Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vidas Urbonavičius: Kas nori pavogti 14 mln. eurų

Vilniaus miesto savivaldybė yra didžiausia savivaldybė Lietuvoje, o jos meras kartais vadinamas ketvirtu aukščiausiu šalies pareigūnu. O kur aukšti pareigūnai ir didelė įtaka, ten dideli pinigai ir dideli interesai.
Vidas Urbonavičius
Vidas Urbonavičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau seniai Vilnius garsėja kaip abejotinų sandorių lyderis, vien ką galima pasakyti apie šilumos tinklų nuomą, todėl bet koks susitarimas, kur minimos milijoninės sumos, turi būti tikrinamas labai atidžiai.

Veiklos nuoma ar išperkamoji nuoma?

Vilniaus miesto savivaldybės valdoma įmonė UAB „Vilniaus viešasis transportas“ ėmėsi pirkti 150 naujų autobusų, iš jų 50 prailgintų. Tačiau nupirkti galima įvairiais būdais.

Kadangi įmonė neturi kasoje tokios sumos, kad galėtų iš karto atsiskaityti už perkamas transporto priemones, su savivaldybe buvo sutarta, kad miestas grąžins dalį savo skolos, kuri susidarė per daugybę metų, o transporto bendrovė paskelbs konkursą ir atsiskaitys su autobusų tiekėju per 8 metus.

UAB „Vilniaus viešojo transporto“ direktorius ir valdybos pirmininkas parengė projektą, kad geriausias ir pigiausias miestui variantas būtų veiklos nuoma. Tam preliminariai reikėtų iki 55 mln. eurų.

Su tokias pasiūlymais transporto įmonė kreipėsi į miesto politikus, tačiau mes, žinodami ankstesnes patirtis, kai būdavo išpučiamos sumos, paprašėme šį planą įvertinti nepriklausomų ekspertų. Rezultatas stulbinantis! Pasirodo, vykdant pirkimą ne veiklos nuomos būdu, o išperkamosios nuomos (lizingo), ta kaina sumažėja iki 40,5 mln. eurų.

Kas prisiims atsakomybę?

Ši istorija viena iš daugelio, kurios vyksta Vilniaus miesto savivaldybėje ir valstybėje. Gerai, kad politikai šįkart pažiūrėjo atsakingai ir įsigilino į pirkimą, tačiau labai nedaug trūko, kad miestas būtų netekęs 14,5 mln. eurų ir vargu ar kas tą pastebėtų.

Savivaldybėje nėra rizikos vertinimo sistemos, neįdiegta kaštų ir naudos analizės valdymo sistema, be to, trūksta ir žiniasklaidos, kuri domėtųsi miesto reikalais ir ką veikia miesto politikai. Tai atsispindi per rinkimus, kai miestiečiai turi rinkti politikus ne pagal darbus ir kompetenciją, bet pagal įvaizdžius, kurie nupiešiami lankstukuose ar reklaminiuose plakatuose.

Dėl minėto pirkimo jokių priekaištų ir kalbų apie UAB „Vilniaus viešojo transporto“ vadovų atsakomybę negirdėti. Atrodo, nieko neįvyko. Direktorius dirba toliau, valdybos pirmininkas ramiai atostogauja...

Vilniaus miestas, nuo kurio sėkmės priklauso visos valstybės sėkmė, kuriame sukuriama 40 proc. šalies gerovės ir kur gimsta kas trečias šalies gyventojas, nebegali leisti sau prabangos vykdyti abejotinus sandorius ir piktinti vilniečius. Jau gana nuostolių, kuriuos patiriame dėl šilumos tinklų nuomos. Daugiau jokių panašių istorijų!

Vidas Urbonavičius yra Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius