santykių reguliavimą, bendradarbiaujant su partneriais ir formuojant pozityvų jaunimo požiūrį į verslą, informuojant apie verslo naudą visuomenei ir skatinant jaunus žmones kurti naujus verslus, visi prisidedame prie ekonominės ateities kūrimo.

Reikia neužmiršti ir to jaunimo, kuris šiuo metu studijuoja ar dirba užsienyje. Privalome padėti jiems grįžti ir įsitvirtinti Lietuvoje. Kvietimas grįžti ir dirbti Lietuvai turi eiti ne tik iš verslo organizacijų lūpų, bet ir iš valstybės institucijų ir valstybės vadovų. Esu įsitikinęs, kad dalis iniciatyvaus ir gabaus jaunimo, baigusio studijas užsienyje ir įgijusio profesinės patirties, pasirenka grįžti į namo. Verslo organizacijos privalo padėti jaunimui, norinčiam grįžti ir kurti savo šalyje. Turime padėti jiems užsienyje įgytas žinias realizuoti Lietuvoje.

Lietuvos verslo konfederacija kartu su kitomis verslo partnerėmis ir jaunimo organizacijomis bei socialinės apsaugos ir darbo, švietimo ir mokslo, ūkio bei žemės ūkio ministrais 2014 m. sausio 14 d. pasirašė bendradarbiavimo memorandumą. Šiuo susitarimu bus siekiama remti jaunimo integraciją į darbo rinką, mažinant mokestinę naštą ir darbo vietų kūrimo kaštus, darbdaviai bus skatinami kurti naujas darbo vietas.

Statistikos departamento duomenimis, per 2013 m. I pusm. įregistruota 29,5 tūkst. jaunų asmenų iki 25 m. amžiaus (19,8 proc. visų bedarbių). Tai 9,2 proc. mažiau nei atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais (buvo 32,5 tūkst. – 19,3 proc. visų bedarbių). Lietuvoje,  2013 metų I pusmečio duomenimis, jaunimo nedarbo rodiklis yra 2,1 proc. punkto mažesnis nei ES vidurkis (23,2 proc.). 17-oje šalių šis rodiklis yra didesnis nei Lietuvoje, 10-tyje – mažesnis. Per vienerius metus jaunimo nedarbas sumažėjo 5,3 proc. punkto. ES lyderiai 2014-2015 m. laikotarpiui skyrė 6 mlrd. EUR (21 mlrd. Lt) kovai su jaunimo nedarbu. Lietuva jaunimo nedarbui mažinti per šiuos metus gali tikėtis iki 900 mln. Lt ES paramos.

Valdas Sutkus yra Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius